Genel Bilgi
Üretimde Kalite Kontrol Programı, Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü altında, özel sektörün ve kamunun kalite konularında birimlerin yoğun olarak ihtiyaç duyduğu yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak amacıyla, iki yıllık eğitim veren bir programdır. Programın 30 öğrenci kontenjanı vardır. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruptur. Programda her dönem 30 AKTS olmak üzere 4 dönemde toplam 120 AKTS ders mevcuttur. Bu amaçla öğrencilere 14 haftalık gerek uygulamalı, gerekse teorik dersler verilmektedir. Derslerin yanı sıra her öğrenci en az 30 işgününü, endüstriye dayalı eğitim olan staj yapmak zorundadır. Üretimde Kalite Kontrol Programında öğretim; bilimsel, teknolojik, düzenli atölye uygulamalarıyla da desteklenerek, profesyonelce yapılmaktadır. Programın iki yıllık ders planında yer alan dersler Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Bilgisayar Laboratuvarları, Makine Atölyesi, gibi atölye ve laboratuvarlarda yapılmaktadır. Derslerde; teorik ve uygulamalı bilgiler, alanında deneyimli öğretim elemanlarınca verilmektedir. Programdan mezun olan öğrencilerimiz işletmelerdeki toplam kalite yönetimi, ölçme ve kontrol, teknik resim okur yazarlığı, istatistiksel proses kontrol, yalın üretim teknikleri, performans ölçümü, problem ve kriz çözme teknikleri, ileri ürün kalite planlaması, risk analizi, FMEA, iş sağlığı ve güvenliği, temel istatistik, yöneylem uygulamaları, üretim planlaması, belgelendirme ve denetim faaliyetleri ile ilgili bilgi sahibi olabilmektedir. İşletmelerin kalite yönetim sistemleri, üretim planlama, tasarım, üretim, sevkiyat, bakım-onarım, tedarikçi ilişkileri gibi birimlerinde süreçlerle ilgili ölçme ve değerlendirme işlemlerini yürütebilmektedir. Üretimde ölçülebilir düzeyde kalite artışı ve bunun sürekliliğinin sağlanmasına katkı sağlamaktadır. Üst yönetimin karar vermesini kolaylaştırmak için gerekli bilgileri toplayarak, bu bilgileri analiz ederek yorumlayabilmektedir. İşletmede Kalite Yönetim Sistemlerinin kurulması, yürütülmesi, geliştirilmesi çalışmalarında aktif rol almaktadır. Süreç iyileştirme ekiplerinde lider rolü üstlenmektedir. Kalite yönetim sistemleri, süreç iyileştirme ve problem çözme teknikleriyle ilgili işletme içi eğitimler vererek, belgelendirme ve kamu kuruluşlarında denetçi ve eğitmen olarak çalışabilmektedir.
Vizyon
Bilişim Teknolojileri çağında teknolojiyi yakından takip eden, Uluslararası kalite standartlarında yürüteceğimiz eğitim-öğretim faaliyetleri ve edindireceğimiz kalite kültürü sayesinde ulusal ve uluslararası düzeyde mezunları tercih edilen, sektörel alanda öncü ve bölgede örnek bir Üretimde Kalite Kontrol ön lisans programı olmak.
Amaç
Firmaların hem yurt içinde hem de yurt dışında pazar paylarını arttırabilmeleri için gereken rekabet boyutu kalitedir. Kalite, üretim aşamasından önce ve tasarım aşamasında kaliteyi içerir. Kalite ürüne sonradan eklenen bir özellik değildir. Hammadde temininden, bitmiş ürünün teminine kadar her aşamada insan unsuru önemlidir. İşletmelerin ayakta kalabilmesi bu değişimlere ayak uydurabilmelerine bağlı olduğundan eğitim önemli bir faktör haline gelmektedir. Eğitim, herkesin yeni durumlara, yeni teknolojilere ve yeni yönetim yöntemlerine uyum sağlamasına yardımcı olan önemli bir unsurdur.
Eğitim programında yer alması gereken konulardan biri de üretilen mal ve hizmetlerin kalitesinin ölçülmesidir. Ölçüm ve kontrol kaliteyi sağlamak için önemli araçlardır. Üretilen ürünlerin ölçülmesi ve kontrol edilmesi, hataların ve hatalı üretimin tespit edilmesinde önemli bir faktördür. Bu sayede hatalı ürünler önceden tespit edilerek iş başlamadan müşteriye ulaşması engellenebilir.
