KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASILAŞMA STRATEJİ BELGESİ
2007 Yılında kurulan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi; Yunus Emre Yerleşkesi, Kazım Karabekir Yerleşkesi ve Ermenek Yerleşkesi olmak üzere üç yerleşkeye sahiptir. Üniversitemiz 1 milyon 730 bin metrekare alanıyla Türkiye'nin kampüs üniversiteleri arasında yer almaktadır. İlçedeki Ermenek ve Kazım Karabekir Meslek Yüksekokulları dışında üniversitenin tüm akademik ve idari birimleri il merkezindeki Yunus Emre Yerleşkesinde bulunmaktadır. Toplamda 11 fakülte, 2 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 3 enstitü ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bunun yanında 23 uygulama ve araştırma merkezi ile bilimsel çalışmalar yürütülmektedir. Üniversitemizde görev yapan 1000'e yakın akademik personel ve 300'den fazla idari personel ile 21 binden fazla öğrenciye eğitim hizmeti sunulmaktadır.
Yerleşkede öğrencilerin her türlü ihtiyacına cevap verecek sosyal ve sportif tesisler bulunmaktadır. Öğrenci Yaşam Merkezi olarak anılan ve 13 bin metrekarelik alana sahip sosyal tesislerde kantin, kafeterya, büfe, kırtasiye, bankamatik gibi pek çok mekan yer almaktadır. Öğrenci Yaşam Merkezinde bulunan iki katlı yemekhane hem normal öğretim hem de ikinci öğretim öğrencilerine uygun fiyata yemek imkanı sunarken amfi tiyatro, önemli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
Yerleşkede yer alan uluslararası standartlardaki spor kompleksinde spor salonu, tenis kortu, basketbol, voleybol, hentbol ve futbol sahaları, koşu ve yürüyüş parkuru, tırmanma duvarı, yarı olimpik yüzme havuzu ve stadyum bulunmaktadır.
Türkiye’nin en genç ve dinamik yükseköğretim kurumlarından olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, altyapısı, güçlü akademik kadrosu, bilimsel performansı, ar-ge çalışmaları, kaliteli eğitim-öğretim faaliyetleri ve sosyal-kültürel-sportif alanlardaki canlılığı ile kısa sürede bir dünya üniversitesi haline gelmiştir. Uluslararası kuruluşlar tarafından birçok akademisyeni ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları’ arasında gösterilen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, mazisinden aldığı güçle kurulduğu 2007 yılından bu yana bilim camiasına önemli katkılar vermektedir.
Öğrencilerin hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, bilimsel araştırma ve yayın açısından ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer almayı başarmıştır. Uluslararası indeksli dergilerde 2 bine yakın yayın, yaklaşık 1.500 araştırma ve onlarca TÜBİTAK projesi, ulusal ve uluslararası binlerce bildiri ve makale ile Anadolu’da yıldızı her geçen gün daha da parlayan üniversite, son teknolojiye sahip laboratuarları ile de ileri düzeyde analiz ve ar-ge çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.
Üniversite-sanayi iş birliğini doğrudan etkileyen projelerle bağrından doğduğu şehre ve ülkemize katma değer sağlayan KMÜ, sanayinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip, uygulama ve beceri yetkinliği yüksek insan gücünü yetiştirmekte öncü bir rol üstlenmektedir. Alanında bölgesel kalkınma üniversitesi olarak kabul edilen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bu alanda tescillenen az sayıdaki üniversite arasında yer almıştır. Uluslararası deneyime sahip akademisyenleriyle bilgiyi üreten ve değere dönüştüren üniversite, ülkemizin her alanda gelişmesine güçlü bir katkı vermektedir.
Modern ve konforlu KYK yurtlarıyla barınma sorununun yaşanmadığı Karaman, tarihi mekanları, doğal güzellikleri ve sosyal imkanları ile öğrenci şehri olma yolunda hızla ilerlemektedir. Ulaşımda kavşak konumunda olan kent, Yüksek Hızlı Trenin faaliyete geçmesiyle İstanbul, Eskişehir, Ankara ve Konya’ya daha hızlı ve güvenli seyahat imkanına kavuşmuştur. Antalya ve Kapadokya gibi ülkemizin gözde turizm merkezlerine yakın olması dolayısıyla da önemli bir cazibe merkezidir. Şehriyle içi içe olarak, bilim, kültür ve hoşgörü ikliminde öğrencilerini en iyi şekilde yetiştiren Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi uluslararası standartlardaki kütüphanesi, spor tesisleri, etkinlik alanları ve konferans salonlarıyla öğrencilerine geniş imkanlar sunmaktadır.
