Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Arkeoloji Bölümü

Bölüm Tarihçe-Tanıtım

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, 2010 yılında kurulmuştur. İlk kez 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılı itibariyle lisans düzeyinde öğrenci almaya başlamıştır. 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında tercih eden öğrenci sayısının 10’un altına düşmesi nedeniyle, Türkiye genelinde 10-15 civarındaki üniversitenin Arkeoloji bölümleri ile birlikte öğrenci alımına kapatılmıştır. Bölümümüz bu yıl, 2024-2025 eğitim-öğretim yılıyla birlikte yeniden öğrenci almaya başlamıştır.

 

Arkeoloji Bölümü Lisans Programı, 4 yıllıktır. Eğitim Dili Türkçe’dir. Yabancı dil bilgilerini derinleştirmek isteyen öğrencilerimiz isteğe bağlı olarak bir yıl süreyle İngilizce hazırlık programına devam edebilmektedir. Lisans programımız, Klasik Arkeoloji ağırlıklı eğitim vermektedir. Bu çerçevede Antik Yunan ve Roma seramik, mimari ve heykel sanatı dersleri başta olmak üzere Antik Yunanca ve Latince, Eskiçağ Tarihi, Mitoloji, Antik Dönem Edebiyatı, Felsefesi, Cam Sanatı, Metal Sanatı, Nümizmatik, Müzecilik dersleri yer almaktadır. Bunların yanı sıra Prehistorya, Protohistorya ve Bizans Sanatı alanlarında seçmeli dersler bulunmaktadır. Öğrencilerin Arkeoloji alanındaki becerilerini artırmak için Arkeolojik buluntu çizimi dersi vardır. Ayrıca Arkeoloji eğitimi için önemli olan Arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarında yapılması istenen seçmeli staj dersi bulunmaktadır.

 

Bölümümüz, 2020-2021 Yılı Eğitim-Öğretim döneminde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Arkeoloji Anabilim Dalı olarak Yüksek Lisans eğitimi vermeye başlamıştır. Yüksek Lisans Programınız, 2023-2024 eğitim öğretim döneminde ilk mezunlarını vermiştir. Programda eğitim-öğretim aktif olarak sürmektedir.  

 

2021-2022 Yılı Eğitim-Öğretim döneminde ise Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı Arkeoloji Anabilim Dalı Doktora programı açılmıştır. Doktora programımızda da 2024 yılında ilk öğrencimiz başarılı bir şekilde tez savunmasını vererek mezun olmuştur. Doktora programımızda da eğitim-öğretim aktif olarak devam etmektedir.  

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nde halihazırda 4 Doçent ve 3 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere toplam 7 öğretim elemanı bulunmaktadır.

 

Arkeoloji Bölümü, 2013 yılından beri Karaman İli ve çevresinde Arkeolojik Kazı ve Araştırmalar sürdürmektedir. 2013-2023 yılları arasında bölümümüz Doç. Dr. Ercan AŞKIN başkanlığında, Arkeoloji literatüründe çok bilinmeyen Karaman ve çevresinde Arkeolojik Yüzey araştırmaları yürütülmüştür. 2015 yılında Karaman İli Ermenek İlçesi Gökçeseki Köyünde bir kurtarma kazısı gerçekleştirmiştir. 2020-2021 yılında Karaman İli Ermenek İlçesinde 3 farklı antik kentte (Philadelphia, Sbide, Eirenopolis) kazılar yürütmüştür. Bütün bu çalışmalar üniversitemiz Arkeoloji bölümünün geçmişi çok bilinmeyen Karaman ve çevresinin Arkeoloji literatürüne kazandırılması açısından son derece önem arz etmektedir. Bu çalışmaların sonuçları kitap, makale, sempozyum bildirisi şeklinde yayımlanmıştır ve yayın çalışmaları halen devam etmektedir. Ayrıca kazı ve araştırmalardan elde edilen arkeolojik buluntular Lisansüstü öğrencilerimiz tarafından Yüksek Lisans ve Doktora tezi olarak da çalıştırılmaktadır.

 

2022 yılında bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Ü. Murat KARAKOÇ başkanlığında Karaman il sınırları içinde "Karaman Prehistorik Yüzey Araştırması Projesi (KAPYAP)" başlıklı yüzey araştırması başlatılmıştır. Araştırma, Karaman ili ve ilçelerinde Paleolitik Çağ (Eski Taş Çağı veya Yontma Taş Çağı) olarak bilinen tarihöncesi yerleşim yerlerinin ve buluntu alanlarının tespitini amaçlamaktadır. Halen devam eden araştırmanın sonuçlarının ilk verileri çeşitli ulusal ve uluslararası yayınlarla bilim dünyasına sunulmaktadır.

 

Bölüm hocalarımız ayrıca Muğla, Niğde, Adana, Antalya gibi Anadolu’nun farklı alanlarındaki kazı ve araştırmalarda da faaliyet göstermektedir. Bu alanlarda yapılan çalışmalarda Arkeoloji literatürüne önemli katkılar sunmaktadır ve üniversitemizin Karaman dışındaki akademik faaliyetleri ve tanıtımı için önemlidir.

 

ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ TANITIM KARTI İÇİN TIKLAYINIZ!