Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ İşletme Bölümü

TARİHÇE

Tarihçe

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 1992 yılında Selçuk Üniversitesine bağlı olarak kurulmuş olup, 1993-1994 eğitim-öğretim yılında İşletme Bölümü 52 öğrenci ile eğitim-öğretime başlamıştır. 2007 yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin kurulması ile birlikte bölüm,bu üniversite bünyesinde akademik faaliyetlerine devam etmektedir. İşletme bölümü,  altı  anabilim  dalından  oluşmaktadır. Bu  anabilim  dalları  Yönetim ve Organizasyon,  Muhasebe  ve  Finansman,  Üretim Yönetimi ve Pazarlama, Sayısal  Yöntemler,  Kooperatifçilik ve Ticaret Hukuku’dur.

İşletme bölümü, güncel teorik ve uygulamalı bilgilerle, iş hayatının çeşitli aşamalarında çalışacak işletmecilere meslek etiği, kültürel değerler, sosyal adalet ve sosyal sorumluluk bilinci kazandırmayı,   yabancı  dil  gelişimlerine katkı sağlamayı ve ulusal/uluslararası iş hayatına hazırlamayı hedeflemektedir.

Kazanılan Derece

Bu bölüm, yükseköğretimde İşletme Bilimi alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında İşletme alanında Lisans Derecesine sahip olunur.

Kabul Koşulları

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Üst Kademeye Geçiş

ALES, Yabancı Dil ve mezuniyet ortalamasına göre lisansüstü eğitime giriş sınavına başvurarak lisansüstü eğitime devam edebilir.

Mezuniyet Koşulları

İşletme bölümü lisans programının üniversite senatosu tarafından belirlenen müfredatındaki tüm dersleri alıp başarılı olmak. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekmektedir.

İstihdam Olanakları

İşletme bölümümüz, öğrencilerine kaliteli bir eğitim vererek kamu ve özel sektörde çalışabilecek, çevresi ile uyum sağlayan, karşılaştığı sorunları çağdaş yönetim yaklaşımları yardımıyla analiz edebilen, bu sorunlara rasyonel ve bilimsel çözümler getirebilen, aynı zamanda kendi işyerini kurabilecek bilgilerle donatılmış, bilimsel karar verebilen ve çağdaş fikirlere ve gelişmelere açık  yönetici / insan kaynağı yetiştirerek bu yolla ülke geleceğine katkı sağlamak amacını benimsemiştir.  İşletme bölümünde öğrenciler yönetim-organizasyon, üretim yönetimi ve pazarlama, muhasebe-finansman, sayısal yöntemler ve hukuk alanlarında geniş kapsamlı teorik ve pratik bilgiler almaktadırlar. Ayrıca, bölümümüz öğrencilerine dünyanın farklı üniversiteleriyle yapılan ERASMUS, FARABİ ve MEVLANA değişim programları çerçevesinde değişik ülkelere giderek en az bir dönem eğitim görme imkânı da verilmektedir.

İşletme bölümü mezunlarının hem kamu hem de özel sektörde iş imkanları oldukça fazladır. Bölüm mezunlarımız, kamu ve özel sektör kuruluşlarına müfettiş, hesap uzmanı, kontrolör, serbest muhasebeci ve mali müşavir, akademisyen, bankacı, muhasebe uzman yardımcısı, gelir uzman yardımcısı, idari hakim ve kaymakam olarak çalışabilmektedirler. Bu imkanların yanı sıra işletmelerin çeşitli departmanlarında yönetici ve meslek elemanı olarak görev alabilmekte veya kendi işletmelerini de kurabilmektedirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar 100'lük not üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl ara sınavlarının %40' ı ile yarıyıl sonu sınavlarının %60'ı dikkate alınarak ilgili dersi alan öğrencilere bağıl sistem uygulanarak geçme notu hesaplanır.