Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

PROGRAM ÇIKTILARI

İKTİSAT BÖLÜMÜ

1

Temel iktisat teorisini, terimlerini, diğer bilimler ile ilişkisini ve uygulama alanlarını bilerek güncel iktisadi olayları yorumlar.

2

Kamu otoritesinin uyguladığı iktisat ve maliye politikalarının iktisadi değişkenler (milli gelir, istihdam ve enflasyon vb.) üzerindeki etkilerini öngörebilme yeteneğine sahip olur

3

Güncel ekonomi haberlerini ve yazılarını takip ederek ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum ile ilgili yorum yapabilir.

4

İktisadi okulların temel düşüncelerini tarihsel süreç içerisinde değerlendirerek bu düşüncelerin iktisadi karar birimleri üzerindeki etkilerini değerlendirir

5

İktisadi verileri, grafik ve tabloları doğru analiz ederek yorumlar.

6

Küresel ve ulusal ekonomik gelişmeler hakkında özgün bir bakış açısı ortaya koyarak projeler geliştirir ve bu projeleri alanında uzman kişilere ve de diğer ilgili kişilere sözlü ve yazılı olarak ifade eder.

7

İktisadi değişkenlere ilişkin veri girişini ve analizlerini yapabilecek düzeyde temel bilgisayar programlarının yanında istatistik ve ekonometri paket programlarını kullanma yeteneğine sahip olur.

8

Alanı ile ilgili bilgilerini bağlantılı olan diğer disiplinlerde de kullanarak bireysel ya da ekip üyesi olarak proje üretiminde ve uygulanmasında sorumluluk alır.

9

İktisadi aktörlerin (devlet, firma ve hane halkları) karar alma süreçlerini açıklayarak bu süreçte ortaya çıkabilecek ekonomik ve sosyal sorunlara çözüm üretir.

10

Alanı ile ilgili doğru kaynakları kullanarak bilgiye ulaşma, kullanma, paylaşma ve temel girişimcilik becerilerine sahip olur.

11

Alanı ile ilgili edindiği bilgileri problem çözme basamaklarında kullanarak soyut ve somut çıkarımlarda bulunur.

12

Alanı ile ilgili bilgi birikimini artırarak sosyal ve davranışsal olgulara dair görüşlerini geliştirir ve bu olayların sonuçlarını değerlendirir.

13

Yabancı dil öğrenimi sayesinde sözlü ve yazılı iletişim becerisine sahip olarak diğer yabancı kaynaklara erişme ve değerlendirme becerisine sahip olur.

14

Ekonomik karar alma ve uygulama süreçlerinde sahip olduğu bilgi ve becerilerini etkin bir şekilde kullanır

15

İktisadi bir sistemin öğelerini ve işleyiş şeklini açıklar

16

Alanı ile ilgili yaptığı bilimsel çalışmaların verilerini yorumlarken toplumsal, kültürel ve etik değerleri göz önünde bulundurur.

17

İktisadi karar alma süreçlerinde toplum ve çevre bilincini ön planda tutar.

 

İŞLETME BÖLÜMÜ

1

İşletmecilik alanında güncel bilgileri içeren kaynaklar ve diğer bilimsel veriler vasıtasıyla teorik ve uygulamalı bilgilere sahip olur.

2

Teorik ve uygulamalı eğitim sayesinde analitik düşünme becerisine sahip, bilişim teknolojilerini kullanabilme özellikleri ile işletmeciliğin çağdaş yöntemlerini uygular.

3

Mensubu olduğu örgütü temsil etme ve tanıtma bilgi ve yetkinliğine sahip olur.

4

İşletme Bilimi ile ilgili konularda kişi ve kurumları bilgilendirebilme; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarabilme becerisine sahip olur.

5

Bir işletmeyi kendi çevresi içinde değerlendirip, analiz ederek işletmecilik alanındaki kavram ve düşüncelerin desteği ile işletmenin sürdürülebilirliğini sağlar.

6

Bilimsel yöntemler aracılığıyla sorunları tanımlayıp, analiz ederek, tespit edilen sorunları çözebilmek için veri ve araştırmalara dayalı çalışmalar yapar.

7

Uygulamada karşılaşması muhtemel sorunları çözebilmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alarak disiplinler arası düşünür ve etkili takım çalışmaları gerçekleştirir.

8

Yenilik ve değişime açık girişimci özelliklerine sahip bireyler olarak kazandırılan yaşam boyu öğrenme ve kendi kendine geliştirme yetenekleri ile öğrenme gereksinimlerini belirler ve bunun giderilmesine yönelik davranışlar kazanır.

9

Alanı ile ilgili verilerin toplanmasını, yorumlanmasını, duyurulmasını ve uygulanmasını başarı ile gerçekleştirir.

10

İş hayatında meslek etiği, kültürel değerler, sosyal adalet ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olur.

11

Mikro ve makro ölçekte ekonomi bilgisine sahip olarak dünya/ülke ekonomisini genel anlamda anlar ve kıt kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanır.

12

Ekip arkadaşlarının bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.

13

Kültürel farklılıkların bilincinde olarak dünya vatandaşlığının ortak niteliklerine sahip olur.

 

SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ

1

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, yönetici olma vasıflarına sahip donanımlı yönetici adayları ve personel yetiştirmeyi amaçlar.

2

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi disiplinin tarihsel gelişim sürecini ve bugünkü konumunu öğrenir.

3

Teorik olarak yönetsel, siyasi, hukuki ve mali konuları öğrenir, bu konuları yorumlama yeteneği kazanır.

4

İş hayatında yaşayacağı olası sorunlar karşısında hızlı ve etkili karar almayı öğrenir.

