KMÜ TBMYO Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü Harita ve Kadastro Programı
Genel Bilgi
Harita ve Kadastro programı; ülkenin gereksinim duyduğu her ölçekteki haritaların ölçü ve üretimini; kadastro ve imar haritalarıyla ilgili uygulamaları; yol, köprü, baraj, tünel gibi projelerin etüt ve uygulamalarını yapabilme temeline dayanmaktadır. Mezunlar, harita kadastro teknikeri sıfatıyla, kamu veya özel kesimde çalışabilmelerini sağlayacak yeterli teori ve uygulama bilgisine sahip olacaklardır. Hızla gelişen teknoloji ve artan nüfusla birlikte toplumun ihtiyaç duyduğu mühendislik yapılarının alt yapısı olan haritalama, ölçme ve hesabına yönelik proje ve uygulamaları, tapu ve kadastro işlemleri bilgi sistemleri, imar faaliyetleri, kentsel dönüşüm uygulamaları konusunda yetkin “Harita ve Kadastro Teknikeri” yetiştirmek programın temel amacıdır.
Harita ve Kadastro programın 30 kontenjanı vardır. Dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruptur. Harita ve Kadastro programı her dönem 30 AKTS olmak üzere 4 dönem toplam 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık bir önlisans programdır. Harita ve Kadastro programı öğrencilerine 14 haftalık ders dönemi süresinde uygulamalı ve teorik dersler verilmektedir. Derslerin yanı sıra her öğrenci resmi ve özel alanda faaliyet gösteren kuruluşlarda en az 30 iş günü süresince staj eğitimlerini tamamlamak zorundadır.
Misyon
Önlisans seviyesinde verdiği eğitim öğretim ile harita ve kadastro eğitimi almayı isteyen öğrencilerini güncel bilgilerle donanımlı olarak ulusal ve uluslararası ala rekabetçi, aldığı görevleri başarıyla yerine getiren ve iş alanlarında tercih edilen, problem çözmede sistematik yaklaşıma sahip ve tasarım yeteneği kazanmış, yaratıcı, girişimci ve takım çalışmasına yatkın, teknolojik yeniliklere ayak uydurabilen, mesleki sorumluluğunu etik kurallar çerçevesinde kullanan üstlenilen mesleki etkinliklerdeki sosyal, ekonomik, politik ve yasal içeriğin bilincinde olan ve değerlendirebilen, çevreye duyarlı, sağlık ve güvenlik konularında hassas bireyler olarak yetiştirir.
Vizyon
Güncel teknolojileri takip ederek, kamu kurumlarının ve özel sektörün taleplerine cevap verebilecek şekilde eğitim-öğretim veren, yetiştirdiği mezunlarını ülkenin ve insanlığın hizmetine sunan ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış saygın bir program olmaktır.
Amaç
Kamu kuruluşlarının ve özel sektörün haritacılıkla ilgili taleplerini karşılayabilecek, kendine güvenen, mesleki bilgi ve becerileri kazanmış, teknolojik gelişmeleri takip edebilen, ekip çalışması ruhunu kavramış, kendini yazılı ve sözlü ifade edip iletişim kurabilen, mesleki ve etik sorumluluklar çerçevesinde çalışmalarını yürütebilen "Harita ve Kadastro Teknikerleri" yetiştirmektir.
Hedef
Gelişmiş teknolojileri kullanarak kamunun ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu arazi ölçmeleri, değerlendirme ve konum belirleme, bilgi sistemi kurma ve sorgulama, konum bilgilerini yerine uygulama, taşınmaz mal mülkiyeti ile ilgili hukuki ve teknik bilgileri değerlendirme gibi konularda uzman teknik elemanlar yetiştirmektir. Harita ve Kadastro mezunlarının yeterli mesleki bilgiye sahip, kendisini teknolojik gelişmeler doğrultusunda sürekli olarak geliştirebilen, yüksek uygulama becerisine sahip, mesleki olarak ülkesine fayda sağlayan bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir.