Öğrenci topluluklarının çalışmalarına tam destek verilerek onların eğitim-öğretim dışında kalan zamanlarını iyi değerlendirerek sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve akademik gelişimlerine katkıda bulunmaktadır. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, dünya çapında ses getiren bilimsel çalışmaları, projeleri, donanımlı öğrencileri, şampiyon milli sporcuları ve güçlü akademik kadrosuyla geleceğe ışık tutmaktadır.
Bütün bu gelişmiş yönleri ve paydaşlarına sunduğu imkanların yanında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Uluslararası çerçevede de faaliyetlerini ve bilinirliğini arttırmak adına çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda kurulan Dış İlişkiler Birimimizin çatısı altında Erasmus Kurum Koordinatörlüğü, Mevlana Değişim Koordinatörlüğü, Farabi Değişim Koordinatörlüğü ve Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü birimleri yer almaktadır. Bu birimlerimiz bünyesinde değişim programları kapsamında kurumlararası ikili anlaşmalar, giden / gelen öğrenci ve personel hareketlilikleri, uluslararası öğrenci programı dahilinde uluslararası öğrenci kabulü, personelimizin uluslararası proje başvurularında rehberlik hizmetleri, Üniversitemizin uluslararası fonlardan yararlanmasına imkan verecek proje başvuruları gibi birçok faaliyet gerçekleştirilmektedir.
REKTÖR |
DIŞ İLİŞKİLER BİRİMİ |
REKTÖR YARDIMCISI |
ERASMUS KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ |
ULUSLARARASI ÖĞRENCİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ |
MEVLANA KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ |
FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ |
Üniversitemizin uluslararasılaşma stratejisi kapsamında sürdürdüğü bu çalışmaların daha verimli ve gerçekçi bir zeminde yürütülmesi adına GZFT (Güçlü ve Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehditler) analizi yapılmıştır. Stratejimizin başarılı bir şekilde hedefine ulaşmasına imkan sağlayacağına inanılan GZTF analizimiz aşağıdaki şekilde oluşturulmuştur:
GÜÇLÜ YÖNLER |
ZAYIF YÖNLER |
|
|
FIRSATLAR |
TEHDİTLER |
|
|
ULUSLARARASILAŞMA VİZYONU
Eğitim, bilimsel araştırma, üniversite sanayi işbirlirliği ve toplumsal faaliyetler sayesinde Üniversitemizin uluslararası düzeyde tanınan, saygın ve tercih edilen bir kurum olmasını sağlamak.
ULUSLARARASILAŞMA MİSYONU
Üniversitemizin uluslararasılaşma vizyonu doğrultusunda buna uygun yapıyı kurmak, değişim programlarından faydalanan kişi sayısını arttırmak, uluslararası proje çıktılarının yaygınlaştırılmasını sağlamak, ikili işbirlikleri sayesinde Üniversitemizin yurtdışı kurumlarla ortak faaliyetlerini üst seviyede sürdürmek, nitelikli uluslararası öğrencilerin ve personelin üniversitemizi tercih etmesini sağlamak, akademik personelimizin yüksek indeksli dergilerde yayın yapmalarını teşvik etmek, şehrimizin, bölgemizin ve yakın dünya coğrafyamızın ihtiyaçlarına yönelik bilimsel araştırmalar ortaya koymak.
ULUSLARARASILAŞMA STRATEJİSİ
Üniversitemiz uluslararası düzeyde birçok kurum ile çeşitli işbirliği anlaşmaları imzalamış ve bu kapsamda ortak faaliyetler yürütmeye devam etmektedir. Farklı kıtalardan kurumların oluşturduğu işbirliği ağımız ile özellikle Erasmus kapsamında Üniversitemizde giden ve gelen yönlü hareketliliklerin azami ölçüde gerçekleştirilmesini sağlamaktayız. Bunun yanında, uluslararası öğrenci programı kapsamında Üniversitemize nitelikli yabancı öğrenciler kazandırmayı amaçlamaktayız. Üniversitemiz personeli tarafından nitelikli yayınlar üretilmesi ve bilimsel araştırmaların yapılması da önceliklerimiz arasındadır. Bütün bu bilgiler doğrultusunda uluslararasılaşma stratejimiz maddeler halinde aşağıdaki şekilde sıralanmıştır: