Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Akademik Enerji Birimi

KAREN Güneş Enerjisi Test Ve Ölçüm Laboratuvarı

 

Güneş Enerjisi Test ve Ölçüm Ar-Ge Laboratuvarı

 

Güneş Radyasyonu Modelleme 

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Akademik Enerji Araştırma Birimi Bünyesinde Güneş Radyasyonu, Tahmin ve Modellemeleri konularında Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir. Literatürde bulunan klasik Güneş Radyasyonu Tahmin modelleri yanı sıra son zamanlarda oldukça ilgi çeken uydu verileri kullanarak Güneş Radyasyonu Tahmini üzerine akademik pek çok yayın oluşturulmuştur.

Özellikle bazı uydu verileri ve Heliosat Method kullanılarak Küresel ve Yaygın Güneş Radyasyonu tahminleri gerçekleştirilmektedir.


 

Fotovoltaik Panel Dış Ortam Test Sistemi

 

                 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi kampüsü içerisinde üç farklı türde Fotovoltaik (FV) panel sisteminin yer aldığı dış ortam test ünitesi bulunmaktadır.

Fotovoltaik panellerin performansı hem güneş takip sistemi hem de sabit kurulmuş test sistemi ile belirlenmektedir.

Bu sistem Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) desteği ile üniversitemize kazandırılmıştır.

 

 

Fotovoltaik Modül Test ve Ölçüm Sistemi

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Mühendislik Fakültesi çatısında Fotovoltaik modüllerin test ve ölçümleri için prototip bir sistem kurulmuştur. 

Bu prototip sistem ile farklı türden FV modüller üzerinde performans test ve ölçümleri gerçekleştirilmektedir.

Ayrıca doğrudan güneş radyasyonu, rüzgâr hızı, hava sıcaklığı, nem miktarı gibi meteorolojik veriler ile modül sıcaklığı ve güç çıktıları oluşturulan Arduino kontrol sistemi ile düzenli olarak ölçülmektedir.

Bu ölçümler bir veri tabanında kaydedilerek uzun süreli ölçümler FV sistemlerin performans iyileştirme ve verimlilik Ar-Ge çalışmalarında kullanılmaktadır.

Bu sistem Tübitak 2209-B projesi ve üniversitemiz kaynakları kullanılarak kurulmuştur.


 

FV Sistem Analiz Sistemi

 

Kurulu Fotovoltaik sistemlerin ölçüm verileri ve meteorolojik parametreler dikkate alınarak FV sistem performans analizleri yapılmaktadır.

Farklı türde FV sistemler arası performans farkları, iklim koşullarına göre değişen FV performansı, FV sistem performans modellemesi ve optimizasyonu gibi konular araştırılmaktadır.

Verilerin toplanması ve analizi için çeşitli bilgisayar programlama dilleri kullanılarak Ar-Ge çalışmaları yürütülmektedir.

 

 

FV Modül Termal Test ve Analizi

 

Üniversitemiz bünyesinde bulunan güneş benzeticisi (1000 W/m2) ile farklı FV modüller kullanılarak deneyler yapılmaktadır.

Ayrıca FV modüllerin termal analizleri yapılabilmektedir.