KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
SIFIR ATIK VE ÇEVRE YÖNETİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi yerleşkelerinde Sıfır Atık Yönetim Sistemi’nin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörlüğü, Sıfır Atık Koordinasyon Kurulu, Sıfır Atık Birim Kurulları görev ve çalışmalarına ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge 02/04/2015 tarih ve 29314 sayılı Atık Yönetimi Yönetmeliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından hazırlanan 12/07/2019 tarih ve 30829 sayılı Sıfır Atık Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
a) Atık Üreticileri: Birimlerde eğitim, öğretim, araştırma, üretim ve hizmet faaliyetlerinde görev alan personeli, öğrencileri, yüklenici firmalar adına Üniversite birimlerinde çalışan kişileri ve Üniversiteye gelen misafirleri,
b) Bakanlık: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını,
c) Sıfır Atık Birim Kurulu: Bu Yönergede belirtilen görevlerin yürütülmesi amacıyla Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İdari ve Akademik birimleri bünyesinde kurulan Sıfır Atık Birim Kurulunu,
ç) Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörlüğü: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin Sıfır Atık ve Çevre Yönetim Sistemi’nin uygulamasıyla ilgili her türlü işlerin yürütüldüğü Koordinatörlüğü,
d) Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörü: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörünü,
e) Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatör Yardımcısı: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sıfır Atık Yönetimi Koordinatör Yardımcısını,
f) Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinasyon Kurulu: Bu Yönergede belirtilen görevlerin yürütülmesi amacıyla Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Koordinatörlüğü bünyesinde kurulan Sıfır Atık Koordinasyon Kurulunu,
g) Rektör: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörünü,
ğ) Senato: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunu,
h) Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini;
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
Genel Esaslar
MADDE 5 – (1) 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 2 Nisan 2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmi Gazete ‘ de yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetmeliğine ilişkin hükümlerin Üniversite’de uygulanmasını sağlamak,
(2) Üniversite birimlerinde atık üretimini en aza indirecek tedbirleri almak.
(3) Üniversitede ortaya çıkan atıkların, çevreye yönelik zararlarını en aza indirecek şekilde toplamasını/ depolanmasını ve/veya atık türüne uygun şekilde bertaraf edilmesini sağlamak.
(4) Üniversite çalışanların ile öğrencilerin atık yönetimi konusunda bilinçlenmesini sağlayacak faaliyetlerde bulunmak,
(5) Üniversite birimlerinde atık sorumlularını ve bunların görevlerini belirlemek.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluklar
Koordinatörlüğün amacı
MADDE 6 – (1)Koordinatörlüğün amacı; 2872 sayılı Çevre Kanunu, 2 Nisan 2015 tarihli ve 29314 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliği, 12 Temmuz 2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği ile 9 Ekim 2021 tarih ve 31623 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğe ilişkin hükümlerin Üniversitemizde uygulanmasını sağlamaktır.
Koordinatörlüğün yönetim organları
MADDE 7 – (1) Koordinatörlüğün organları şunlardır: Koordinatörlüğün yönetim organları
a) Koordinatör
b) Koordinatör Yardımcıları
c) Koordinasyon Kurulu
ç) Birim Kurulları
Koordinatör ve yardımcıları
MADDE 8 – (1) Koordinatör, Rektör tarafından üniversitenin öğretim elemanları arasından 3 (üç) yıl süreyle görevlendirilir.
(2) Koordinatörün görev süresi, yeni koordinatörün görevlendirilmesiyle veya herhangi bir nedenle görevden ayrılmasıyla sona erer.
(3) Koordinatör Yardımcısı, Koordinatörün önerisi ile Rektör tarafından Üniversitenin öğretim elamanları arasından en çok 2 (iki) kişi olacak şekilde görevlendirilir. Koordinatörün görevi sona erdiğinde, yardımcılarının da görev süresi sona erer.
