Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

TANITIM

 

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, inorganik ya da organik kökenli doğal veya yapay hammaddelerden başlayarak metal, seramik, polimer ve karma (kompozit) esaslı mühendislik malzemelerinin nano-boyutttan başlayarak makro boyutlara kadar tasarlanmasını, geliştirilmesini, üretilmesini ve kazanmış oldukları özelliklerinin çeşitli sanayi dallarındaki teknik ihtiyaçlara uyarlanmasını konu alır. Savunma, enerji, haberleşme, otomotiv ve havacılık sanayii gibi geniş kapsamda gelişen sektörün giderek artan ihtiyaçları hem üstün performanslı hem de ekonomik yeni malzemelerin geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Tüm bu gelişmeler karşısında, insanlık tarihi boyunca geliştirilmiş olan geleneksel malzemelerin bir taraftan özelliklerinin daha da iyileştirilmesi, diğer taraftan yeni ve yaratıcı yaklaşımlarla alternatiflerinin geliştirilmesi kaçınılmazdır. Bunun sonucunda nano-boyutta malzeme tasarımı ve geliştirlmesi metalik, polimer, seramik ve karma malzemeler açısından önemli ve dikkate değer bir yer almış ve mühendislik malzemelerinin büyük ölçüde zenginleştirilmesine zemin hazırlamıştır. Son yıllarda genel olarak "malzeme mühendisliği" alanına yeni bir ivme kazandıran bu olgu, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği eğitim programlarına da yön vermektedir.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü, 2011 yılında Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü olarak kurulmuş, 2016 yılı başında ise isim değişikliğine uğramıştır.

Bölümümüz genel olarak metalik, seramik, polimer ve karma malzeme çalışmalarını içermektedir. Bu kapsamda yarı-iletkenler, enerji malzemeleri, lüminesans, bio-medikal malzeme ve nano-malzeme tasarımı, sentezi, geliştirilmesi ve üretimi ön plana çıkmaktadır. Bu yapısı içerisinde bölümümüz, temel bilimlere ağırlıklı olarak yer veren bir mühendislik eğitimi vermektedir. Bölümümüz bir taraftan diğer disiplinlere çift ana dal ve yandal imkânı sunarken aynı zamanda kendi öğrencilerinin diğer alanlarda (Fizik, Kimya, Biyoloji, Makine, Elektrik ve Elektonik Mühendisliği vb.) yandal ve çift anadal programlarına katılmalarını teşvik etmektedir. Ayrıca, AB ve Erasmus programı ve ikili işbirlikleri çerçevesinde lisans eğitimlerinde öğrenci değişim programları uygulamaktadır.

Bölümümüzde çalışılan araştırma konuları:

- Nanoteknoloji

- Metalurji

- Seramik

- Elektronik ve Optik Malzemeler

- Polimerler

- Biyomalzemeler