Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Siyaset Bilimi Ve Uluslararası İlişkiler

Dili

Türkçe

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)

Prof. Dr. Ali AYATA

Bölüm ECTS ve Erasmus Koordinatörü

Doç. Dr.  Yiğit Anıl GÜZELİPEK

Bölüm Sekreteri

Ümmühan YILMAZ

Süresi (Yıl)

4

Azami Süresi (Yıl)

7

Kontenjanı

40

Staj Durumu

Yok

Mezuniyet Unvanı

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Mezunu

ÖSYM Tipi

EA

Program Tarihçesi ve Tanıtımı

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1992 yılında Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olup, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü 120 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, ekonomik, siyasi ve sosyal gelişmelerden diplomatik ilişkilere ve bu ilişkilerin tarihsel süreçlerine kadar birçok olay, olgu ve sorunu siyaset biliminin temel ilkeleriyle analiz edebilen, çok yönlü bir bakış açısı ile kavrama ve değerlendirme becerisine sahip insan kaynağını yetiştirmeyi hedeflemektedir. Günümüzde uluslararası ilişkiler, sadece ülkeler arasında değil, toplumlar, sivil toplum örgütleri, bireyler ve uluslar-üstü aktörler arasındaki ilişkileri ve gelişmeleri de kapsamaktadır. Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü, bu çok katmanlı ilişkiler ağını küresel düzlemde çözümleyebilen, iç ve dış politika hakkında gerekli bilgi ve beceriye sahip, uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi konularında kavramsal çerçeve ve kuramsal yaklaşımlara hâkim, disiplinler arası araştırmalar yürütebilen, alanında uzmanlaşmış, analitik düşünebilen, ülkemizin rekabet ve temsil gücünü artırabilecek donanıma sahip öğrenciler yetiştirilmesine olanak vermektedir.

Kazanılan Derece

Bu bölüm, yükseköğretimde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanında Lisans Derecesine sahip olunur.

Kabul Koşulları

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Üst Kademeye Geçiş

ALES, Yabancı Dil ve mezuniyet ortalamasına göre lisansüstü eğitime giriş sınavına başvurarak lisansüstü eğitime devam edebilir.

Mezuniyet Koşulları

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü lisans programının üniversite senatosu tarafından belirlenen müfredatındaki tüm dersleri alıp başarılı olmak. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekmektedir.

İstihdam Olanakları

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü mezunları hem kamu sektöründe hem de özel sektörde iş imkânına sahiptirler. Bölüm mezunları, başta Dışişleri Bakanlığı olmak üzere İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bakanlıklarda, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıkları gibi kamu kuruluşlarında, çeşitli kitle haberleşme kuruluşlarında ve bankalarda çalışabilirler. Uluslararası iktisadi ve ticari ilişkiler konularında da yetişen öğrencilerimiz özel sektörün her kolunda iş imkânına sahiptirler. Mezunlar ayrıca, siyasi partilerde, sivil toplum örgütlerinde, kamuoyu araştırma şirketlerinde, medyada ve BM, Avrupa Birliği gibi uluslararası örgütlerde çalışabilirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar 100'lük not üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl ara sınavlarının %40' ı ile yarıyıl sonu sınavlarının %60'ı dikkate alınarak ilgili dersi alan öğrencilere bağıl sistem uygulanarak geçme notu hesaplanır.