Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Edebiyat Fakültesi

Program Öğretim Amaçları

ARKEOLOJİ BÖLÜMÜ:

Kaliteli Eğitim Sunulması Yeterli öğretim kadrosu oluşması İdeal bir ders programı düzenlenmesi Yeterli altyapının kurulması Katılımcı ve pratik yaptırılan bir eğitim düzeyinin sağlanması Yeni kurulan üniversitelere öğretim elemanı yetiştirilmesi Alan çalışmaları (kazı, müze ve yüzey araştırmaları) yapılması Nitelikli bilimsel yayınlar hazırlanması Üniversite bünyesinde uluslar arası ilişkiler kurulması Yurt dışındaki üniversitelerin arkeoloji bölümleriyle ilişkiler kurulması “Kardeş Üniversite”lerle işbirliği yapılması Ulusal ve Uluslar arası kongrelere katılım ve düzenleme ERASMUS-SOKRATES Nitelikli uluslar arası yayınlar “Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS)” kapsamında Öğretim elemanı ve öğrenci değişiminin düzenlenmesi.

FELSEFE BÖLÜMÜ:

Yaptığı eğitim, öğretim ve araştırmalarla, gerek kişisel ve toplumsal hayata yön vermede, gerek çeşitli bilgi alanlarında araştırma yapmada felsefi bilgiye olan ihtiyacın bilincine varılmasını sağlamak; ulusal ve uluslararası düzeyde saygın araştırmalar yürüten, yurtiçi ve yurt dışında çeşitli akademik ve araştırma kurumlarında çalışan, bilime ve insanlığa olumlu katkılar sunabilen alan uzmanları yetiştirmektir.

İNGİLİZ DİLİ VE EDEBİYATI:

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, eğitim-öğretim süreci ve faaliyetleri boyunca öğrencilerin beklentilerini merkeze alan, öğrenci odaklı bir yaklaşım benimsemektedir. Bölüm öğretim üyeleri, öğrencilerin kendilerini saygı kuralları çerçevesinde özgürce ifade edebilecekleri, kişisel yorumlarını ve görüşlerini edindikleri bilgiler ışığında çekinmeden paylaşabilecekleri bir akademik ortam sunma çabasındadır. Bu doğrultuda, lisans programı derslerinde aktarılan akademik bilgilerin yanı sıra, öğrenciler ile öğretim elemanları arasında, bilimsel ve akademik konuları esas alan fikir alışverişinin ağırlıkta olması hedeflenmektedir.Bölümün temel amaçlarından biri, öğrencilerin İngilizce konuşma ve anlama becerilerini geliştirerek dili doğru bir telaffuz ile akıcı bir şekilde kullanmalarını sağlamaktır. Bu doğrultuda, hem İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünde hem de Edebiyat Fakültesi/Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesindeki diğer dil bölümlerinde kayıtlı yabancı uyruklu öğrenciler ile ana dili Türkçe olan öğrencilerin sözlü etkileşimi, yabancı dil kullanımını sürekli ve kalıcı kılacaktır.
 

MÜTERCİM TERCÜMANLIK BÖLÜMÜ:

 

Mütercim-Tercümanlık Bölümüne kayıt yaptıran öğrencilerin öncelikli olarak Hazırlık Sınıfını başarılı bir şekilde tamamlayarak, lisans programına geçmeleri amaçlanmaktadır. Lisans programında öğrencilere Çeviri eğitimi verilir. Bu alanda yazılı ve sözlü çeviri alanında uzmanlaşmaları desteklenerek edindikleri teorik bilgileri pratikte kullanabilmeleri hedeflenir. Bölümün temel amacı, öğrencilerin anadil ve yabancı dil bilgilerini geliştirecek derslere ve uygulamalara yer vermektir. Bunun yanı sıra edebiyat, tarih, dil bilim, ekonomi, hukuk alanı gibi birçok uzmanlık alanında öğrencilerin genel kültür ve dünya bilgisi edinebilmesi önemsenmektedir. Öğrencilerin, edindikleri bütün bilgiler yanı sıra yaşam boyu öğrenmeye, kendini geliştirmeye açık, bilimsel ve ahlaki ilkeleri benimseyen, eleştirel düşünebilen, farklı düşünce ve kültürlere saygılı, meslek etiği ilkelerine duyarlı çevirmenler olarak yetişmeleri amaçlanmaktadır.
Kaliteli Eğitim Sunulması, İdeal bir ders programı düzenlenmesi, Yeterli altyapının kurulması, Katılımcı ve pratik yaptırılan bir eğitim düzeyinin sağlanması, Alan çalışmaları (staj) yapılması, Nitelikli bilimsel yayınlar hazırlanması, Yurt dışındaki üniversitelerin ilgili bölümleriyle ilişkiler kurulması, “Kardeş Üniversite”lerle işbirliği yapılması, Ulusal ve Uluslar arası kongrelere katılım ve düzenleme, "Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS)” kapsamında Öğretim elemanı ve öğrenci değişiminin düzenlenmesi.
SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ:
Programımızın temel amacı, sosyoloji öğretimi için gerekli teorik bilgileri, kendi toplumsal bilgi birikimi ve değerlerinden alarak kendi toplum pratikleriyle birleştirebilen, alanında yeni bilgi ve yaklaşımları izleyebilme becerisi kazanmış, çağdaş dünya ve ülke gerçeklerine duyarlı, sosyoloji alanında yeni metotları geliştirebilecek sosyologlar yetiştirmektir.

TARİH BÖLÜMÜ:

Topluma tarih bilinci ve metodolojisine sahip, eleştirel düşünebilen ve kendisini ifade eden bireyler kazandırmak.Sorumluluk duygusu gelişmiş bilinçli analitik düşünebilen bireyler yetiştirmek.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI:

Başlangıçtan günümüze Türk dili ve edebiyatı sahası için gerekli bilgi donanımına sahip; dil ve edebiyat bilincini taşıyan; geçmiş asırların ve çağın sanat, kültür, edebiyat ve dil meselelerine vakıf bireyler yetiştirmek. Medeniyetinin ve çağın gerekliliklerine göre hareket eden, bilgi donanımını kendinden sonra gelecek nesillere en doğru şekilde aktaracak ahlak ve yetenekte bireyler yetiştirmek.