Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Türk Dili ve Kültürü Bilgi Şöleni

KATILIM ŞARTLARI VE YAYIN KURALLARI

 

KATILIM ŞARTLARI

+Sempozyumun dili, Türkçedir.

+Bir yazar, en fazla iki bildiriyle katılabilir.

+Yazıların tüm sorumluluğu yazar/yazarlara aittir.

+250-300 sözcükten oluşan bildiri özetleri, web sitemizdeki başvuru formu doldurularak en geç 01 Ağustos 2021 tarihine kadar gönderilmelidir.

+Kabul edilen bildirilerin tam metinleri, Türkçe ve İngilizce özetleriyle 15 Ağustos 2021 ve 30 Ekim 2021 tarihleri arasında bildiri tam metni gönderme formu aracılığıyla Sempozyum Düzenleme Kuruluna ulaştırılmalıdır.

+30 Ekim 2021 tarihine kadar tam metni gönderilmeyen bildiriler yayın takviminden çıkarılacaktır.

+Sempozyumda sunulacak bildiriler, daha önce hiçbir yerde sunulmamış, yayımlanmamış ve özgün metinler olmalıdır. Bildiri tam metinlerinde Türkçe ve İngilizce özet yer almalıdır.

+Bildirilerin ilk sayfası yazı başlığı, yazar adı, özet ile anahtar sözcükler için ayrılmalıdır.

+Yazar ya da yazarların isimleri yazı başlığının hemen altında sağa dayalı şekilde verilmeli, ayrıca yıldız dipnot şeklinde (*) unvan, kurum ve iletişim bilgileri 10 punto, tek satır aralığında belirtilmelidir.

+Bildiri metni dipnot ve kaynakçası APA usulüne uygun olarak yazılmalıdır.  

+Metinlerin yazımında Türk Dil Kurumunun “Yazım Kılavuzu-2012” esas alınmalıdır.

Sempozyum Yazım ve Kaynakça Kuralları

+ Bildirilerde kullanılan, kullanılacak olan kaynakça, künye, metin içi gönderme ve alıntı ile ilgili uyulması gereken kurallar APA AmericanPsychologicalAssociation – Amerikan Psikoloji Derneği (APA) sistemi temel alınarak hazırlanmıştır. Daha ayrıntılı bilgi ve yazım kuralları için APA’nın web sitesi (http://www.apastyle.org) ziyaret edilebilir.

+ Sempozyuma gönderilecek makaleler Word dosyası içerisinde A4 boyutunda; üstten 2 cm. ve alttan 1.5 cm. soldan ve sağdan 1.5 cm. şekilde hazırlanmalıdır.

+ Makaleler Times New Roman yazı tipinde ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Makale başlığı (sadece Türkçe) 12 kelimeyi geçmeyecek düzeyde kısa ve konuyu kapsayacak şekilde olmalı, kelimelerin baş harfleri büyük olmak üzere küçük harflerle, 12 punto ve bold olarak yazılmalıdır.

+ Makalenin  “özet” bölümü araştırmanın amacını, yöntemini ve elde edilen bulguları yansıtacak şekilde, en az 250 ve en fazla 300 kelime olarak, Türkçe hazırlanmalıdır. Anahtar kelimler ise en az 3 en çok 5 kelimeden ibaret olmalıdır.

+ Yazar adları makale başlığından sonra bir satır boş bırakılarak 10 punto ve bold olarak ismin/isimlerin baş harfi büyük; soy işimin ise tamamı büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Yazar adları sayfanın sağ tarafına hizalanmış bir şekilde yerleştirilmelidir. Akademik unvanlar ve diğer hususlar dipnotta 8 punto büyüklüğünde belirtilmelidir (Örn: Unvan, Üniversite adı, fakülte adı, bölüm adı, e-posta veya (Kurum Adı, Bölüm Adı, e-posta).

+ Birinci düzey ana başlıklar 12 punto, kalın ve düz olmalı, her kelimenin ilk harfi büyük harfle yazılmalıdır. Makalelerde problem/çalışmanın konusu, giriş bölümü içinde açıkça belirtilmelidir. Giriş bölümünü sırasıyla yöntem, varsa bulgular, yorum/tartışma ve sonuç bölümleri izlemelidir. Alanlara göre farklı bölümler yer alabilir. Metin içindeki diğer bütün bölümler de 12 punto ve tek satır aralıklı olarak, biçimlendirme bozulmadan yazılmalıdır.

+ İkinci düzey alt başlıklar 11 punto ve sözcüklerin ilk harfleri büyük olmak üzere küçük harfle, kalın ve italik olarak yazılmalıdır.