Üretimde Kalite Kontrol programının amacı; Bilgisayar destekli çizime, Kalite Yönetim sistemlerine, süreç yönetime, planlama faaliyetlerine, müşteri hizmetlerine, malzeme alt yapılarına, yerleştirme planlamasına, ölçme, kontrol ve iyileştirme süreçlerine, kalite maliyetleri ve her türlü destek süreçlerine hakim aynı zamanda uygulama bilgi ve becerilerine sahip mezunlar yetiştirmektir. Böylelikle günümüzde geçerli olan en yüksek kalitenin en düşük maliyetle elde edilmesinde sanayi sektörlerinin, nitelikli eleman konusunda kendi alt yapılarının oluşturulmasını aynı zamanda, öğretim kadrosunun bilgi ve tecrübesinden sanayi sektörlerinin yararlanması sağlanmış olacaktır. Ayrıca programdan mezun olan öğrenci, mesleğin gerektirdiği etik değerlere sahip, takım halinde çalışmalara uyumlu ve sorumluluk sahibi, gibi niteliklere sahip olmaktadır.
Hedef
Teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, araştırma-geliştirme ve üretim alanındaki faaliyetlerle, kişisel ve mesleki alanda sürekli kendini geliştiren, yenilikçi, problem çözümüne odaklı, uygulama yeteneği kazanmış, malzemeyi tanıyan, üretim tekniklerini bilen, mesleğiyle ilgili çizim ve normları kullanabilen, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen, ön lisans düzeyinde diplomaya sahip mezunlar yetiştirmektir.
Programın İmkânları
Bölümümüzde, AutoCAD ve SolidWorks programlarının yer aldığı 3 adet bilgisayar laboratuvarımız bulunmaktadır. Temel İmalat ve Talaşlı İmalat atölyeleri olmak üzere 2 atölye bulunmaktadır. Temel İmalat Atölyesinde, şerit testere, taşlama ve sütunlu matkap tezgahı ile çeşitli kaynak makineleri bulunmaktadır. Talaşlı İmalat Atölyesinde ise, üniversal torna tezgâhları, freze tezgâhı, taşlama tezgâhları, matkap tezgâhı ile CNC torna tezgâhı bulunmaktadır. Makine imalatında kullanılabilen bu tezgâhlar ve laboratuvarlar yardımıyla, uygulamalı derslerin tümünün, uygulamalı olarak yapılması mümkün olmaktadır. Derslerde kullanılacak ham maddeler ise, Yüksekokulumuz tarafından sağlanmaktadır.
Ayrıca bölgemizde açılan makine fuarları ile ülkemizin büyük sanayi kuruluşlarına yılda 1-2 kez, teknik geziler düzenlenerek, öğrencilerin fuar, sergi, kariyer günleri vb. gibi etkinlikleri katılımı ile bakış açıları genişletilmeye çalışılmaktadır.
İstihdam Olanakları
Üretimde Kalite Kontrol programının çalışma alanları şu şekilde özetlenebilir:
Ø Belgelendirme Kuruluşları (TSE, TÜRKAK vb. Kamu ve Özel Belgelendirme kuruluşları)
Ø Denetleme faaliyeti yürüten işletmeler
Ø İşletmelerin kalite ile ilgili departmanları
Ø İşletmelerin üretim planlama ile ilgili departmanları
Ø İşletmelerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili departmanları
Ø İşletmelerin ölçme ve analiz laboratuvarları
Ø Araştırma-geliştirme birimleri,
Ø Türkiye Demiryolu Makine Sanayii Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü
Ø Kamu kurumlarının kalite ve müşteri hizmetleri ile ilgili birimleri
Ø Türkiye’nin her yerinde, makine ve otomotiv sektöründe üretim yapan işletmelerde,
Ø Makine ile ilgili Ar-Ge firmalarında çalışabilmektedirler.
Ø Ayrıca, Üretimde kalite kontrol programı mezunlarının kendi işletmelerini de kurmaları mümkündür.
Üst Öğrenim Olanakları
Programdan mezun olan öğrencilerin, bir üst öğrenime devam etme olanakları bulunmaktadır. DGS (Dikey Geçiş Sınavı) giren mezun öğrenciler, yeterli puanı almaları durumunda, aşağıda belirtilen bölümlere kayıt yaptırarak bir üst öğrenimi tamamlayabilirler.
Ø İmalat Mühendisliği,
Ø Makine Mühendisliği,
Ø Makine ve İmalat Mühendisliği,
Ø Endüstri Mühendisliği,
Ø Endüstri ve Sistem Mühendisliği,
Ø İstatistik.
Makine Teknikerinin Endüstrideki Yeri
Üretimde Kalite Kontrol Teknikeri, kazandığı teorik ve uygulamalı eğitim ve öğretimin gereği olarak bir işletmede üretimden sorumlu mühendis ile üretimi gerçekleştiren teknisyen, usta, posta başı, işçi arasında bağlantı kuran, teknik iletişimi sağlayan bir teknik personel, bir işletme için ara eleman mesafesinde aranan bir kişidir.
Akademik Personel
Doç. Dr. Ahmet Bora KIRKLIKÇI
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Cabir AKKOYUNLU
Dr. Öğr. Üyesi Zehra KARAAĞAÇ
Öğr. Gör. Sümeyye ERDEM KORKMAZ