ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

SIKÇA SORULAN SORULAR (SSS)

“KAYIT YENİLEME-DONDURMA, KATKI PAYI İŞLEMLERİ”

Öğrenciler, her yarıyıl başında Senato'nun belirleyeceği süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır. İlk kayıt ve kayıt yenileme sırasında öğrenim ücretini ödemeyen ikinci öğretim öğrencilerinin kaydı yenilenmez. Ayrıca katkı payı/öğrenim ücreti yatırıp ders kaydı yapmayan öğrencilerin kaydı yenilenmiş sayılmaz.

Kayıt yenileme işlemleri sırasında yapılacak yanlışlıklar üniversitemiz akademik takviminde belirtilen ‘ders ekleme, bırakma ve danışman onayı’ tarihlerinde danışman öğretim elemanı yardımı ile düzeltilebilir.

Öğrenciler, her yarıyıl başında ilgili öğretim birimi yönetim kurulunun belirleyeceği esaslar ve Senato'nun belirleyeceği süreler içinde (birinci sınıf birinci yarıyıla ilk defa kayıt yaptıran öğrenciler hariç) kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır, öğrencilik statüsü devam eder ancak öğrencilik haklarından yararlanamaz.

Üniversitemiz Senato'su tarafından belirlenen akademik takvimde kayıt yenileme, ara sınav, yarıyıl sonu ve bütünleme sınav tarihleri belirtilir. Buna bağlı kalınarak derslerin sınav tarihleri ilgili akademik birim yönetimince hazırlanarak öğrencilere duyurulur.

Katkı payı / öğrenim ücretleri her yıl Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının görüşü ve Milli Eğitim Bakanlığının önerisi üzerine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenir.

Katkı payı / öğrenim ücretleri öğrenim dallarının nitelikleri ve süreleri göz önünde tutularak fakülte, yüksekokul, enstitü ve bölümler itibarıyla farklı miktarlarda Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile belirlenir.

Katkı payı / öğrenim ücretinin zamanında ödenmemesi durumunda öğrenci ders kayıtlarını yapamaz ve yatırmadığı dönemin öğrenim hakkını kaybeder. İlgili dönemin öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.

Hazırlık sınıfı hariç, normal öğrenim süresi içinde bulundukları bölüm/programda her bir yarıyıl alması gereken asgari derslerden başarılı olan ve bu dersleri alan öğrencilerin başarı ortalamasına göre yarıyıl sonu itibarıyla yapılacak sıralamada ilk yüzde onluk dilime giren ikinci öğretim öğrencileri bir sonraki yarıyılda normal öğretim öğrencilerinin ödeyecekleri katkı payı kadar öğrenim ücreti öder.

İkinci öğretim diploma programında bulundukları sınıfa kadar olan başarı notlarına göre %10 başarı dilimine giren öğrenciler, ilgili yarıyılda https://kmu.edu.tr/ogris sayfasında ilan edilir.

Lisans ve daha aşağı seviyedeki öğrenci ertelemeleri,

Staj, aday memurluk, dil öğrenimi, yüksek lisans, sanatta yeterlik, doktora, tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi yapanların ertelemelerine ilişkin işlemler ASKERALMA YÖNETMELİĞİ kapsamında yürütülmektedir.

Üniversitemiz senatonun belirleyeceği haklı ve geçerli nedenlere dayalı bir mazereti nedeniyle eğitim-öğretime ara vermek zorunda kalan öğrencilerin, mazeretini belgelendirmesi ve ilgili birim yönetim kurulunun kabul etmesi durumunda en fazla iki yarıyıl süre için kaydı dondurulabilir. Kaydı dondurulan öğrenci bu süreler içerisinde katkı payı / öğrenim ücreti ödemez, öğrenime devam edemez, öğrencilik haklarından faydalanamaz ve bu süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz. Kayıt dondurma başvuruları kayıtlı olunan akademik birimlere yapılır.

 

“NOT DEĞERLENDİRME SİSTEMİ VE AKTS”

Üniversitede ders geçme sistemini esas alan kredili sistem bulunmaktadır. Öğrenciler yarıyıl içi sınav ve değerlendirmelerden aldıkları not ile yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları notlardan hesaplanan ham başarı ortalamalarına bağıl sistem uygulanarak harf notları verilir. Sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl içi değerlendirmelerinin türü, atölye, laboratuvar, pratik çalışma gibi uygulamaların ağırlıkları dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk iki haftası içinde belirlenerek bölüm başkanlığı tarafından öğrencilere duyurulur. Yarıyıl içi değerlendirmelerinin % 40 ve yarıyıl/yılsonu sınavı veya bütünleme sınavı notunun % 60’ının toplanması ile virgülden sonra iki basamak alınarak dersin başarı ortalaması belirlenir. Uygulamalı derslerden başarılı olmak için uygulama notunun 60 ve üzeri olması gerekir. Dersin başarı notu, dersin başarı ortalaması esas alınarak bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak hesaplanır. Bağıl değerlendirme yöntemi uygulama esasları Senato tarafından belirlenir. Bağıl değerlendirme yöntemi kullanılarak her öğrenciye ilgili öğretim elemanı tarafından başarı derecesini belirten harfle ifade edilen ve aşağıdaki tabloda belirtilen başarı notları verilir:

