Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Edebiyat Fakültesi

Tarih Bölümü

 

TARİH BÖLÜMÜ

 

Bölüm Başkanı: Prof. Dr. Alaattin UCA

Bölüm Başkan Yardımcısı: 

Erasmus Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Melikşah ARSLAN

Farabi Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Esra ATÇI

Mevlana Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt GÜNLER

 

Amacı

Öğrencilerin evrensel insan hakları esaslarına, yabancı kültürlere ve bilim etiğine saygılı, alanında kullanması gereken bilgi birikimine sahip eğitimin verilmesi.

 

Vizyon

Tarih Bölümü öğrencilerine metodolojik yöntemler kullanarak akademik araştırma yapma becerisi ile olaylar arasında bağlantı kurma, eleştiri ve sentez yapma yeteneği kazandırmak. Bu çerçevede kuramsal olarak öğretilen bilgilerin, öğrenciler tarafından pratik olarak kullanılmasını sağlamak.

 

Misyon

Tarih Bölümü öğrencilerine, milli ve manevi değerlere, evrensel insan hakları esaslarına, yabancı kültürlere, bilim etiğine saygılı ve mesleki alanında üst düzey bilgi birikimine sahip kaliteli eğitim verilmesi.

 

Program Tanımı

Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 19.11.2008 tarihli toplantısında alınan kararla kurulan Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Genel Türk Tarihi ana bilim dallarından oluşmaktadır. Bölümümüzde 2009-2010 eğitim-öğretim yılında öğretime başlanmış ve 2013 yılında ilk mezunlar verilmiştir. 

Bölümümüzde lisans eğitimi dört yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Öğrenciler zorunlu derslerin yanı sıra uzmanlaşmak istedikleri alana yönelik seçmeli dersler de alabilmektedir. Tarih Bölümünde yürütülen eğitim programı tarihçi yetiştirme amacına yöneliktir.

 

Kabul ve Kayıt Koşulları

Bölümümüz her yıl YÖK tarafından belirlenen sayıda lisans öğrencisi kabul etmektedir. Programda lisans eğitimi yapmak isteyen lise ya da dengi okul mezunlarından Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.

 

Mezuniyet Şartları

Tarih Bölümüne kayıt yaptıran öğrencilerimiz mezun olabilmek için zorunlu derslerin yanında seçmeli dersleri de almak şartıyla 240 AKTS’yi tamamlamak zorundadırlar.

 

Ölçme ve Değerlendirme Esasları

Öğrencilerin başarısı, yazılı ve sözlü sınavlar ile dönem süresince verilen ödevler, seminerler kapsamında değerlendirilir. Bir dersten A, B, C, D ve E notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Aksi halde bu dersleri tekrar ederler.

 

İstihdam Olanakları

Gerekli şartları sağlayanlar üniversitelerde öğretim elemanı olarak çalışabilirler. Tarih bölümünü bitiren ve Pedagojik formasyon alanlar kamu ve özel eğitim kurumlarında Tarih öğretmeni olarak görev alırlar. Ayrıca şartları sağlayanlar yine kamu kurumlarında değişik birimlerde istihdam edilirler.

 

Lisansüstü Programlara Geçiş

Bölümümüzde Tarih Anabilim Dalında Yüksek Lisans programı öğretime açıktır. Ayrıca Bölüm mezunları gerekli şartları yerine getirmek kaydıyla Tarih, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Genel Türk Tarihi ve Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim dallarında lisansüstü eğitim yapabilmektedirler.