Yazılım Geliştirme Bölümü

PROGRAM ÖĞRENME KAZANIMLARI

Yazılım Geliştirme Bölümü'ne ait mezunlarımızın kazanması hedeflenen beceri ve yetkinlikleri temsil eden program çıktıları aşağıda listelenmiştir:

1. Karmaşık yazılım problemlerini tanımlamak, formüle etmek ve çözmek için mühendislik, bilgisayar bilimleri ve matematik prensiplerini etkin bir şekilde uygulayabilme.

2. Güncel programlama dillerinde uzmanlık göstererek, uygun veri yapıları ve algoritmalar kullanarak verimli, ölçeklenebilir, güvenli ve sürdürülebilir yazılım çözümleri tasarlayıp geliştirebilme.

3. Belirlenen gereksinimleri karşılayan, halk sağlığı, güvenlik ve refahın yanı sıra küresel, kültürel, sosyal, çevresel ve ekonomik faktörleri göz önünde bulunduran yazılım çözümleri üretmek için mühendislik tasarım prensiplerini uygulayabilme.

4. Yazılım geliştirme yaşam döngüsünün tüm aşamalarında (analiz, tasarım, geliştirme, test, dağıtım, bakım) endüstri standardı araçları, ortamları, kütüphaneleri, çatılar, dinamik ve modern mühendislik yaklaşımlarını ve metodolojilerini etkin bir şekilde kullanabilme.

5. Web, mobil, bulut tabanlı sistemler, gömülü sistemler ve dağıtık sistemler dahil olmak üzere çeşitli platformlarda ve uygulama alanlarında yazılım geliştirme süreçlerini anlama ve bu alanlarda yenilikçi projeler tasarlayıp hayata geçirebilme.

6. Yaygın veritabanı sistemlerini tasarlama, uygulama ve yönetme, veri modelleme tekniklerini kullanma, etkin sorgular yazma ve temel veri analitiği prensiplerini anlama becerisi.

7. Yazılım kalitesi güvencesi prensiplerini benimseyerek, çeşitli test stratejileri ve metodolojileri (birim, entegrasyon, sistem, kabul testleri vb.) uygulayarak yazılımın doğruluğunu, güvenilirliğini, güvenliğini ve performansını sistematik olarak doğrulayabilme ve iyileştirebilme.

8. Farklı sektör ve disiplinlerden paydaşlarla yazılı ve sözlü olarak etkili iletişim kurabilme; liderlik, işbirlikçi ve kapsayıcı bir ortam oluşturma, hedefleri belirleme, görevleri planlama ve hedeflere ulaşma becerileriyle çok disiplinli takımlarda etkin bir üye veya lider olarak çalışabilme.

9. Mühendislik uygulamalarında etik ve profesyonel sorumlulukları tanıma ve mühendislik çözümlerinin küresel, ekonomik, çevresel ve toplumsal bağlamlardaki etkilerini dikkate alarak bilinçli kararlar verebilme.

10. Sürekli değişen teknoloji ve metodolojilere uyum sağlamak için yeni bilgileri edinme ve uygulama becerisi; girişimcilik, inovasyon ve sürdürülebilir kalkınma konularında farkındalık sahibi olma ve karmaşık problemlere yaratıcı ve yenilikçi çözümler üretebilme