YAŞLI BAKIM EVLERİNDE BİLGİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ İLE YENİLİK GELİŞTİRME
Avrupa Sağlık Komisyonu’nun spesifik ihtiyaç olarak belirlediği yaşlı bakım evlerinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri’nin (BIT) kullanımının artırılması gerekliliğine destek olmak amacı projemizin ana hedefini oluşturmaktadır. Bu hedefe binaen Avrupa Sağlık Komisyonu bu alanda yeniliklerin geliştirilmesini, BIT lerin nasıl, ne zaman ve nerede etkili şekilde kullanılması gerektiğini, yaşlı bakım çalışanları ve hastalarının dijital donanımlarını ve bilgilerini artırmayı hedeflemektedir.
Bu projedeki ana hedefimiz yaşlı bakımında BIT leri kullanarak yenilikçi çözümler üretmek ve bu alanda hizmet veren kişi, kurum ve kuruluşlara BIT destekli sağlık ve BIT destekli bakım uygulamaları alanlarında destek olmaktır. Bu projede oluşturacağımız hizmetler şunlardır: bilimsel literatür taraması, BIT lerin yaşlı bakımında kullanımına yönelik metodolojik çerçeve, hasta izleme software programı ve politika önerileri (Türkiye ve AB ülkeleri adına).
Projemizde üzerinde çalışacağımız BIT konuları şunlardır: gelişmiş BIT destekli bakım, dijital sağlık (dijital teknolojilerin sağlık alanında hizmet veren ürünleri), elektronik sağlık (sağlık bakımında kullanılan elektronik ürünler), teknoloji destekli bakım (telesağlık, telebakım, teleilaç ve telekoçluk vb.), giyilebilir BIT materyalleri (vücuda takılan ve giyilebilen, vücuttan aldığı fiziksel sinyalleri teknik verilere dönüştüren materyaller, örneğin kalp atışı, hareket ve diğer fiziksel olaylar).
BIT lerin yaşlı sağlığı ve bakımında kullanımına yönelik oluşturduğumuz Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi liderliğindeki proje takımında yer alan kişi ve kuruluşlar şunlardır: profesyonel sağlık uzmanları, yaşlı bakım uzmanları, yöneticileri ve çalışanları, teknoloji uzmanları, akademisyenler, sosyal destek sunan vakıf ve dernekler, sağlık ve teknoloji alanında hizmet veren özel kuruluşlar, lokal, bölgesel, ulusal ve uluslararası sağlık alanında hizmet veren kuruluşlar. Disiplinler arası ve çok çeşitli uzmanlıklar içeren böyle bir proje ekibi sayesinde çok yönlü, profesyonel ve etkili proje sonuçlarına ulaşmayı hedefliyoruz.
Projemizde yer alan temel aktiviteler: Hedef kitlemiz içerisinde yer alan yetişkin yaşlı bakımı çalışanlarının, BIT uzmanlarının, konu uzmanı akademisyen ve özel kuruluşlardan gelen yetişkin katılımcıların 5 günlük kısa dönemli eğitim öğretim faaliyeti ile eğitilmesi, proje toplantıları ile yapılacak çalışmaların planlanması, izlenmesi ve değerlendirilmesi, Türkiye’ de final konferansı, herbir partner ülkede workshoplar ve yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamındaki çalışmalar (sunumlar, akademik makaleler, yayınlar, websitesi ve daha birçok şekilde). Çıktılarımızın tamamı Türkçe, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca ve Almanca dillerine çevrilecek, proje websitemizde ücretsiz olarak sunulacaktır.
Fikri çıktılar: O1 bilimsel literatür taraması, O2 BIT lerin yaşlı bakımında kullanımına yönelik metodolojik çerçeve, O4 hasta izleme software programı ve O3 politika önerileri (Türkiye ve AB ülkeleri adına).
Projede kullandığımız method ise karma method olup, içeriğinde röportajlar, anketler, bilimsel rapor analizleri ve gözlemler yer alacaktır. Proje ekiplerimizde yer alan uzman ve akademisyenler karma methodu nicel ve nitel formatlarda sunacaktır.
Projemizden beklenilen etkiler:
-Yetişkin sağlık ve yaşlı bakım çalışanları BIT ler hakkında bilgi, deneyim ve uzmanlıklarını geliştirecek olup, daha profesyonel ve yenilikçi yöntemlerle yaşlı bakımı hizmetleri sunmayı sağlayabileceklerdir.
- Yetişkin sağlık ve yaşlı bakım çalışanları proje ekibinde yer alan farklı sektörlerin uzmanları ile ortak çalışma ve yenilik üretme yeteneklerini geliştirebileceklerdir.
-Proje ekibinde yer alan kişi ve kurumlar yenilikçi BIT kullanımının yaşlı bakımına yönelik olgularını keşfedecek, deneyimleyecek ve yenilikçi birçok materyal ve uygulama ile tanışmış olacaktır.
-Sağlık sektörü araştırmacıları, uzmanları ve akademisyenleri sağlık alanındaki bilgi ve tecrübelerini yetişkin yaşlı bakım çalışanları ile pratikte paylaşabilecek, ortak çalışmalar yapacak, akademik dünyadaki bilgi repertuarının pratikte uygulamaları hakkında gerçekçi deneyimler elde edecek ve bu sayede profesyonelliklerini artırabileceklerdir.
-Proje partneri kurumlar, kurumsal bazda uluslararası çalışma yeteneklerini artıracak, yaşlı bakımı alanındaki yenilikçi ve güncel BIT ler hakkında çok disiplinli ve geniş bir bilgi birikimine sahip olacaktır.
-Uzun vadede yetişkin proje katılımcıları ve partner kurumlar bireysel ve kurumsal işbirliği kapasitelerini artıracak, BIT lerin yaşlı bakımında kullanımına yönelik gerçekçi adımlar atabilecek, daha sağlam ve geleceğin ihtiyaçlarına uygun kararlar alabileceklerdir.