Başarı Notu Katsayısı Yüzde Karşılığı  Derecelendirme
A 4 90-100 Mükemmel
B 3.5 85 - 89 Çok iyi
C 3 75 - 84 İyi
D 2.5 70 - 74 Orta
E 2 60 - 69 Geçer
FX 1.5 50 - 59 Başarısız
F 0 49 ve aşağısı Başarısız

Başarı Notu Katsayısı Yüzde Karşılığı Derecelendirme A 4 90-100 Mükemmel B 3.5 85 - 89 Çok iyi C 3 75 - 84 İyi D 2.5 70 - 74 Orta E 2 60 - 69 Geçer FX 1.5 50 - 59 Başarısız F 0 49 ve aşağısı Başarısız

Devam koşulunu yerine getirmeyen veya uygulamadan başarısız olan öğrenciye DZ (devamsız) notu verilir. Katsayı değeri F ile aynıdır. Bunun dışında katsayı değeri olmayan ve not ortalamasına katılmayan YT, YZ, MU notları verilebilir.

YT (Yeterli) ve YZ (Yetersiz) başarı notları, Senatonun onayı ile genel not ortalamasına katılması uygun görülmeyen derslerden alınan notları değerlendirmek için kullanılır. Öğretim elemanı tarafından başarılı görülen öğrenciye YT, başarısız görülen öğrenciye YZ notu verilir.

Bir dersten A, B, C, D, E başarı notu alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Başarı notu FX, F, DZ, YZ olan dersler başarısız olup, açıldıkları ilk yarıyılda tekrar edilir. Seçmeli derslerden başarısız olan öğrenciler aynı yarıyılda açılan diğer seçmeli derslere kayıt yaptırabilir. Seçmeli ders değiştiren öğrencinin ilk defa alacak olduğu seçmeli dersin devam zorunluluğunu yerine getirmesi gerekmektedir.

Bağıl değerlendirme sistemi, öğrencinin ara ve yarıyıl sonu veya bütünleme sınavı ağırlıklarına göre belirlenen başarı not ortalamasının o dersi alan tüm öğrencilerin başarı düzeyine göre belirlenmesidir. Başarı düzeyi, notların istatistiksel dağılımı ve sınıf aritmetik ortalaması göz önünde bulundurularak otomasyon sistemi üzerinden otomatik yapılır. Öğrencilerin ağırlıklarına göre aldıkları yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavı notlarından hesaplanan ham başarı notu, o dersi alan grup içinde gösterdikleri performansa göre harf notlarına çevrilmektedir. Bağıl Değerlendirme bir başarı ölçme sistemi değil, ölçme sonucunda elde edilen notları değerlendirme yöntemidir.

Öğrencinin öğretim elemanlarınca yarıyıl sonu sınavını notlarını girdikten sonra otomasyon tarafından otomatik yapılır. İlgili öğretim elemanının sisteme müdahalesi yoktur. Öğrencilerin sınıf ortalamasının ne kadar altında veya üstünde yer aldığı standart sapma ölçeğine göre ifade edilir. Sınıfın standart sapma ve aritmetik ortalamasına göre öğrencinin sınıftaki standart skoru (T skoru) hesaplanır. Öğrencinin standart skoru sınıfın düzeyine göre tablodaki ilgili harf notuna dönüştürülür. Ham başarı notu 20 ve altında olan öğrencilerin notları bağıl değerlendirme hesabına katılmaz. Bu notlar F olarak değerlendirilir. Bağıl değerlendirme yapıldıktan sonra ham başarı notu 35 ve altında olanlar ile yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavından 40’ın altında puan alan öğrencilerin notları F olarak değerlendirilir. Sınıfta o dersi geçen öğrenci sayısı 10 ve altında ise veya bağıl değerlendirme hesabı sırasında değerlendirmeye katılacak öğrenci sayısı 10 ve altında ise bağıl değerlendirme uygulanmaz. Klasik harfli not dönüşüm tablosuna göre başarı notları verilir.

Avrupa Kredi Transfer Sistemi (European Credit Transfer System - ECTS), öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak ve öğrencilerin yurtdışında gördükleri eğitimlerinin kendi ülkelerinde tanınmasını garanti altına almak için Avrupa Birliği tarafından geliştirilmiş bir akreditasyon sistemidir. Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesinde belirlenen ve program bazında öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükünü esas alır. Bir AKTS 25 - 30 saat arası iş yükünü esas alır.

Bir akademik yılın 60 AKTS’ye eşit olması şartıyla, 2 yarıyıl uygulayan üniversitemizde her yarıyıl 30 AKTS’ye eşittir. Öğrencinin 25 - 30 saat arası iş yükü 1 AKTS’ye eşit olması esas alınır. Öğrenci iş yükü hesaplanırken ders saatleri yanı sıra laboratuvar, atölye, klinik çalışması, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, sınava hazırlık, sınav, iş yeri eğitimi gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. Öğrenci her bir dönem için en az 30 AKTS’lik ders almak zorundadır.

 

 

"EĞİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ"

Öğrencilerin eğitim-öğretim ve diğer sorunlarıyla ilgilenmek üzere ilgili bölüm/program başkanlığınca görevlendirilen öğretim elemanıdır.