+ Üçüncü düzey alt başlıklar sözcüklerin ilk harfleri büyük olmak üzere küçük harfle, italik ve 10 punto olarak yazılmalıdır. Dördüncü düzey alt başlıklar ilk harfleri büyük olmak üzere küçük harfle, italik ve 10 punto olarak yazılmalı ve bir “tab” içeriden başlamalıdır.

+ Makale içindeki tablolar, biçimsel olarak kendi içeriğinin gerektirdiği biçimde oluşturulmalı, tablo başlığı numaralandırılmış, tablonun üstünde ve ortalanmış olarak yazılmalıdır.

+ Sonuç kısmında alt başlık kullanılmamalı; dilendiği takdirde maddeler halinde sıralama yapılabilir.

 

Sempozyuma Yazı Gönderecek Yazarların Özet Olarak Kaynakça Bölümünde Dikkat Etmesi Gereken Genel Kurallar

+ Yazar sayısı eğer beşten fazlaysa, ilk beş yazarın adları künyede verilmeli, beşinci yazardan sonra “ve diğerleri” ifadesi kullanılmalıdır.

+ Bir çalışmanın yayın tarihi bulunamazsa en son telif hakkı verildiği tarihi verilmeli; tarih bilgisi hiç bir şekilde bulunamıyorsa “tarih yok” anlamına gelen “t.y.” kısaltması kullanılmalıdır.

+ Kaynakça bölümünde yayına hazırlayan kişinin adından sonra hazırlayan(lar) yerine (Haz.), editör(ler) yerine ise (Ed.) kısaltması kullanılmalıdır.

+ Kaynakça bölümünde dergi ve kitap adları tam ismi ile kısaltılmadan eğik (italik) olarak yazılmalıdır.

+ Kaynakça bölümünde bildiri kitapları aynen “kitap” gibi, bildiri kitabından alınan bir bildiri de “kitap bölümü” gibi belirtilmelidir.

+ Kaynakça bölümünde ansiklopedi, sözlük, biyografi v.b gibi kaynakların belli bir bölümünden yararlanılan bilgi için “kitap içinde bir bölüm” gibi yazılmalıdır.

+ Kaynakça bölümünde ansiklopedi, sözlük, biyografi vb. kaynaklarda maddelerin yazarı belli değilse, madde adı kullanılarak giriş yapılmalıdır.  

+ Kaynakça bölümünde kullanılacak tezlerde, tezin adından sonra “yüksek lisans tezi”, “doktora tezi” ya da “sanatta yeterlik tezi” ifadeleri mutlaka kullanılmalıdır. Alınan derecenin alındığı üniversite ya da kurumun adı mutlaka belirtilmelidir.

+ Kaynakça bölümünde yasa ve yönetmeliklerde künye girişi yasanın adı ile yapılmalıdır. Yasanın adından sonra ayraç içinde yasanın kabul tarihi (sadece yıl olarak), künye sonunda ise yasanın yayınlandığı derginin tarihi (gün, ay, yıl olarak) belirtilmelidir.

+ Kaynakça bölümünde elektronik kaynaklarda temel bilgilerin yanı sıra erişim tarihi ve erişim adresi bilgileri de verilmeli; e-kaynaklarda son güncelleme tarihi yayın tarihi olarak belirlenmelidir.

+ Kaynakça bölümünde mektup, e-posta, telefon görüşmesi gibi kişisel görüşmelerin kaynakçaya eklenmesi gerekmez, görüşmelere metin içinde gönderme yapılmalıdır.

  

ÖRNEKLER

TEK YAZAR - KİTAP 

Yazar, A., (Yayın Yılı), Kitap adı, Yayın yeri, Yayınevi.

Örnek:

Muşmal, H., (2009), Osmanlı Devleti’nin Eski Eser Politikası Konya Vilayeti Örneği

(1876-1914). Konya, Kömen Yayınları.

Satır arası ya da dipnot gönderme: (Muşmal, 2009, s.45)

 BİRDEN ÇOK YAZAR – KİTAP

Yazar, A., Yazar, B., Yazar, C., Yazar, D., Yazar, E., ve diğerleri, (Yayın Yılı), Kitap adı, Yayın yeri, Yayınevi.

Örnek:

Çevik, O., Doğanay, T., Karaçayır, E., (2017), Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Öğrencilerinin Sosyal ve Ekonomik Profili. Ankara, Murat Kitabevi.

Satır arası ya da dipnot birinci gönderme: (Çevik, Doğanay, Karaçayır, 2017, s.45)

Satır arası ya da dipnot ikinci gönderme: (Çevik ve diğ., 2017, s.45)

 TÜZELKİŞİ (KURUM) YAZARLIĞI - KİTAP

Tüzelkişi, (Yayın Yılı), Kitap adı, Yayın yeri, Yayınevi.

