Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü

BÖLÜM HAKKINDA

Tarihçe

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi bünyesinde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü açılmasına ilişkin teklif Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunulmuş ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın yetkisi ile 2012-2013 yılları arasında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.

 

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü

Dünya nüfusunun artması, sanayi ve teknolojideki gelişmeler enerjiye olan talebin her geçen gün daha fazla artmasına neden olmaktadır. Günümüzde enerji, insanların toplumsal refahları için temel bir niteliktir ve ülkelerin gelişmişliğinin de bir ölçüsüdür. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan ve üç kıtanın kesişim yerinde olan ülkemiz ise küresel ölçekte enerji akışını ve güvenliğini sağlayabilmek için birçok nakil hattı projesi (doğalgaz, petrol boru hatları) ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Bu jeopolitik durum, ülkemizin kıtalar arası bir enerji koridoru haline gelmesini ve dünya enerji pazarında merkez ülke olabilme imkânını sağlamaktadır. Dünya’da yenilenebilir enerji kullanımı artmasına rağmen fosil yakıtlara bağımlılık hala çok yüksek oranlardadır. Örneğin, çoğu Avrupa ülkesi her geçen yıl bu bağımlılık oranını çeşitli önlemler alarak temiz enerji kaynakları ile sürdürerek düşürürken , Avrupa’da son 30 senede enerjide fosil yakıt oranının arttığı tek ülke Türkiye’dir. AB İstatistik Ofisi Eurostat verilerine göre 2021 yılında Türkiye enerjisinin %84’ünü fosil yakıtlardan karşılamaktadır. Dünya’da petrol ve kömür rezervlerinin giderek azalması, doğalgazın da kısıtlı olması ve bu enerji kaynaklarının çevre dostu olmaması nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep de giderek artmaktadır. Dolayısıyla insanoğlu bu rezervler bitmeden temiz enerji kaynaklarına yönelmek zorundadır.   Dünya çapında halka açık 200 şirketin listesi olan ve Şubat 2023 ‘de yayınlanan Carbon clean 200TM’nin 10. güncel raporuna göre, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan şirketlerin son 7 yılda fosil yakıt muadillerinden çok daha iyi performans gösterdiğini ortaya koymuştur. 

Karaman, Türkiye’de gıda sektöründen sonra ikinci olarak enerji sektöründe önümüzdeki dönemde mevcut potansiyeli ile lider konumda olacaktır. Türkiye’nin güneşlenme potansiyeli en fazla illerinden biri olan Karaman, rüzgar bakımından avantajlı bir konuma sahiptir. Hidroelektrik santrali  (Ermenek Barajı) ve potansiyel kömür rezervi ile de göz dolduran Karaman, Türkiye’nin deprem açısından en güvenilir şehirlerinden biridir. Dahası Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak seçilmesi Karaman’ın önemli bir enerji merkezi olacağını ve bu bölgeye yapılacak yatırımların ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunacağı açıktır. 

Bu kapsamda bölgemizde kurulmuş veya kurulacak olan işletmelere ihtiyaç duyulan yetkin ve donanımlı enerji sistemleri mühendisi ihtiyacını karşılamak ve enerji alanında teknik danışmanlık ve üniversite-sanayi işbirliği projelerinin oluşturulması konularında hizmet verebilmek için Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü kurulmuştur.

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü, var olan enerji kaynaklarını çevresel etkilerini de göz önünde bulundurarak, üretiminden tüketimine kadar olan sürecin planlanması ve yönetimi, sürdürülebilirliği, kayıpların en aza indirilmesi, yeni kaynaklar ve üretim yöntemleri üzerinde çalışan mühendisler yetiştirmeyi hedeflemektedir. Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü disiplinler arası bir bölüm olup öğrenciler, enerji üretimi/analizi/dağıtımı/yönetimi/planlaması gibi konuların yanı sıra çeşitli enerji sistemleri ve çevresel etkileri gibi alanlarla donanıma sahip mühendis olarak mezun edilirler.

 

Kariyer olanakları

Enerji ile ilgili tüm resmi kurum ve kuruluşlarda, ArGe laboratuvarlarında, ulusal ve uluslar arası özel sektörlerde çalışabilirler. Enerji bağımlılığı olan her türlü bina ve fabrikalarda enerji iletim ve dağıtımını denetler ve sürdürülebilirlik sağlar.