Her yıl bandrol yapıştırılması şartıyla öğrenim süresince geçerlidir.

Üniversitemizin vermiş olduğu öğrenci kimlik kartının kaybolması veya hasar görmesi halinde öğrenci işlerine başvuru yapılmalıdır.

a)Öğrencinin kayıt sırasında sahte, gerçeğe aykırı ve eksik belge verdiğinin veya yanlış beyanda bulunduğunun anlaşılması halinde,

b)Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası almış olması halinde,

c)Azami öğrenim sürelerinin tamamlanması halinde,

d)Öğrencinin kaydını sildirmek için yazılı başvuru yapması halinde kaydı silinir.

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin ilgili maddesi gereğince kayıt yaptırıp kendi isteği ile kaydını sildiren öğrencilerin katkı payı/öğrenim ücretleri geri ödenmez.

Üniversitede dersler, ilgili akademik birimlerin teklifi ve Senato'nun onayıyla belirlenmektedir. Ders programları ilgili bölüm/programın teklifi ve ilgili akademik birimin kararıyla belirlenip öğrencilere ilan edilmektedir.

Akademik takvimde belirtilen ders kayıt tarihlerinde, her öğrenci kayıtlı olduğu programın derslerini öğrenci bilgi sistemi üzerinden seçmek suretiyle ders kaydını yapıp, danışman öğretim elemanına onaylattırarak ders kaydını tamamlar.

Öğrencilerin teorik derslere %70, uygulamalara %80'den az olmamak koşulu ile devamları zorunludur. Ülkemizi veya üniversitemizi temsil amacıyla bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile yarışmalara katılan öğrenciler ilgili birim yönetim kurulunca o süre içindeki derslerden ve sınavlardan izinli sayılabilir, derslere katılamadığı süreler devamsızlık olarak değerlendirilmez.

Teorik veya uygulamalı derslerin devam şartını sağlayamayan öğrenciler ile derslerin uygulamalarında başarısız olan öğrenciler yarıyıl sonu sınavlarına katılamazlar.

Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrenci bütünleme sınavına katılabilir. Yarıyıl sonu sınavında başarılı olan öğrenciler ile uygulamadan veya devamsızlıktan kalan öğrenciler bütünleme sınavına katılamazlar.

Bütünleme sınavı sonucunda tekrar bağıl değerlendirme hesabı yapılmaz. Yarıyıl sonu sınavında oluşan standart sapma ve aritmetik ortalamaya göre harf notları verilir.

Bütün sınavlar için maddi hata dilekçesi verilebilir.

Genel ağırlıklı not ortalaması, öğrencinin biriminde öğrenime başladığı andan itibaren tamamlamış olduğu yarıyıl da dâhil olmak üzere kayıt yaptırdığı derslerden aldığı en son başarı notlarının katsayılarının, dersin AKTS’si ile çarpılıp çarpımlarının toplanması ile elde edilen sayının, bu derslerin AKTS toplamlarına bölünmesi ile bulunur.

Öğretim elemanı ara sınav tarihinden itibaren 15 gün, diğer sınavlarda ise sınav tarihinden itibaren 7 gün içerisinde sınav sonuçlarını ilan etmek zorundadır.

Sınav sonuçlarının ilan tarihini izleyen beş iş günü içinde yazılı olarak, bölüm sekreterine maddi hata itiraz dilekçesi verilebilir.

Mazeret sınavı için alınan belgelerin belgenin alındığı günden itibaren 5 iş günü içerisinde dilekçe ile ilgili bölüm başkanlığına verilmesi gerekmektedir.

Ara sınavlar için ilgili yönetim kurulunun belirleyeceği tarihlerde mazeret sınavı yapılır. Yarıyıl sonu sınavı, bütünleme sınavı ve açılan mazeret sınavları için yeniden mazeret sınavı yapılmaz.

Üniversitemiz Senato'sunun Haklı ve Geçerli Nedenler Konusundaki Kararlarında belirtilen bütün maddeler mazeret sınavı için geçerlidir.

Mezun olabilmek başarısız üç dersi kalan son sınıf öğrencileri dönem ayrımı olmaksızın üç ders sınavına başvurabilir. Zorunlu staj çalışmasının tamamlanmamış olması üç ders sınavına katılmak için engel teşkil etmez. Devam şartının sağlanmadığı dersler için üç ders sınav başvurusu yapılamaz. üç ders sınavı başvuruları ilgili akademik birimlere yapılır.

Üç ders sınavları her yarıyıl sonunda bütünleme sınavını takip eden 3 ay içerisinde ilgili akademik birimin belirleyeceği tarihte yapılır.

Üç ders sınavlarında harf notları mutlak değerlendirme sistemine göre belirlenir. E ve üzeri not alan öğrenciler başarılı sayılır.

Üç ders sınavında başarısız olan öğrenciler takip eden yarıyıllarda tekrar üç ders sınavına girebilirler.

Kayıtlı olduğu programın ders müfredatındaki tüm dersleri alan ve başarılı olan öğrenciler mezun olmaya hak kazanır.

Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan ve Tamamlayamayanların Önlisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmeliğin ilgili maddesinde belirtildiği üzere, devletin şahsiyetine karşı işlediği cürümler sebebiyle hüküm giyenler ile disiplin cezası alarak yükseköğretim kurumlarından uzaklaştırılanlar hariç ilgili yönetmelik maddeleri uyarınca bir lisans programının en az ilk dört yarıyılın bütün derslerinden başarılı olanlara kayıtlarının silinmesi koşuluyla önlisans diploması verilir.

Bir öğrencinin mezuniyet tarihi, mezuniyetine esas eğitim-öğretim çalışmaları ve sınavlarının bittiği tarihi takip eden ilk iş günüdür.

Mezun olan öğrenci diplomasını;

a)Şahsen öğrenci işlerine başvurarak,

b)Noter tasdikli vekâletname verdiği bir kişiyi öğrenci işlerine yönlendirerek,

c)https://kmu.edu.tr/ogris/duyuru/16381/diploma-talebi-icin/tr adresinden kargo ile diplomasının gönderilmesini talep ederek teslim alabilir.

-Öğrencinin diplomasını kaybettiğini beyan eden bir dilekçesine ek olarak gazete 'kayıp' ilanı ve nüfus cüzdanı ile Üniversitemiz Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunması gerekmektedir. İkinci nüsha diploma belgesi sürecinde imza aşamasının göz önünde bulundurulması gerekmekedir.

-İkinci nüsha olarak hazırlanan diplomanın kargo ile teslim edilmesi isteniyorsa bu talebin https://kmu.edu.tr/ogris/duyuru/16381/diploma-talebi-icin/tr adresinden alınacak dilekçe ve ekinde gazete 'kayıp' ilanı ile gönderilmesi gerekmektedir.

Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar. Hazırlık eğitim süresi azami iki yıldır.

Yaz okulu kapsamında öğrenciler kayıt olduğu yıldaki diploma programının taban puanından daha yüksek olan eşdeğer programların bulunduğu üniversitelerden ders alabilirler. Öğrenciler yaz okulu kapsamında ilk defa, tekrar, not yükseltmek amacıyla alacakları dersler ile 3.00 genel not ortalamasını sağlamaları şartıyla bir üst sınıftan alacağı derslerden, müfredatta yer alan 3 (üç) derse kadar bölüm başkanının onayı ile ders alabilirler. Yaz okulundan ders alacak öğrenciler gerekli işlemler için fakülte sekreterliğine başvurmalıdır.

Ön lisans programlarının en az bir yarıyılını, lisans programlarının en az iki yarıyılını tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) 4.00 üzerinden en az 3.00 olan öğrenciler özel öğrenci olarak başvurabilir. Ancak Üniversitemiz Özel Öğrencilik Yönergesinde belirtilen sağlık veya güvenlik sorunları olan öğrenciler için bu şartlar aranmaz.

Genel not ortalaması en az 3.00 olan, bulunduğu yarıyıla kadar eksik ve başarısız dersi bulunmayan öğrenciler, açılan bir üst sınıf derslerine danışmanının onayı ile kayıt yaptırabilirler. Ayrıca bulunduğu yarıyılda muaf olduğu dersler bulunan öğrenciler bu derslerin toplam AKTS’si kadar bir üst sınıftan ders alabilirler.

Öğrenci daha önce başka bir yükseköğretim kurumunda başarmış olduğu dersler için, her eğitim-öğretim yılının ilk haftası mesai bitimine kadar muafiyet talebinde bulunabilir. Eğitim-öğretim başladıktan sonra Üniversiteye kayıt olan öğrenciler ise kayıt tarihinden itibaren bir hafta içinde muafiyet talebinde bulunabilir ve muafiyet talebi ilgili birim yönetim kurulu tarafından en fazla bir hafta içinde sonuçlandırılır. Muafiyet talebi ilgili öğretim birim yönetim kurulu tarafından karara bağlanıncaya kadar öğrenciler muafiyet talebinde bulundukları derse/derslere devam ederler.

Öğrenci not ortalaması ve ÖSYM puanına göre olmak üzere iki farklı şekilde yatay geçiş başvurusu yapabilir. Yatay geçişle ilgili başvuru şartları ve tarihleri üniversiteler tarafından kendi web sayfalarında ilan edilmektedir..

 

Öğrencinin intibakının yapılacağı sınıf, yatay geçiş yapılan program ile daha önce öğrenim görülen programın derslerinin uyumuna göre intibak komisyonu tarafından belirlenir.

Yüzde onluk (%10) başarı sıralamasına giren ikinci öğretim öğrencileri, aynı programın normal öğretimine yatay geçiş yapmak için başvuru yapabilir. Normal öğretim öğrencileri ise aynı programın ikinci öğretimine kontenjan sınırlaması olmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilir. Her iki başvurunun da yatay geçiş başvuru tarihlerinde, on-line yatay geçiş başvuru sistemi üzerinden yapılması gerekmektedir.

https://uzem.kmu.edu.tr adresinden Öğrenci Bilgi Sisteminde kullanmakta olduğunuz kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz.

 

"STAJ İŞLEMLERİ"

Öğretim Planlarında yer alan stajların, süresi, önlisans programları için 30 iş gününden az, 60 iş gününden fazla olmaz.

Öğrencinin kayıtlı bulunduğu Fakülte/Yüksekokul/Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne şahsen istenen belgelerle bilikte yapılır.

Fakülte, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulu web sayfalarına aşağıda belirtilen adreslerden ulaşabilirsiniz. Staj ile ilgili detaylar için akademik danışmanınızla iletişime geçebilirsiniz.

Fakülteler için tıklayınız.

Yüksekokullar için tıklayınız.

Meslek Yüksekokulları için tıklayınız.

 Meslek Yüksekokulları, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu stajları için;

a) Staj Başvuru Formu

b) İş Yeri Staj Sözleşmesi Formu

 Mühendislik Fakültesi İçin, 

Staj Başvuru Formu: Öğrenci tarafından staj yapmak istediği firmaya yazılan başvuru dilekçesinin ve bu dilekçeye cevaben işletme yetkilisinin yazdığı onay yazısını içeren formdur.

CumÖğrenci ilgili akademikbirime yapmış olduğu staj başvurusunu 'KMÜ Staj Takip Sistemi' üzerinden takip edebilirler. Sisteme giriş 'Öğrenci Numarası' ve 'Öğrenci Bİlgi Sistemi' şifresi ile sağlanmaktadır.

Meslek Yüksekokulları STAJ'ı için tıklayınız.

Staj yapacak her öğrenci için, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası öğrencinin kayıtlı olduğu Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu tarafından yapılır.

Staja başlayan öğrencinin staj yerini değiştirme talebi öğrencinin kayıtlı olduğu Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu tarafından değerlendirilir.

Staj yapan öğrencilere, stajları süresince 3308 sayılı Kanun’un 25 inci maddesine göre işletmeler tarafından staj ücreti ödenir. Öğrencilerin staj yaptıkları iş yeri ile aralarındaki herhangi bir mali ilişkiden Üniversite sorumlu değildir.

Bölümünde zorunlu staj dersi bulunmayan öğrenciler isteğe bağlı staj yapabilirler. Zorunlu stajlar, öğrencinin mezun olması için gerekli toplam AKTS’nin içinde, isteğe bağlı stajlar ise, toplam AKTS’nin dışında değerlendirilir.

Öğrencilerin kamu kurumları ve özel sektör kuruluşlarınca sunulan staj olanaklarından faydalanmasını sağlamak adına Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından başlatılan staj programıdır.

Ulusal Staj Programı başvuru tarihleri her yıl Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından belirlenmektedir. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından belirlenen şartları sağlayan öğrenciler Ulusal Staj  Programına başvurabilir.

 Kariyer Kapısından Ulusal Staj Programına e-devlet ile giriş yap.

 'e-devlet aşamasını gelen bililerini kontrol edip onaylayarak tamamla.

 Başvuru Formunu her bir soruda belirtilen kriterlere göre doldur ve başvurunu tamamla.

 

"PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİNE İLİŞKİN İŞLEMLER"

 

29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında alınan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitim - öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesine karar verilmiştir.

Genel Bilgiler

29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında alınan kararlar ve E.75850160- 104.01.07.01-6264 sayılı yazısı ile bildirilen pedagojik formasyon eğitiminin uygulanmasına dair açıklamalar gereğince; pedagojik formasyon eğitimi derslerinin formasyon eğitimi alabilecek programlardaki öğrencilerin bu dersleri seçmeli dersler kapsamında almalarına imkân tanınacak ve dersler üçüncü yarıyıldan itibaren verilebilecektir. Pedagojik formasyon dersleri bu dersleri alan öğrencilerin transkriptleri içinde yer alacak ve mezuniyet ortalamalarına dahil edilecektir. Bu kararlar doğrultusunda mezun öğrenciler ve halen Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına devam eden öğrenciler için mevcut program aynen uygulanmaya devam edecektir.

ÖNEMLİ:

29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında; Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nın ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda pedagojik formasyon eğitimi kapsamında;

2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına mahsus olmak üzere sadece (a.) maddesinde belirtilen 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 4. sınıf olan ve ek süreyi kullanacak öğrenciler teorik derslerle birlikte Öğretmenlik Uygulaması dersini alabileceklerdir. Dilekçe ile başvuran öğrencinin ‘’Öğretmenlik Uygulamaı’’ dersi Üniversitemiz tarafından ders kaydına eklenecektir.

“Öğretmenlik Uygulaması“ dersi İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir okulda uygulama öğretmeni denetiminde yapılacak olup ayrıca uygulama öğretim elemanınca da değerlendirme yapılacaktır.

formasyon eğitimine başladıktan sonra ilgili akademik birimin uygun göreceği bir sebeple mezuniyet kararını dilekçe ile bildiren öğrenci, mezuniyet şartlarını taşıması ve ilgili akademik birimin kararıyla mezun olabilir.

PDF metin için tıklayınız.

 

Detaylar için uygulama metnini okuyunuz.

PDF Metni için tıklayınız.

KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM SÜRESİ İÇİNDE

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ UYGULAMASI

 

29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul Toplantısında alınan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitim - öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesine karar verilmiştir. Bu doğrultuda;

  1. 29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında alınan karar uyarınca Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esaslarında” yer alan programlarda eğitim alan lisans öğrencileri, talep etmeleri halinde öğrenimleri sırasında pedagojik formasyon derslerini alabileceklerdir. İlgili esaslarda yer almayan lisans programlarında öğrenim gören öğrenciler pedagojik formasyon eğitimi alamayacaklardır.
  1. Üniversitemizde yürütülecek pedagojik formasyon eğitimi programı kapsamında, 2022-2023 eğitim-öğretim yılına mahsus olmak üzere; 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında son sınıf öğrencilerine öncelik verilmek suretiyle, ara sınıf öğrencileri de dördüncü yarıyıldan itibaren alt yarıyıllardan ilgili dersleri alabileceklerdir. Pedagojik Formasyon Eğitimine katılım zorunlu değildir.
  1. Halihazırda mezuniyet aşamasında olup diplomalarını almadan formasyon eğitimi almaya devam etmek isteyen öğrenciler, öğrenimlerine 2022-2023 eğitim-öğretim yılı yaz dönemi öğretimi de dâhil olmak üzere 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılına kadar lisans öğrenci haklarına sahip olarak devam edebileceklerdir. 2022-2023 eğitim öğretim yılına mahsus olmak üzere bu eğitim öğretim yılında 4’üncü sınıfta öğrenim gören öğrenciler (Md.7 kapsamında) Öğretmenlik Uygulamasını 2023-2024 eğitim öğretim yılı güz yarıyılında yapabileceklerdir.
  1. Pedagojik formasyon dersleri, 4. yarıyıldan itibaren her dersin karşısında belirtilen yarıyılda ders müfredatlarına isteğe bağlı seçmeli ders olarak eklenerek dönem ve genel not ortalamasına dâhil edilecektir.
  1. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nda yer alan programlara kayıtlı olan öğrenciler, kayıtlı olduğu programın müfredatında yer alan pedagojik formasyon dersleri dışındaki zorunlu ve zorunlu seçmeli derslerini öncelikli alarak isteğe bağlı pedagojik formasyon derslerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 12 nci maddesine göre bir yarıyılda alınabilecek azami AKTS sınırı (45 AKTS) dâhilinde alabileceklerdir.
  1. Bu kapsamda mezuniyete esas AKTS 240’ın üzerinde olabilecek fakat 300 AKTS’yi geçemeyecektir.
  1. Pedagojik formasyon eğitimi kapsamındaki 4, 5, 6 ve 7’nci yarıyıllardaki teorik derslerin tamamı alınıp başarılmadan Öğretmenlik Uygulaması dersi alınamayacaktır.
  1. Öğrenimi sırasında pedagojik formasyon derslerinin tamamını alıp başaran öğrencilerin mezuniyet aşamasında diplomalarının arka yüzüne “Pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır.” ifadesi yazılacaktır.
  1. Öğrenimi sırasında pedagojik formasyon derslerinin tamamını almamış veya bu dersleri alıp başaramamış olan öğrencilerin başarılı oldukları pedagojik formasyon dersleri transkriptlerinde gösterilecek ve ortalamaya katılacak ancak pedagojik formasyon eğitimini tamamlamış sayılmayacaklardır.
  1. Öğrenciler kayıtlı olduğu programın müfredatında yer alan pedagojik formasyon dersleri dışındaki zorunlu ve zorunlu seçmeli tüm dersleri alıp başarmış olması gerekmektedir. Bunu sağladıktan sonra mezun aşamasına gelmiş ise başarısız olduğu isteğe bağlı seçmeli pedagojik formasyon dersleri nedeni ile mezun olamayan öğrencilerin, talepleri halinde 240 AKTS’yi tamamlamış olması koşuluyla sadece başarısız oldukları pedagojik formasyon dersleri ders kaydından çıkarılarak mezun edilebileceklerdir. Bu durumdaki öğrenciler pedagojik formasyon eğitimini tamamlamış sayılmayacaklardır.
  1. İsteğe bağlı pedagojik formasyon derslerinin bir kısmını alan ancak bu eğitimi tamamlayamadan mezun olan öğrenciler talep ettikleri takdirde eksik kalan derslerini almak üzere ve gerekli ücretleri ödemek şartıyla, lisans eğitimi mezunlarına verilen Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına kayıt yaptırabilirler. Pedagojik formasyon eğitimini başarıyla bitirenlere sertifika bu birim tarafından verilecektir.
  1. Öğrenci Bilgi Sisteminde ilgili ders kayıt döneminde açılan pedagojik formasyon derslerini seçen ve ders kaydını kesinleştiren öğrenciler bu dersleri almayı talep etmiş sayılacaklardır.
  1. Öğrencilere daha önceden diğer yükseköğretim kurumlarında almış oldukları Öğretmenlik Uygulaması dersi dışındaki pedagojik formasyon derslerinden Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kapsamında muafiyet hakkı verilecek, intibak işlemleri öğrencinin tâbi olduğu akademik birimi tarafından yürütülecektir.
  1. 2022-2023 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında öğrencilerin, pedagojik formasyon derslerine başvuru ve kayıt işlemlerine ilişkin taleplerini ilgili akademik danışmana dilekçe ile iletmeleri gerekmektedir.
  1. Pedagojik formasyon derslerinden öğretmenlik uygulaması dışındaki dersleri almış olan öğrenciler öğretmenlik uygulaması dersini Karaman ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencinin kayıtlı olduğu lisans alanında alan öğretmeni varsa alabileceklerdir.
  1. Öğretmenlik uygulaması dersine kayıt olabilecek öğrenci kontenjanı her bir lisans programının alanı ile ilgili Karaman ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bulunan alan öğretmeni sayısı dikkate alınarak belirlenecektir. Bir yarıyılda ilgili lisans programına kayıtlı tüm öğrencilere öğretmenlik uygulaması dersi aldırılamaz ise dersi alamayan öğrenciler için ders bir sonraki dönemde de Üniversite tarafından gerekli görüldüğü takdirde bu ders tekrar açılabilecektir. Kontenjan belirlenmesinde öğrencinin ilgili döneme kadar aldığı tüm derslerden oluşan Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) dikkate alınacaktır, GANO’su eşit olan öğrencilerde YKS yerleşme puanı yüksek olana öncelik verilecektir.
  1. Pedagojik formasyon dersleri işleyiş, sınav, uygulama vb. işlemlerinin Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülecektir.
  1. Yüz yüze yapılacak Pedagojik Formasyon Eğitimi teorik derslerinde %70 devam esastır. İldeki Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda gerçekleştirilecek Öğretmenlik Uygulamasında ise MEB Öğretmenlik Uygulaması Yönergesi 9(h) maddesi gereği %100 devam esastır.
  1. Yükseköğretim Kurumlarındaki Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar uyarınca pedagojik formasyon verilecek programlardaki her yarıyılda okutulacak olan derslerin AKTS kredilerine göre en fazla %30’u Üniversite tarafından gerekli görüldüğü takdirde çevrim içi (uzaktan öğretimle) verilebilecektir. İlgili dönemde seçmeli ders olarak açılacak olan pedagojik formasyon dersleri bu uygulama kapsamında (özel öğretim yöntemleri ve öğretmenlik uygulaması dersi gibi uygulamalı dersler hariç) değerlendirilebilecektir.
  1. 2022-2023 Eğitim öğretim yılı Bahar yarıyılında pedagojik formasyon dersleri çevrim içi (uzaktan öğretimle) (senkron veya asenkron) yapılarak, sınavları yüz yüze yapılacaktır.