Örnek:

Türk Dil Kurumu, (2017), Türkçe Sözlük, Ankara, Türk Dil Kurumu.

 YAZARI OLMAYAN - KİTAP 

Kitap adı, (Yayın Yılı), Yayın yeri, Yayınevi.

Örnek:

Cambridge Türkçe-İngilizce Sözlüğü, (1985), İstanbul, Cambridge.

Satır arası ya da dipnot ilk Gönderme (Cambridge, 2000, s.45)

 ÇEVİRİ - KİTAP

Yazar, A., (Yayın Yılı), Kitap adı, (A. Soyadı, Çev.), Yayın yeri, Yayınevi, (Kaynak yapıtın yayın yılı).

Örnek:

Danermark, B., Karlosson, J.C., Jakobsen , L., Ekstrom, M., (2018), Toplumu Açıklamak: Sosyal Bilimlerde Eleştirel Realizm (Ü. Tatlıcan, Çev.), İstanbul, Phoenix, (2001).

 BÖLÜM YA DA MAKALE, İÇİNDE - KİTAP

Soyadı, A., (Yayın Yılı), “Yayın adı”, A. Editör (Haz./Ed.), Kitap adı, (Yayının sayfa numaraları), Yayın yeri, Yayınevi.

Örnek:

Çakır, M. (2016), “Seçim Beyannamelerinde Genç Bireylere Yönelik Politika Vaatlerinin Analizi”, A.G. Baran ve M. Çakır (Ed.), İnter-Disipliner Yaklaşımla Gençliğin Umudu Toplumun Beklentileri İçinde (ss. 107-125), Ankara, Hacettepe Üniversitesi Yayınları.

 TEK YAZAR - BİLİMSEL DERGİ MAKALESİ

Soyadı, A., (Yayın Yılı), “Makale adı”, Dergi Adı, cilt (sayı), sayfa numaraları.

Örnek:

Uca, A., (2017), “Atatürk İlkeleri Türk Milletine Neler Kazandırdı”, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, (33), 151–162.

Satır arası ya da dipnot ilk Gönderme: (Uca, 2017, s.156)

ÇOK YAZAR - BİLİMSEL DERGİ MAKALESİ

Soyadı, A., Yazar, B. ve diğerleri, (Yayın Yılı). “Makale Adı”, Dergi adı, cilt (sayı), sayfa numaraları.

Örnek:

Oğuz, O.,&Aly, E. A. A. (2018). “Eş-Şerîf Er-Radî, Hayatı ve Şiirine Etkisi”, E-Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi10 (1), 379–396.  

Satır arası ya da dipnot ilk gönderme: (Oğuz ve Aly, 2018, s. 389).

Satır arası ya da dipnot ikinci ve sonraki göndermeler: (Oğuz ve diğerleri, 2018, s. 389).

 YAYIMLANMIŞ - BİLDİRİ

Soyadı, A., (Yayın Yılı). “Bildiri Adı” A. Editör (Ed.), Kitap adı (sayfa numaraları), Yayın Yeri, Yayınevi.

Örnek:

Uçak, N., (2005), “Sosyal Bilimlerde Bilginin Üretimi, Erişimi ve Kullanımı”, O. Horata (Haz.), Sosyal Bilimlerde Süreli Yayınlar ve Bilgi Teknolojileri Bilgi şöleni: 2 Nisan 2005 – Ankara: Bildiriler (s. 92-103), Ankara, Yeni Avrasya.

Satır arası ya da dipnot gönderme: (Uçak, 2005, s. 96)

 YAYIMLANMAMIŞ - BİLDİRİ

Konuşmacı, A. (Ay Yıl). Bildiri adı, Toplantı Adı, Toplantı Yeri’ de sunulan bildiri.

Örnek:

Söylemez, M., (Şubat 2009), Gençlik Dönemlerinde Bireylerin Patolojik Vaka Tanımı, Sosyal Psikoloji, Gaziantep’te sunulan bildiri.

Satır arası ya da dipnot gönderme: (Söylemez, 2006).

 ANONİM

Örnek:

Anonim, 1993. Tarım İstatistikleri Özeti. T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Yayın No:1579, Ankara.

 ELEKTRONİK KAYNAK – ANONİM AĞ SAYFASI

Kaynağın adı. (t.y.). Gün Ay Yıl tarihinde http://ağ adresinden erişildi.

Örnek:

Londra’dan Girişimciliğe Davet Var. (t.y.). 04 Nisan 2018 tarihinde www.kmu.edu.tr adresinden erişildi.

Satır arası ya da dipnot gönderme: (Londra’dan Gire, t.y.)