Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Arkeoloji Bölümü

YAYINLARIMIZ

“Germanikopolis Üzüm Presleri Dağlık Kilikia/Isauria” başlıklı kitap 2023 yılında bölüm hocalarımızdan Doç. Dr. Ercan AŞKIN ile üniversitemiz Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet KURT tarafından ele alınmıştır. Karaman ilinin Ermenek ilçe merkezine lokalize edilen Germanikopolis, literatürde Dağlık Kilikia veya Isauria sınırları içerisinde anılmaktadır. Antik dönemden günümüze ulaşan çeşitli tiplerdeki üzüm presleri, kentin sahip olduğu topraklarda üzüm üretiminin önemli oranda yer tuttuğuna işaret etmektedir. Kentin çevresindeki tarımsal üretim üzerine değerlendirmelerde bulunulan çalışma, ilk defa olarak sunulan kalıntıları ve antik kentin bilinmeyen bir yönüne ışık tutan yeni bilimsel sonuçları içermesi dolayısıyla önem taşımaktadır.

 

“Parion Studies IV: Parion'dan Amphora ve Lagynos Mühürleri, Graffito ve Dipinto Yazıtlar” başlıklı kitap 2021 yılında Ege Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Bölümümüz hocalarından Doç. Dr. İsmail AKKAŞ, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat KELEŞ ve Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan ALKAÇ tarafından kaleme alınan kitapta, antik Troas Bölgesi’nin önemli yerleşimlerinden birisi olan Parion kentinde ele geçmiş olan ticari amphora mühürleri, Lagynos Mühürleri ile amphoralar üzerinde görülen Graffito ve Dipintolar kapsamlı bir şekilde incelenmiş ve tanıtılmıştır.

 

 

“Anadolu’da Etnoarkeoloji Araştırmaları - Prehistorik Dönemlerden Günümüze Kadar” başlıklı kitap, 2021 yılında Doruk Yayınları tarafından Arkeoloji Bölümü hocalarımızdan  Doç. Dr. İsmail AKKAŞ ve Dr. Öğr. Üyesi Murat KARAKOÇ editörlüğünde yayınlanmıştır. Bu kitap, Anadolu etnoarkeolojisindeki çeşitli konuları ele alan seçilmiş araştırma makalelerinin bir derlemesidir. Kitap, okuyuculara bu disiplin içindeki son araştırmalar ve saha faaliyetleri hakkında fikir vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca kitap, ele alınan geniş konu yelpazesi ile Klasik Dönem Öncesi ve Tarih Öncesi dönemlere kadar uzanan farklı zaman dilimlerine atıfta bulunmaktadır.

 

“Zengibar Kalesi (Isaura) Araştırmları I: Antik Kaynaklar ve Epigrafik Buluntular” başlıklı kitap 2020 yılında Ege Yayınları tarafından yayınlanmıştır. Bölümümüz hocalarından Doç. Dr. Mehmet ALKAN ve Aksaray Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Osman DOĞANAY tarafından kaleme alınan kitapta, bugün Zengibar Kalesi olarak bilinen kalıntılar sahasının antik kaynaklar ve epigrafik buluntuları ışığında kapsamlı bir çalışması yapılmıştır.

 

 

“Isauria Bölgesi’nde Kutsal Bir Alan GÖZ MAĞARASI” başlıklı kitap 2020 yılında bölüm hocalarımızdan Doç. Dr. Mehmet ALKAN, Doç. Dr. Ercan AŞKIN ile Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri Dr. Öğr. Ü. Sadık Alper YILDIZEL ve Doç. Dr. Kemal ARMAĞAN tarafından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yayınları’nın ilk serisi olarak çıkmıştır. Kitapta Karaman il sınırları içinde yer alan Göz Mağara’nın jeolojik özellikleri, arkeolojik ve epigrafik buluntuları disiplinler arası bir çalışma ile ele alınmıştır.

 

“AŞAĞI AKIN: Isauria Bölgesi’nde Bir Kale Yerleşimi” başlıklı kitap, 2017 yılında AKRON 15 serisi olarak bölüm hocalarımızdan Doç. Dr. Mehmet ALKAN ile üniversitemiz Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet KURT tarafından yazılmıştır. Karaman ili Aşağı Akın Köyü’nde bulunan bir kale yerleşimin tanıtıldığı kitapta epigrafik ve arkeolojik verileriyle söz konusu kalenin antik dönemde Isauria Bölgesi içindeki yeri ve önemi değerlendirilmiştir.

 

“HACIBABA DAĞI: Isauria Bölgesi’nde Bir Epigrafik ve Eskiçağ Tarihi Araştırması” başlıklı kitap, 2016 yılında AKRON 11 serisi olarak Arkeoloji Bölümü hocalarımızdan Doç. Dr. Mehmet ALKAN ile aynı fakültede Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet KURT tarafından ele alınmıştır. Yayında Karaman il sınırları içinde kalan Hacıbaba Dağı ve çevresinde özellikle Masdat Köyü’nden arkeolojik ve epigrafik buluntular ele alınmıştır.