Koordinatörün görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 9 – (1) Koordinatörün görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Koordinatörlüğün program ve faaliyetlerini ilgili mevzuat ve Koordinasyon Kurulu kararları doğrultusunda yürütmek,
b) Koordinasyon Kurulu toplantılarını düzenlemek ve Kurula başkanlık eden ilgili Rektör Yardımcısı’nın isteği üzerine veya onun yokluğunda Koordinasyon kuruluna başkanlık yapmak,
c) Koordinatörlük ile Üniversite birimleri arasında iletişim ve koordinasyonu sağlamak,
ç) Rektör ve ilgili Rektör Yardımcısı’na Koordinatörlük çalışmaları hakkında bilgi vermek,
d) Sıfır Atık sistemini ilgilendiren diğer konularda Rektör veya görevlendirdiği Rektör Yardımcısı tarafından verilen görevleri yerine getirmek,
e) Sıfır Atık Yönetimi konularında Sıfır Atık ve Çevre Yönetimi Kurul kararlarını uygulamak,
f) Bakanlık, İl Müdürlüğü, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörle gerekli koordinasyonu sağlamak,
g) Kurum içi bilgilendirme ve farkındalık oluşturma eğitimleri düzenlemek,
ğ) Her yılın ocak ayının sonuna kadar Üniversite yıl sonu Sıfır Atık Yönetimi raporunu hazırlamak ve Üniversite Sıfır Atık Komisyonunun onayına sunmak,
h) Atıkların kurum içinde veya dışında atık toplama ve geri dönüşüm tesislerine teslim edilmesini ve mümkünse kullanılabilir ürüne dönüştürülmesini sağlamak,
ı) Rektörün ve görevlendirdiği Rektör Yardımcısının verdiği diğer görevleri yerine getirmek.
Koordinatör Yardımcısının görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 10 – (1) Koordinatör yardımcısının görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Koordinatörün isteği üzerine ve onun yokluğunda Koordinatörlüğe vekâlet etmek,
b) Koordinasyon Kurulunda raportörlük yapmak,
c) Koordinatöre çalışmalarında yardımcı olmak,
ç) Koordinatörle iş birliği yaparak toplantı gündeminin hazırlanmasına yardımcı olmak,
d) Koordinatörün vereceği diğer görevleri yapmak.
Sıfır Atık Koordinasyon Kurulunun oluşturulması
MADDE 11 – (1) Koordinasyon Kurulu, Rektör tarafından Rektör veya Rektör’ün görevlendirdiği bir Rektör Yardımcısının başkanlığında Genel Sekreter, Yapı İşleri Daire Başkanı, İdari Mali İşler Daire Başkanı, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı, , Koordinatör, Koordinatör Yardımcıları ve en az bir akademik ve/veya idari personelle bir öğrenci temsilcisinden oluşur ve iki yıl için görevlendirilir. Rektör veya görevlendirdiği Rektör Yardımcısı görev süresi boyunca Koordinasyon Kurulu başkanlığını yürütür. Süresi biten üye aynı usulle yeniden görevlendirilebilir. Koordinatör Yardımcısı Koordinasyon Kurulunun raportörlüğünü ve sekretaryasını yapar. Koordinasyon Kurulu, Koordinatörün çağrısı üzerine yılda en az 2 kez toplanır. Koordinasyon Kurulu toplandığında, üyeler arasında gerekli görev dağılımları yapılır. Sıfır Atık Koordinasyon Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanır ve kararlar, açık oylama ve oy çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde kapalı oylama yapılır. Kapalı oylama sonucunda eşitliğin bozulmaması durumunda Başkanın oyu yönünde çoğunluk sağlanmış sayılır. Uygun görülen hâllerde alt komisyonlar kurulabilir. Koordinasyon Kurulu, üniversitenin tüm yerleşkeleri ile ilgili bu yönergede belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.
Sıfır Atık Koordinasyon Kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 12- (1) Koordinasyon Kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Oluşan kâğıt-karton, cam, metal, plastik ve kompozit atıkların diğer atıklardan ayrı olarak biriktirilmesi için planlama yapmak.
b) Oluşan atık pil, atık bitkisel yağ, atık elektrikli ve elektronik eşya ile diğer geri kazanılabilir atıkların ayrı olarak biriktirilmesi için planlama yapmak.
c) Tehlikeli nitelikte olan atıkların ve tıbbi atıkların ayrı biriktirilmesi için planlama yapmak.
