Ekonomik, toplumsal ve siyasi gelişmelerle birlikte artan küresel üretim ve ticaret kaynaklı etkiler sermayenin, emeğin, bilginin, mal ve hizmetlerin de uluslararası hale gelmesine yol açmıştır. Söz konusu gelişmeler ve değişimle birlikte uluslararası ve ulusal boyutta görevlendirilecek/çalıştırılacak eleman ihtiyacı da artış göstermiştir. Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü bu doğrultuda, uluslararası alanda iş yapma süreçlerini ve bu süreçte ortaya çıkan karmaşıklıkları anlayabilen ve çözen, işletmelerin farklı işlevsel alanlarda sahip olduğu bilgi ve becerileri uluslararası işletmelere uygulayabilen mezunlar yetiştirme amacıyla kurulmuştur.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümünde Uluslararası Ticaret ve İşlemecilik Anabilim Dalı ve Uluslararası Ticaret Politikası Anabilim Dalı olmak üzere iki anabilim dalı bulunmaktadır.
Bu bölüm, yüksek öğretimde Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik alanında Lisans derecesine sahip olunur.
Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü öğrencileri işletme yönetimi, uluslararası ticaret, mikroekonomi, makroekonomi, muhasebe, e-işletme ve ticaret, finansal yönetim ve matematik, dış ticaret, işetme hukuku, girişimcilik ve uluslararası finansman, yönetim organizasyon, yönetim bilişim sistemleri, müşteri ilişkileri yönetimi, para ve banka, dijital pazarlama, dünya ekonomisi, iş sağlığı ve güvenliği, lojistik ve tedarik zinciri yönetimi, insan kaynakları yönetimi, çatışma ve kriz yönetimi gibi birçok alanda detaylı bilgi ve beceri kazanarak mezun olmaktadırlar.
Bölümde eğitim dili Türkçe’dir. Aynı zamanda Bölüm kapsamında öğrencilerin kendilerini alana ilişkin daha iyi geliştirebilmeleri adına İngilizce yanında farklı bir yabancı dilde eğitim almasına olanak tanınmaktadır.
Bölüm mezunları iktisadi ve idari bilimler fakültesi bünyesinde dört yıllık lisans eğitimi veren diğer bölüm mezunları ile aynı yasal haklara sahip olmakla birlikte,
• Ulusal ve/veya uluslararası düzeyde faaliyet gösteren yerli ve/veya yabancı firmalarda farklı (insan kaynakları uzmanı, dış ticaret uzmanı, müşteri danışmanı, pazarlama yöneticisi, satın alma uzmanı, satış temsilcisi vb.) pozisyonlarda,
• Kamu ve özel sektör işyerlerinde,
• Bankacılık sektöründe,
• Denetim ve teftiş alanlarında,
• Finans, lojistik, gümrük, ticaret gibi hizmet sektörü işyerlerinde,
• İthalat ve ihracat yapan yerli ve yabancı firmalarda,
• Ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve STK’larda,
• Üniversitelerin ilgili akademik birimlerinde,
olmak üzere çok farklı alanlarda istihdam edilebilmektedirler.