5

İlgili kişi ve kurumlarla diyalogları esnasında kullanacağı inandırma gücü ve insan davranışlarını analiz edebilme yeteneğini kazanır.

6

Kamu sektöründe istihdam edilebilmek için gerekli olan teorik bilgileri öğrenir.

7

Çağın gereklerine uygun olarak; gelişime ve değişime açıktır, şeffaflık, hesap verebilirlik ve etik ilkelerini, katılımcı demokrasi ve sürdürülebilir kalkınma anlayışını benimser.

8

Kamu yönetiminin diğer sosyal bilim dalları ile ilişkisini kavrama ve küreselleşen dünyada karşılaşılan olayların sosyal temellerini ortaya koyabilme becerisini kazanır.

9

Akademik olarak en az bir yabancı dili kullanarak uluslar arası anlamda yönetsel, siyasi, sosyal ve mali konuları karşılaştırmalı olarak öğrenir. Bu konuları yorumlar.

10

Sosyal ve beşeri bilimler alanında kapsamlı bilgi sahibi olup, toplumsal olayları analiz etme becerisi kazanır. Sorunlar karşısında paydaşlarla işbirliği içerisinde çözüm sunar ve proje üretir.

11

Yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası gündemini takip eder, sosyal sorumluluk duygusu kazanır, etik değerleri öğrenir. Bu değerleri hayatında uygular.

12

Sosyal ve beşeri bilimler alanıyla ilgili sorunlara yönelik çözüm önerileri sunar ve nicel ve nitel verilerle bu önerileri destekler.

13

Yaşadığı çevre ile ilgili sorunlarda farkındalık kazanır ve bilgi sahibi olur. Çevre ve kent yaşamında karşılaşılan sorunlara çözüm için proje üretir.

14

Grup çalışması yapma yeteneği kazanır. Grup halinde proje üretmeyi öğrenir.

15

Sosyal ve beşeri bilimler alanındaki sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılarak insana değer veren, iyi iletişim kurabilen, dinleme yeteneği gelişmiş bir yönetici adayı olarak mezun olur.

16

Yönetici ve liderlik vasıflarını kazanarak mezun olur, kariyer planlaması yapar.

17

Sosyal ve beşeri bilimler alanının gerektirdiği bilişim ve bilgi teknolojileri kullanma yetkinliğine sahip olur.

18

Yönetişim anlayışı çerçevesinde kalite yönetim süreçlerini öğrenir.

19

Kentlilik, çevre bilinci ve katılım kültürünü kazanır ve öğrendiklerini yaşam boyu uygular.

 

SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER BÖLÜMÜ

1

Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi alanında temel kavramlar ile teorik bilgileri anlayabilme ve bunların detaylarına hakim olabilme.

2

Kamu ve özel kesimin ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlarda aranan; uluslararası ilişkiler, siyasi tarih, hukuk, uluslararası hukuk, iktisat, kamu yönetimi, işletme, muhasebe bilgisine sahip olma ve bunları kullanabilme.

3

Uluslararası ilişkiler alanında kuramsal bilgileri analiz etme, değerlendirebilme ve çözüm önerileri üretebilme.

4

Uluslararası ilişkiler alanı ile ilgili çalışmalarda sorumluluk alarak, bunları planlayabilme ve bağımsız olarak yürütebilme.

5

Yaşam boyu öğrenme ve sorgulama bilinci ile uluslararası ilişkiler alanında alternatif çözümler üretebilme ve paylaşabilme.

6

Öğrenim sürecinde elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileri ile değerlendirebilme; hangi bilgiye nerede, ne zaman ve niçin ihtiyaç duyulacağını öngörebilme.

7

Uluslararası ilişkiler alanıyla ilgili bilgi ve uygulamaları takım çalışması halinde etkinliklere dönüştürebilme ve paylaşabilme.

8

Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olma; alanıyla ilgili iletişim kurabilecek düzeyde en az bir yabancı dili kullanabilme.

9

Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olma, değişime ve yeniliğe açık olma.

10

Uluslararası İlişkiler alanında güncel gelişmelere dair görüşlerini ortaya koyabilme, geliştirebilme ve olayları yorumlamada kullanabilme.

 

ULUSLARARASI TİCARET VE İŞLETMECİLİK BÖLÜMÜ

1

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik alanında teorik ve uygulamalı düzeyde ileri derecede bilgi birikimine ve analitik düşünme yeteneğine sahip olmak ve bu bilgileri alanda uygun şekilde kullanabilmek.

2

Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik ile ortak veya benzer çalışma alanlarına sahip diğer disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahibi olmak.

3

Sahip olunan bilgi birikimi sayesinde uluslararası alandaki ekonomik ve ticari gelişmeleri takip ederek gerekli inceleme ve analizleri yapabilmek.

4

Ulusal ve uluslararası alanda faaliyet gösteren iş ve işyerlerinde görev alabilecek düzeyde kendini sürekli geliştirmeye açık olabilmek.

5

Sorumluluk alabilen, yenilikçi, çözüm odaklı, değişime açık, takım çalışmalarına uygun liderlik ve yönetim yetkinliklerine sahip olmak.

6

Alanın gerektirdiği düzeyde bilgi iletişim teknolojilerini kullanabilme ve yeterli yabancı dil bilgisine sahip olmak.

7

Alana ilişkin konularda düşünce, yorum ve değerlendirmeleri yazılı ve/veya sözlü olarak akıcı bir dille ifade ederek ilgililere aktarabilmek.

8

Çalışma hayatında meslek etiği, kültürel değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilincine sahip olmak.