ç) Organik atıkların ve yemek artıklarının; çay ocakları, kafeterya, yemekhane gibi noktalarda ayrı olarak biriktirilmesi için planlama yapmak.
d) Biriktirme ekipmanlarında renk kriterlerine uyulmasını sağlamak ve atık türüne özgün uygun bilgilendirici işaret veya yazıların üzerlerinde bulunmasını temin etmek.
e) Üniversite genelinde durum analizi yapılarak, tüm atık biriktirme ekipmanlarının doğru hacim, adet ve özellikte olmasını sağlamak.
f) Biriktirilen atıkların lisanslı atık işleme tesislerine/belediye toplama sistemine teslim edilmek üzere, oluşturulan geçici depolama alanında toplanmasını planlamak.
g) Üniversite genelinde toplanan atıkların bertaraf edilmesi ve/veya geri dönüşümü konusunda mevzuatta belirlenen şartlara uygun firmalara verilmesi amacıyla gerekli planlamayı yapmak.
ğ) Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ne ilişkin bilinçlendirme ve farkındalık yaratmak için eğitimler organize etmek.
h) Sıfır Atık Yönetim Sisteminin sistemli, bilimsel ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için planlamalar yapmak ve yapılan planlamalar çerçevesinde uygulamaları kontrol etmek.
ı) Kurulda alınan kararları ilgili birim ve birim kurullarına tebliğ ederek gerekli iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlamak.
i) Sıfır atık yönetim planı hazırlayarak planın uygulanmasını sağlamak.
Birim Kurulunun oluşturulması
MADDE 13 – (1) Birim Kurulu, Üniversite akademik birimlerinde birim amiri tarafından görevlendirilen Dekan Yardımcısı/Müdür Yardımcısı Başkanlığında, Fakülte/Yüksekokul Sekreterlerinden ve bir üyeden, idari birimlerde ise biri yönetici olmak üzere 3 (üç) üyeden oluşur. Uygun görülen hâllerde alt komisyonlar kurulabilir. Birim kurulu ve varsa kurulan alt komisyonların çalışma süreleri ve takvimleriyle ilgili karar alma süreçleri birim amiri tarafından belirlenir. Birim Kurulu, birimiyle ilgili bu yönergede belirtilen görevleri yerine getirmekle yükümlüdür.
Birim Kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları
MADDE 14 – (1) Birim Kurulunun görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Kendi birimlerinde Sıfır Atık ve Çevre Yönetim Sistemi’nin uygulanması için gerekli olan, Koordinatörlük ve Koordinasyon kurulu tarafından verilen iş ve işlemleri takip etmek ve yürütmek,
b) Birimlerde oluşan atıkların bu yönergede belirtildiği gibi ayrı ve kaynağında toplanarak sınıflandırılmasını, gerekli işaretlerin uygun yerlere yerleştirilmesini ve toplanan atıkların niteliklerine göre raporlanmasını sağlamak,
c) Birimlerde Sıfır Atık ile ilgili bilgilendirme yapmak ve farkındalık yaratmak,
ç) Koordinatörlüğe birimin atık yönetimiyle ilgili rapor sunmak,
d) Atık toplama tarihleri de olmak üzere, Yönergede öngörülen atık yönetimine ilişkin kararları birim personeli ile öğrencilere ve diğer ilgililere duyurmak
Atık Üreticileri ve sorumlulukları
MADDE 15 - (1) Atık Üreticilerinin görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
a) Yönerge ile belirlenen uygulama ve esaslarına uymak,
b) İlgili Sıfır Atık Koordinasyon Kurulu ile sorumluların talimatlarına uymak ve bunları uygulamak,
c) Atık oluşumunu önlemek, bu mümkün değilse atık üretim miktarını en aza indirmek için gerekli önlemleri almak,
ç) Atık içeriğinin geri kazanılması ve tehlike içeriğinin azaltılması/ortadan kaldırılması amacıyla üniversite içerisinde konuşlandırılan toplama, saklama ve depolama ünitelerine atık içeriğini dikkate alarak bırakmak,
d) Günlük yaşamda ve çalışma hayatında kullanılacak ürünlerde, kullanıldıktan sonra doğaya salınımları en zararsız ürünleri kullanmak,
e) Atıkların doğaya gelişigüzel bırakılmaması için duyarlı olmak, atıkların önlenmesi konusundaki gelişmeleri takip etmek, düşünce ve önerilerini birim atık sorumlusuna iletmek.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler, Hüküm Bulunmayan Hâller
Hüküm bulunmayan haller
MADDE 16 – (1) Bu Yönergede hüküm bulunmayan hâllerde Senato kararı ile ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.
Yürürlük
MADDE 17 – (1) Bu Yönerge, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Senatosunca kabul edildiği tarihten itibaren yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 18 – (1) Bu Yönerge hükümleri Rektör tarafından yürütülür.