Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü tarafından 21-22-23 Eylül tarihlerinde 'Özel Eğitim Hizmetleri' semineri düzenlendi. KMÜ Engelsiz Üniversite Birimi, Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Optimum Bilgi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin paydaşı olduğu seminere Rektör Prof. Dr. Namık AK, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet ÇALIŞKAN, öğretmenler ve üniversitenin akademik personeli katıldı.
Bu üç günlük seminer süresi boyunca birbirinden değerli alanında uzman toplam 16 farklı eğitimcinin sunum yaptığı ve kıymetli bilgilerin paylaşıldığı bu programda özel gereksinimli bireylere yönelik farkındalık ve özel eğitim hizmetleri ile ilgili konular konuşuldu, tartışıldı.
Özel Eğitim bölümü olarak gerçekleştirdikleri ilk seminer olduğunu vurgulan Özel Eğitim Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Neslihan ÜNLÜOL ÜNAL, “Seminerdeki ana amacımız öğretmelerin sınıf içerisinde karşılaştıkları veya karşılaşacakları özel gereksinimli öğrencilere yönelik faydalı olabilecek bilgiler sunmak, gelişen değişen bilim dünyasında öğretmenlerimizin bilgilerini tazelemek ve akademi-öğretmen iş birliği ile halihazırda karşılaştığımız sorunlarımızı tartışmak ve çözüm üretmekti. Umarım herkes için verimli bir program olmuştur. Salgın nedeniyle öğretmen sayımızı sınırlı tutmuş olsak bile gelecekte daha geniş bir kitlenin katılımı ile yeni programlar gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.
KMÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aliye Çınar KÖYSÜREN ise Özel Eğitim Bölümünün 2022 yılında öğrenci alımına başlayacağına dikkat çekerek “Hepimizin yarına bir engel ile uyanabileceğimiz ihtimalini hesaba katarsak özel eğitim desteğinin önemi kendiliğinden ortaya çıkmaktadır. İnsan kaynağının biricikliği, önemi sosyal ve kültürel sermayenin yerine konulamazlığı dikkate alınırsa her birey özel ve biriciktir. Hiç kimseyi gözden çıkarma lüksümüz yoktur" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet ÇALIŞKAN “Özel eğitim hizmetlerinin kapasite ve kalitesinde günden güne sağlanan iyileştirmelere paralel olarak yeni metotlarla eğitmenlerimizi de geliştirmeliyiz. Her biri farklı zenginliklerle bezenmiş özel öğrencilerimizin saklı cevherlerini keşfetmek, erken yaştan itibaren doğru eğitimle bireysel farklılıkları kurgulanarak gelişimlerine destek olma gayretindeyiz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Namık AK “Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin 'ötekileştirilmesi' ülkemizin insan kaynağı ve kültür sermayesini zafiyete uğratacağı gibi sosyal devlet politikasını gözeten ülkemiz açısından aykırı bir durumdur. İnsan ve kültür sermayemiz farklılıklarımızla birlikte büyüyecektir. Milli Eğitim Bakanlığının yeni yapılanması olan Bilim ve Sanat Eğitim Merkezleri (BİLSEM) yeni tasarı ve destek programlarıyla, özel eğitimi önemli ve ayrıcalıklı bir konuma yerleştirmiştir. Zihinsel engel ve yetersizlikten, zihinsel organizasyon farklılıklarına kadar hatta üstün yetenekli çocukların da yararlanabileceği bu program, bazı davranışları değiştirmek, bazılarını da pekiştirmek amacıyla özel destek isteyen bireylere yardım hizmeti sağlamaktadır. Bu yaklaşım sayesinde bahsi geçen bireylerimizi yalnızca topluma kazandırmakla yetinmeyip onların olumlu yönlerini fırsata çevirmeyi de başarabiliriz." şeklinde konuştu.
Çeşitli konuların içerildiği seminerde Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği, Davranış Yönetimi, Öğrenme Güçlüğü, Kaynaştırma, Özel Eğitimde Tanılama ve Değerlendirme, Üstün Yetenekliler, Sosyal-Duygusal Problemler ve Aile konuları yer aldı.