Pedagojik Formasyon Eğitiminde Alınacak Dersler;

DERSİN ADI

T

U

K

AKTS

YARIYIL

Eğitime Giriş

3

0

3

4

4

Eğitim Psikolojisi

3

0

3

4

4

Öğretim İlke ve Yöntemleri

3

0

3

4

5

Özel Öğretim Yöntemleri

3

0

3

4

5

Sınıf Yönetimi

2

0

2

3

6

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

3

0

3

4

6

Rehberlik ve Özel Eğitim

3

0

3

4

7

Öğretim Teknolojileri

2

0

2

3

7

Öğretmenlik Uygulaması

1

8

5

10

8

GENEL TOPLAM

23

8

27

40

 

 

  1. 29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında; Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nın ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda pedagojik formasyon eğitimi kapsamında;

a. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına mahsus olmak üzere ‘2022-2023 eğitim-öğretim yılında 4.sınıf olup formasyon derslerini almak üzere ek süreyi kullanacak olan (mezun olmayıp formasyon dersi almak için isteyerek dönem uzatan), Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Süresi İçinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Uygulama Esasları 3.Maddesi kapsamında formasyon derslerini almak isteyen öğrencilerin 19 Haziran 2023 tarihi mesai bitimine kadar akademik danışmanları ile iletişime geçerek formasyon eğitimine devam için dilekçe teslim etmeleri gerekmektedir.

b. 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında formasyon dersi almış ancak eğitimine devam etmek istemeyen, mezuniyet şartlarını taşıyarak mezun olmak isteyen öğrencilerin de 19 Haziran 2023 tarihi mesai bitimine kadar akademik danışmanları ile iletişime geçerek formasyon eğitimini sonlandırıp mezuniyet için mezuniyet dilekçesi teslim etmeleri gerekmektedir.

c. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına mahsus olmak üzere sadece (a.) maddesinde belirtilen 2022-2023 eğitim-öğretim yılında 4. sınıf olan ve ek süreyi kullanacak öğrenciler teorik derslerle birlikte Öğretmenlik Uygulaması dersini alabileceklerdir. Dilekçe ile başvuran öğrencinin ‘’Öğretmenlik Uygulamaı’’ dersi Üniversitemiz tarafından ders kaydına eklenecektir.

ç. Formasyon derslerini almak üzere (a.) maddesinde belirtilen ek süreyi kullanan öğrenciler yasal mevzuat gereği KYK yurtlarından yararlanamayabilir, ayrıca uzatmalı öğrenci olduğu için öğrenim kredileri kesilebilir.

d. “Öğretmenlik Uygulaması“ dersi İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bir okulda uygulama öğretmeni denetiminde yapılacak olup ayrıca uygulama öğretim elemanınca da değerlendirme yapılacaktır.

e. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarılında 4. sınıf olacak (2022-2023 eğitim-öğretim yılında 3.sınıf olan) öğrenciler ‘Öğretmenlik Uygulaması’ dersini bahar yarıyılında (8.yy) alacaktır.

f. Mezun durumda olup formasyon eğitimine devam edecek öğrencileriniilgili akademik birimlerine dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Belirtilen tarihe kadar başvuru yapmayan öğrenci formasyon derslerini alamayacaktır.

g.  2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında “Öğretmenlik Uygulaması” hariç diğer formasyon dersleri çevrim içi (uzaktan öğretimle) (senkron veya asenkron) devam edecek olup sınavları yüz yüze yapılacaktır.

