Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Akademik Enerji Birimi

Akademik Enerji

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde kurulan Akademik Enerji Araştırma Birimi 2016 yılında Enerji alanında disiplinler arası Ar-Ge faaliyetlerinde bulunmak amacıyla Doç.Dr. Selmin ENER RUŞEN tarafından kurulmuştur.

Araştırma grubumuz Enerji Verimliliği Eğitim ve Ölçüm çalışmaları, Enerji Verimliliği ve Yönetimi, Güneş Enerjisi Sistemleri ve Güneş Radyasyonu üzerine Lisans-Lisansüstü seviyesinde eğitimler vermekte ve Ar-Ge çalışmaları yürütmektedir.  

Enerji Verimliliği ile ilgili saha çalışmaları, yenilenebilir enerji sistemleri ve enerji verimliliği teknolojilerinin üretimi ile tasarımı, sanayiye yönelik enerji yönetimi ve danışmanlık, enerji ön-detaylı etüt, enerji kontrol-ölçüm, yeni teknolojiler ve Ar-Ge çalışmaları yaparak bölgemizde güçlü bir potansiyele sahip olan sanayi ile üniversite iş birliğinin geliştirilmesi hedeflenmiştir.

Ayrıca, Karaman ili Güneş Enerjisi İhtisas Bölgesi olarak yoğun ilgi görmektedir. İlimizde ve Türkiye'de Güneş Enerjisi ve Radyasyonu konusunda çalışmalar yaparak kurulacak sistemlerin performans testlerinin yapılması, yer ve uydu verileri kullanılarak global ve yaygın güneş radyasyonunun doğruluk oranları yüksek olarak belirlenmesi, Fotovoltaik Sistemlerin Modellenmesi ve optimizasyonu çalışmaları yürütülmektedir.

Doç.Dr. Selmin ENER RUŞEN tarafından yürütülen 600.000 TL bütçeli Mevlâna Kalkınma Ajansı projesi ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümüne Enerji Verimliliği Ölçüm ve Ar-Ge Laboratuvarları açılmıştır (2016-2017).

Doç.Dr. Selmin ENER RUŞEN tarafından yürütülen toplamda yaklaşık 60.000 TL bütçeli BAP projeleri ile Güneş Enerjisi Test ve Ölçüm Laboratuvarı Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümüne kurulmuştur (2017-Devam Ediyor).

Doç.Dr. Selmin ENER RUŞEN tarafından yürütülen 1.500.000 TL bütçeli KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı projesi ile Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde "Enerji Verimlilik Merkezi" kurulması planlanmaktadır (2018-2022).