Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ El Sanatları Bölümü

GELENEKSEL EL SANATLARI PROGRAMI

Geleneksel El Sanatları Programı

Genel Bilgi

Geleneksel El Sanatları Programı, kültürel mirasımızı koruyarak ve modern tasarım anlayışını benimseyerek sanatsal üretim süreçlerinde ihtiyaç duyulan nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla iki yıllık eğitim veren bir ön lisans programıdır. Her yıl 60 öğrenci kontenjanıyla öğrencilere hizmet veren program, teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır. Toplam 120 AKTS’lik müfredat, her biri 14 haftalık 4 dönemden oluşmaktadır.


Vizyon

Geleneksel el sanatlarının modern yaklaşımlarla yeniden yorumlandığı, sektörde öncü ve kültürel mirasın korunmasına katkı sağlayan bir program olmak.

Misyon

Uluslararası standartlara uyumlu eğitim anlayışı ile sanatsal yaratıcılığı, geleneksel zanaatkârlık bilgisiyle birleştirerek kültürel ve endüstriyel alanlara katkı sağlayacak nitelikli bireyler yetiştirmek.


Amaç

Program, geleneksel el sanatlarının tekniklerini ve estetik değerlerini modern tasarım ilkeleriyle birleştirerek özgün ve yenilikçi çözümler üretebilen bireyler yetiştirmeyi hedefler. Mezunlar, dokuma, nakış gibi alanlarda uzmanlaşarak sanatsal ve sektörel gereklilikleri yerine getirebilecek donanıma sahip olur.


Hedef

  • Geleneksel teknikleri ve malzemeleri tanıyan,
  • Çağın gerektirdiği sanatsal ve teknik bilgiye sahip,
  • Yaratıcı tasarım yeteneğini geliştirmiş,
  • Uygulamalı eğitimlerle sektörel çalışmalara hazır bireyler yetiştirmek.

İstihdam Olanakları

Geleneksel El Sanatları mezunları;

  • Kültürel miras projelerinde,
  • Seramik, dokuma, ahşap ve taş işleme atölyelerinde,
  • Turistik hediyelik eşya üretim tesislerinde,
  • Moda ve tekstil sektöründe,
  • Kendi atölyelerini kurarak bağımsız çalışabilirler.

Üst Öğrenim Olanakları

Mezunlar, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Geleneksel Türk Sanatları, Sanat ve Tasarım, El Sanatları Tasarımı gibi lisans programlarına geçiş yaparak eğitimlerini bir üst düzeye taşıyabilirler.


Geleneksel El Sanatları Teknikerinin Endüstrideki Yeri

Geleneksel El Sanatları Teknikeri, kazandığı teorik ve uygulamalı bilgilerle tasarım ve üretim süreçlerinde zanaatkârlarla tasarımcılar arasında bir köprü görevi görür. Kültürel mirası koruyarak sanatsal ve işlevsel çözümler sunar, sektörde nitelikli ara eleman olarak büyük bir ihtiyacı karşılar.

Akademik Personel

Öğr. Gör. Dr. Tevhide AYDIN

Öğr. Gör. Ceyda GÜLSEVER

Öğr. Gör. Necmettin ERTUNÇ