Programın İmkânları
Eğitim-Öğretim döneminde önlisans derslerine ait arazi uygulamaları arazi ortamında, bilgisayar destekli uygulamalar Teknik Bilimler MYO bilgisayar laboratuvarlarında yapılacaktır. Öğrencileri pratik uygulamalara teşvik etmek için proje ekipleri kurarak çalışmalar yapılabilmektedir.
Program Profili
Mühendislik projelerinin harita ve harita bilgilerini oluşturan ve yerine uygulayan harita ve kadastro teknikerliğinin kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri başta olmak üzere bütün bayındırlık projelerinde kritik görevleri vardır. Özellikle son yıllarda öne çıkan Coğrafi Bilgi Sistemleri, Küresel Konum Belirlemeleri, Uzaktan Algılama gibi bilgi teknolojileri harita teknikerliğinin görev alanlarını oluşturmaktadır. Bölüm, her devirde çağdaş teknolojileri kullanarak kamunun ve özel sektörün ihtiyaç duyduğu arazi ve endüstri ölçmeleri, değerlendirme ve konum belirleme, bilgi sistemi kurma ve sorgulama, konum bilgilerini yerine uygulama, taşınmaz mal mülkiyeti ile ilgili hukuki ve teknik bilgileri değerlendirme gibi konularda uzman teknik elemanların yetiştirilmesini hedeflemiştir.
İstihdam Olanakları
Tekniker ünvanı ile mezunlarımız mesleki faaliyetlere altlık oluşturacak yatay ve düşey kontrol ağlarının oluşturulması, karayolu, demiryolu, köprü, baraj, boru hatları, metro, tünel projeleri ve araziye uygulanması, uydulardan yararlanarak konum belirleme, çeşitli konulara ilişkin mekânsal veri tabanlarının ve coğrafi bilgi sistemlerinin oluşturulması, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri ve ilgili hukuki çalışmalar, imar uygulamaları, kadastro çalışmaları, kamulaştırma, taşınmaz (gayrimenkul) değerlemesi üzerine faaliyet gösteren resmi ve özel kurumlarda çalışmaktadır. Harita ve Kadastro Programından mezun olarak Harita ve Kadastro Teknikeri unvanı alacak öğrenciler aşağıdaki istihdam alanlarında çalışabileceklerdir.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,
Tarım ve Orman Bakanlığı,
Tarım Reformu Genel Müdürlüğü,
İl Özel İdareleri,
Milli Emlak Genel Müdürlüğü,
Toplu Konut İdaresi (TOKİ),
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü,
İller Bankası A.Ş. (İlbank),
Karayolları Genel Müdürlüğü,
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü,
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ),
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA),
Türkiye Elektrik İletim A.Ş (TEİAŞ),
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ),
Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD),
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD),
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ),
Harita Genel Müdürlüğü,
Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ),
Belediyeler,
Üniversiteler vb. kamu kurumları
Harita Mühendislik Büroları,
Gaz Dağıtım Şirketleri,
İnşaat Şirketleri,
Coğrafi Bilgi Sistemi Şirketleri,
Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları,
Taşınmaz Değerleme Şirketleri,
Madencilik Şirketleri vb. özel sektör kurumları
Üst Öğretim Olanakları
Programdan mezun olan öğrencilerin bir üst öğrenime devam etme olanakları bulunmaktadır. Harita ve Kadastro programını başarıyla bitirenler ÖSYM tarafından açılan (DGS) Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde ilgili Üniversitelerin Harita Mühendisliği, Orman Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Şehir ve Bölge Planlama, Çevre Mühendisliği lisans programlarına devam edebilirler. Ayrıca tüm mezunların Açık öğretim Fakültesi İktisat veya İşletme Bölümlerine üçüncü sınıftan itibaren devam etme ve lisans tamamlama imkânları bulunmaktadır.
Akademik Personel
Doçent Doktor : Fuat BAŞÇİFTÇİ
Öğretim Görevlisi Doktor : Abdullah KARAAĞAÇ
Öğretim Görevlisi : Yusuf DOĞAN