Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ El Sanatları Bölümü

MİMARİ DEKORATİF SANATLAR PROGRAMI

Mimari Dekoratif Sanatlar Programı

Genel Bilgi

Mimari Dekoratif Sanatlar Programı, Güzel Sanatlar ve Tasarım alanında iki yıllık eğitim veren bir ön lisans programıdır. Program, mimari dekorasyon ve tasarım süreçlerinde ihtiyaç duyulan nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla kurulmuştur. Her yıl 60 öğrenci kontenjanı ile eğitim sunan programda, teorik ve uygulamalı dersler bir arada yürütülmektedir. Toplamda 120 AKTS’lik müfredat, her biri 14 haftalık 4 dönemden oluşmaktadır.

Programda, öğrencilerimizin tasarım yeteneklerini geliştirmek ve uygulamalı becerilerini artırmak için yüksekokul bünyesindeki atölyelerden faydalanılmaktadır. Ayrıca öğrenciler, mezun olmadan önce en az 30 iş günü süreyle staj yaparak sektörel deneyim kazanmak zorundadır. Eğitim sürecimiz, uzman akademik kadro tarafından profesyonel standartlarda yürütülmektedir. Mezunlar, tasarım ve dekorasyon alanlarında çalışma fırsatı bulmakta, ayrıca kendi işlerini kurarak bağımsız çalışma olanağına da sahip olmaktadır.


Vizyon

Mimari dekorasyon alanında yaratıcı ve yenilikçi yaklaşımlar sunan, sektöre yön veren ve bölgede örnek bir Mimari Dekoratif Sanatlar Programı olmak.

Misyon

Uluslararası eğitim standartlarına uyumlu, mesleki etik değerlere bağlı, yaratıcı ve donanımlı tasarımcılar yetiştirerek, sanatsal ve endüstriyel alanlara nitelikli insan gücü kazandırmak.


Amaç

Program, mimari ve dekoratif tasarım süreçlerini estetik, işlevsellik ve teknolojiyle birleştirerek yenilikçi çözümler üretebilen bireyler yetiştirmeyi hedefler. Mezunlar, hem geleneksel hem de modern dekoratif teknikleri kullanarak, özgün tasarımlar yapabilme ve üretim süreçlerini yönetebilme yetkinlikleri kazanır.


Hedef

  • Çağın gerektirdiği estetik ve teknik bilgiye sahip,
  • Çeşitli malzeme ve teknikleri kullanabilen,
  • Sanatsal vizyon ve tasarım yeteneği gelişmiş,
  • Uygulamalı deneyimlerle profesyonel çalışma ortamına hazır bireyler yetiştirmek.

İstihdam Olanakları

Mimari Dekoratif Sanatlar mezunları;

  • İç mimarlık ve dekorasyon şirketlerinde,
  • Restorasyon projelerinde,
  • Tasarım stüdyolarında,
  • Kültürel miras projelerinde,
  • Seramik, cam ve ahşap üretim atölyelerinde,
  • Kendi işletmelerini kurarak bağımsız çalışabilirler.

Üst Öğrenim Olanakları

Mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Geleneksel Türk Sanatları gibi lisans programlarına geçiş yapabilir.


Mimari Dekoratif Sanat Teknikerinin Endüstrideki Yeri

Mimari Dekoratif Sanatlar Teknikeri, kazandığı teorik ve uygulamalı bilgileri sektöre aktararak tasarım ve üretim süreçlerinde mimar ve tasarımcılarla teknisyen ve zanaatkârlar arasında köprü görevi görür. Yaratıcı çözümler üreten, estetik ve teknik becerilere sahip bir ara eleman olarak sektörde büyük bir ihtiyacı karşılar.

Akademik Personel

Doç. Seda DİLAY

Dr. Öğr. Üyesi Tekin BAYRAK

Öğr. Gör. Dr. Ali TEKİN