Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Bağımlı olma özgür ol

YARARLI BİLGİLER

○ Bağımlılık, psikolojik ve fiziksel zarar vermesine rağmen bir maddeyi kullanmayı veya bir davranışta bulunmayı bırakamama durumudur.  

○ Bağımlılık terimi, yalnızca eroin veya kokain gibi maddelere bağımlılığı ifade etmez. Bağımlılıklar ayrıca, kumar oynamak, yemek yemek veya çalışmak gibi aktivitelere katılmayı bırakamama durumunu da içerir.

○ İş – Bazı insanlar fiziksel olarak yorulacak kadar işlerine takıntılıdırlar; İlişkiniz, aileniz ve sosyal hayatınız etkileniyorsa ve hiç tatil yapmıyorsanız, iş bağımlısı olabilirsiniz.

○ İnternet – Bilgisayar ve cep telefonu kullanımı arttıkça bilgisayar ve internet bağımlılıkları da arttı; insanlar hayatlarının diğer yönlerini ihmal ederken her gün ve gece internette gezinmek veya oyun oynamak için saatler harcayabilirler.

○ Çözücüler – Uçucu madde kötüye kullanımı, size sarhoşluk hissi vermek için tutkal, aerosoller, benzin veya çakmak yakıtı gibi maddeleri soluduğunuz zamandır

○ Alışveriş – İhtiyacınız olmayan veya ilgi uyandırmak istemediğiniz şeyleri satın aldığınızda alışveriş bir bağımlılık haline gelir; bunu çabucak suçluluk, utanç veya umutsuzluk duyguları takip eder.

○ Bağımlılık, ilaç almaktan da kaynaklanabilen kronik bir durumdur. Geçen 10 yıl boyunca uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümler 2 kat artmıştır. 2019 yılında madde kullanımına bağlı olarak yaklaşık 500 bin kişi hayatını kaybetmiştir.

○ Bağımlılık “beyin devreleri, genetik, çevre ve bireyin yaşam deneyimleri arasındaki karmaşık etkileşimleri içeren tedavi edilebilir, kronik bir tıbbi hastalık” olarak tanımlanabilir. Bağımlılığı olan kişiler, zararlı sonuçlara rağmen genellikle devam eden ve zorlayıcı hale gelen maddeler kullanır veya davranışlarda bulunur.”

○ Bir çok kişi önce gönüllü olarak başlar. Kontrol kendindedir ve bazen sadece denemek ister. Ancak daha sonra öz kontrolü kaybeder ve kontrol bağımlı olduğu şeye geçer.

○ Uyuşturucu bağımlılığı ve uyuşturucu kullanımı farklıdır.

○ Yanlış Kullanım, bir maddenin yüksek dozlarda veya uygun olmayan durumlarda sağlık ve sosyal sorunlara yol açabilecek şekilde kötüye kullanılması anlamına gelir.

○ Ancak, bir maddeyi kötüye kullanan herkesin bağımlılığı yoktur. Bağımlılık, "belirli bir maddeye, şeye veya aktiviteye bağımlı olma gerçeği veya durumudur".

○ Örneğin, bir gece çok alkol tüketen bir kişi, maddenin hem öforik hem de zararlı etkilerini yaşayabilir.

○ Bununla birlikte, kişi "zorlayıcı uyuşturucu arama, zararlı sonuçlarına rağmen kullanmaya devam etme ve beyinde uzun süreli değişiklikler ile karakterize edilen kronik, tekrarlayan bir bozukluk" yaşamadıkça bu bağımlılık olarak nitelendirilmez.

○ Madde bağımlılığı ve madde dışı bağımlılık vardır. Madde dışı bağımlılıklara; kumar, gıda, internet, oyun oynamak, teknoloji (sep telefonu, sosyal medya) örnek olarak verilebilir.

○ Bağımlılığı olan biri, zararlı etkilerine rağmen maddeyi veya aktiviteyi kötüye kullanmaya devam edecektir.

