Bitkisel Ve Hayvansal Üretim Bölümü
Genel Bilgi
Ülkemizde ve Bölgemizde meyvecilik ve fidancılık potansiyelinin yüksek olması ve son zamanlar da önemli gelişmeler gösterme. Bundan dolayı 2019-2020 eğitim döneminde Bitkisel Ve Hayvansal Üretim bölümü bünyesinde Bahçe Tarımı Programı açılmıştır.
Program normal eğitim süresi 2 yıldır. Öğrencilerimiz 2 yılın sonunda 120 AKTS krediyle mezun olacaklardır. Dersler teorik ve uygulamalı, zorunlu ve seçmeli mesleki ve seçmeli sosyal/ kültürel dersler kapsamındadır, bitkinin fizyolojisi ve morfolojisi, toprak bilgisi, bitkilerin yetiştiriciliği, beslenmesi, hastalık ve zararlılarla mücadelesi, işlemesi, muhafazası, ambalajlanması, pazarlamasına yönelik dersler verilmektedir.
Programın hedefi Bahçe Bitkileri yetiştirmeye ve üretimi ile ilgili, açık havada çalışmaktan hoşlanan, dikkatli, sorumlu ve dışa dönük, inceleme ve araştırmaya meraklı, tertipli çalışabilen, düzenli ve kurallara uygun çalışan, risk alabilen, sorunlara çözüm üretebilen, doğal yaşam ve çevre duyarlılığına sahip, bedence sağlam, sorumluluklarının bilincinde, etik değerlere bağlı, özenli, yaratıcı ve eleştirisel düşünme gücüne sahip olan, toplumsal olaylara duyarlı olan, farklılıklara ve insan haklarına saygılı Bahçe Tarım teknikerleri yetiştirmektir. Bahçe Tarımı Programında, meyve ve sebze konusunda yetişmiş, bahçe tarımı konusunda çalışacak elemanlar yetiştirilmektedir. Bahçe tarımı programında tarımsal botanik, toprak bilgisi, tarım ekonomisi, sebze yetiştiriciliği, meyve yetiştirme, bitki zararları ve zararlı kontrolü, fide-fidan yetiştirme tekniği, asma yetiştiriciliği, süs bitkileri yetiştiriciliği gibi dersler öğretilir ve mesleki uygulamaları yaptırılır.
Organik Tarım Bölümümüz ise 2008-2009 eğitim öğretim yılında yüksekokulumuz bünyesinde kurulmuştur. Organik Tarım Programımızda kamu veya özel sektörde istihdam edilmek üzere bitkisel ve hayvansal ürünler ile organik tarımda kullanılacak girdilerin üretilmesi, işlenmesi, depo edilmesi ve pazarlanması için gerekli teknik bilge ve yetkinliğe sahip teknikerler yetiştirilmektedir. Programdaki normal eğitim süresi 2 yıldır. Öğrencilerimiz 2 yılın sonunda 120 AKTS krediyle mezun olmaktadır. Kültürel, mesleki, teorik ve uygulamalı dersler zorunlu ve seçmeli olarak gruplandırılmaktadır.
Misyon
Mesleki ve Teknik Eğitimin gerektirdiği, zirai üretimin ihtiyaç duyduğu donanımlı, çevreci, yenilikçi, paylaşımcı nitelikli ve kaliteli insan gücünün yetişmesini sağlayacak alt yapıya sahip, yenilikleri takip ederek, gelişen teknolojilere uyum sağlayabilen insan kaynağının temininde söz sahibi bir bölüm olmaktır.
Vizyon
Çağın ihtiyaçlarına uygun nitelikte ve özgüvene sahibi, güvenilir, saygın, iç ve dış sektörler tarafından tercih edilen, ekonomiye katkı sağlayacak yüksek nitelikli iş gücü yetiştiren, dünya standartlarında çalışan, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın ve güvenilir bir mesleki yeterliliğe ve özgüvene sahip bireyler yetiştirmektir.
Amaç
Bahçe Tarımı Programının amacı tarımsal üretimin gerçekleştirilmesi, ıslah edilmesi, mekanizasyon, çoğaltma ve kültürel bakım işlemleri (sulama, gübreleme, hastalık, zararlılar ve yabancı otlarla mücadele, budama, seyreltme vb.), ürünlerin muhafazası, pazarlanması ve işlenmesi gibi konularda günümüzün modern ve güncel bilgi ve tecrübesiyle donatılmış, proje hazırlayan ve uygulama yapabilen, kamuda veya kendi işini kurup işletebilecek nitelikli teknik elemanları yetiştirmektir.
Hedef
Bahçe Tarımı çatısı altında yetişen kişilerin, dikkatli ve sorumlu bir şekilde inceleme ve araştırma özelliğini edinmiş, tertipli, düzenli ve kurallara uygun ekip ile çalışma yapabilme becerisi kazanmış, sorunlara analitik düşünce ile çözüm üretebilen tarım teknikerleri yetiştirmek.
Programın İmkânları
Programımızda modern teorik eğitim öğretim araçları yanında uygulama yapılmasına imkân sağlayan donanımlı laboratuvar ve tarım arazisi mevcuttur.
Akademik Personel
Prof. Dr. Hasan Hüseyin ÖZAYTEKİN
Doç. Dr. Kadir UÇGUN
Doç. Dr. Elif YAVUZASLANOĞLU
Doç. Dr. Ziya AYDIN
Dr. Öğr. Üyesi Said Efe DOST
Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz SESLİ
Dr. Öğr. Üyesi Tuğba GÜLEÇ
Öğr. Gör. Dr. Funda ULUSU
Üst Öğrenim Olanakları
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde;
Okunma Sayısı: 15