ğ. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılına ait formasyon dersleri Üniversitemiz ilgili akademik birimi altında birleştirilerek verilmeye devam edecektir.

h. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında formasyon eğitimine başladıktan sonra ilgili akademik birimin uygun göreceği bir sebeple mezuniyet kararını dilekçe ile bildiren öğrenci, mezuniyet şartlarını taşıması ve ilgili akademik birimin kararıyla mezun olabilir.

  1. Yukarıda belirtilen hususlar dışındaki durumlar için Pedagojik Formasyon Eğitimi hakkında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının almış olduğu kararlara göre işlem yapılacaktır. 

 

DERSİN ADI T U K AKTS Dersin Yarıyılı Dersin Yarıyılı
Eğitime Giriş 3 0 3 4 4 Bahar
Eğitim Psikolojisi 3 0 3 4 4 Bahar
Öğretim İlke ve Yöntemleri 3 0 3 4 5 Güz
Özel Öğretim Yöntemleri 3 0 3 4 5 Güz
Sınıf Yönetimi 2 0 2 3 6 Bahar
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme 3 0 3 4 6 Bahar
Rehberlik ve Özel Eğitim 3 0 3 4 7 Güz
Öğretim Teknolojileri 2 0 2 3 7 Güz
Öğretmenlik Uygulaması 1 8 5 10 8 Bahar
GENEL TOPLAM 23 8 27 40    

 

 

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nın ekinde yer alan öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlar
AKADEMİK BİRİM/BÖLÜM/PROGRAM
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ (İ.Ö.)
SPOR YÖNETİCİLİĞİ
SPOR YÖNETİCİLİĞİ (İ.Ö.)
EDEBİYAT FAKÜLTESİ
FELSEFE
FELSEFE (İ.Ö.)
İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI (İNGİLİZCE)
MÜTERCİM-TERCÜMANLIK (ALMANCA)
MÜTERCİM-TERCÜMANLIK (ARAPÇA)
SOSYOLOJİ
TARİH
TARİH (İ.Ö.)
TÜRK DİLİ VE ED.
TÜRK DİLİ VE ED. (İ.Ö.)
İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İKTİSAT
İKTİSAT (İ.Ö.)
İŞLETME
İŞLETME (İ.Ö.)
SİYASET BİL.VE KAMU YÖN.
SİYASET BİL.VE KAMU YÖN. (İ.Ö.)
KAMİL ÖZDAĞ FEN FAKÜLTESİ
BİYOLOJİ
FİZİK
KİMYA
MATEMATİK
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
ELEKTRİK - ELEKTRONİK MÜH.
ENERJİ SİSTEMLERİ MÜH.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ
SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
BESLENME VE DİYETETİK
HEMŞİRELİK
SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİ (İ.Ö.)
SPOR YÖNETİCİLİĞİ
SPOR YÖNETİCİLİĞİ (İ.Ö.)
SANAT, TASARIM VE MİMARLIK FAKÜLTESİ
GELENEKSEL TÜRK SANATLARI
RESİM
UYGULAMALI BİLİMLER YÜKSEKOKULU
GASTRONOMİ VE MUTF. SAN.
REKREASYON YÖNETİMİ
TURİZM REHBERLİĞİ
ULUS. TİC.VE LOJİSTİK
YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU
ALMANCA MÜTERCİM VE TERCÜMANLIK
ARAPÇA MÜTERCİM VE TERCÜMANLIK
 

İlgili kurum sayfasından erişebilmektedir. İlgili kurum web sayfası için tıklayınız.

 

Üniversitemiz akademik takviminde belirtilen ders kayıt tarihlerinde dönem kuralları çerçevesinde ilgili yarıyıl ve önceki yarıyıllarda bulunan formasyon dersleri alınabilecektir.

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları"nda yer alan programlara kayıtlı olan öğrenciler, kayıtlı olduğu programın müfredatında yer alan pedagojik formasyon dersleri dışındaki zorunlu ve zorunlu seçmeli derslerini öncelikli alarak isteğe bağlı pedagojik formasyon derslerini Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 12 nci maddesine göre bir yarıyılda alınabilecek azami AKTS sınırı (45 AKTS) dâhilinde alabileceklerdir.

Pedagojik formasyon eğitimi kapsamındaki 4, 5, 6 ve 7’nci yarıyıllardaki teorik derslerin tamamı alınıp başarılmadan Öğretmenlik Uygulaması dersi alınamayacaktır.

Pedagojik formasyon dersleri öğrenci tarafından öncelikli olarak isteğe bağlı olarak seçilebilecektir. Dersler Öğrenci Bilgi Sisteminden seçilerek 'kesinleştirme' ile danışman onayına gönderilecektir.