○Bağımlılıkların başlamasının birçok nedeni vardır. Uyuşturucu, alkol ve nikotin söz konusu olduğunda, bu maddeler hem fiziksel hem de zihinsel olarak hissetme şeklinizi etkiler. Bu duygular zevkli olabilir ve maddeleri tekrar kullanmak için güçlü bir dürtü yaratabilir. .

○Kumar, bir galibiyetten sonra zihinsel "coşkun, uçmuş" hissedebilir, ardından tekrar denemek ve bu duyguyu yeniden yaratmak için güçlü bir dürtü gelebilir. Bu, durdurulması çok zor olan bir alışkanlığa dönüşebilir. .

○Bir şeye bağımlı olmak, o şeye sahip olmamanın yoksunluk belirtilerine veya "çöküntüye, depresyona" neden olması anlamına gelir. Bu durum tatsız olabileceğinden, canınızın çektiği şeye sahip olmaya veya onu yapmaya devam etmek daha kolaydır ve böylece döngü devam eder. .

○Çoğu zaman, bir bağımlılık kontrolden çıkar çünkü bir özlemi tatmin etmek ve "coşkun" hissetmek için daha fazlasına ihtiyacınız vardır.

Değişim çok zor olduğu için uyuşturucu, alkol veya davranış bağımlılığından kurtulmaya çalışırken bir rehbere sahip olmak faydalıdır. Araştırmalar aşağıdaki adımların iyileşme hedeflerinize doğru ilerlemenize yardımcı olabileceğini göstermektedir. Beş adımı da uygularsanız en büyük başarı şansınıza sahip olursunuz.

 

○1. Bırakma tarihi belirleyin. Özel bir etkinlik, doğum günü veya yıldönümü gibi anlamlı bir tarih seçmek faydalı olabilir.

○2. Ortamınızı değiştirin. Evinizden ve iş yerinizden bağımlılığınızı hatırlatan her şeyi kaldırın. Örneğin, bağımlılığınızın nesnesiyle (uyuşturucu, alkol veya davranış) ilgilenmenizi teşvik edecek kişilerden uzak durun. İçkiyi bırakmaya çalışıyorsanız, tüm alkollerden, şişe açacaklarından, şarap kadehlerinden ve tirbuşonlardan kurtulun. Kumarı bırakmaya çalışıyorsanız, tüm oyun kağıtlarını, kazı kazan biletlerini veya poker fişlerini kaldırın. Ayrıca, diğer kişilerin bağımlılıkla ilgili madde veya davranışın hatırlatıcılarını evinizde kullanmasına veya getirmesine izin vermeyin.

○3. Dikkatinizi dağıtın. Kullanma isteğine yenik düşmek yerine, yürüyüşe çıkmak veya konuşmak için bir arkadaşınızı veya aile üyenizi aramak gibi alternatif aktiviteler bulun, böylece istek geçene kadar meşgul olursunuz. Başkalarının kullandığı bir ortamda olmak gibi isteklerinizi tetikleyen şeylerle başa çıkmaya hazır olun.

○4. Geçmişteki bırakma girişimlerinizi gözden geçirin. Neyin işe yarayıp neyin yaramadığını düşünün. Nüksetmeye neyin katkıda bulunmuş olabileceğini düşünün ve buna göre değişiklikler yapın.

○5. Bir destek ağı oluşturun. Aileniz ve arkadaşlarınızla konuşun ve onlardan cesaret ve destek isteyin. Bıraktığınızı bildirin. Bağımlılık nesnenizi kullanırlarsa, bunu sizin önünüzde yapmamalarını isteyin. Uyuşturucu satın alıyorsanız, satıcınıza bıraktığınızı söylemeyi düşünmelisiniz; satıcınızdan sizi aramamasını ve size bir daha uyuşturucu satmamasını isteyin. Ayrıca, sizin için en iyi bırakma yöntemi hakkında sağlık uzmanınızla konuşmayı düşünebilirsiniz. Süreci sizin için kolaylaştırabilecek ve başarı şansınızı artırabilecek ilaçlar olabilir.

 

 

Kaynak1: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/addiction-what-is-it/

Kaynak2: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323465

Kaynak3: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/five-action-steps-for-quitting-an-addiction