Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Uluslararası Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi

DEĞERLENDİRME SÜRECİ

DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Karamanoglu Mehmetbey University International Journal of Physical Education and Sports Sciences dergisine gönderilen makaleler ön değerlendirme, hakem değerlendirmesi, karar ve yayına hazırlama olmak üzere dört aşamalı bir süreçten geçer.


I. AŞAMA: Ön Değerlendirme

1. Karamanoglu Mehmetbey University International Journal of Physical Education and Sports Sciences dergisine gönderilen eserler editör tarafından ön incelemeye tabii tutulur.  Editör tarafından Etik İlkeler ve Yayın Politikası ,  Amaç ve Kapsam açısından”  incelenir. Kurallarına uymayan çalışmalar editör tarafından reddedilir. Ayrıca yazım kurallarına uymayan yazarlara 7  gün süre verilir 7 gün içerisinde düzeltmeler yapılmaz ise editörün makaleyi reddetme yetkisi bulunmaktadır.

2. Makaleler “iThenticate” intihal programında incelenir. Bu incelemenin sonucunda intihal/benzerlik oranı kaynakça hariç en fazla %15 olabilir. İntihal/benzerlik oranı %15’in üzerinde olan eserler, doğrudan editör kurulu tarafından reddedilir.

3. Ön değerlendirme aşamasında uygun bulunan çalışmalar yazarlara editör ve editör kurulu tarafından onaylandığı  haber verilir ve  hakemlere yönlendirilir.
 

II. AŞAMA: Hakem Değerlendirmesi - Çift-Kör (Double-Blind) Hakemlik 

1. Makaleler uzmanlık alanları göz önünde bulundurularak en az iki hakeme gönderilir.

2. Makaleler Alanında uzman hakemlere gönderilir ve uzman hakemler makaleyi değerlendirilip değerlendirmeyeceğini en geç 3 gün içerisinde editöre bildirir ve daha sonra hakem ataması yapılır.

3.  Seçilen hakemlere 20 gün değerlendirme süresi tanınır. 20 gün içerisinde değerlendirilmeyen makaleler için yeni hakem ataması yapılır.

4. Hakemler kendilerine gönderilen makaleleri kabul edebilir, reddedebilir veya düzeltme isterse düzeltilen makaleyi tekrar kontrol edebilir ve daha sonra süreci sonlandırır.

 

III. AŞAMA: Karar Aşaması

1. Hakemler tarafından olumlu görüş bildirilerek yayımlanma aşamasına gelen tüm makaleler için son değerlendirme, editör tarafından yapılır.

2. Hakemlerin değerlendirme sonuçları editöre gönderildikten sonra editör ve editör kurulu gerekli incelemeler yaparak yayına uygun kararı verir ve DOI numarasını vererek yazara kabul belgesini gönderir.