Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Engelsiz Üniversite Birimi Koordinatörlüğü

MİSYON - VİZYON

Misyonumuz

KNÜ Engelli Öğrenci Birimi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca hazırlanarak yürürlüğe giren, Yükseköğretim Kurumları Engelli Öğrenciler Danışma ve Koordinasyon yönetmeliğinin ilgili hükümleri doğrultusunda yapılandırılmış bir üniversite birimidir. Kuruluş amacımız, üniversitemiz bünyesinde engelli öğrencilerin akademik, idari, fiziksel, psikolojik, barınma ve sosyal alanlarla ilgili gereksinimlerini tespit etmek ve bu gereksinimlerinin karşılanması için yapılması gerekenleri belirleyip, yapılacak çalışmaları planlamak, uygulamak, geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirmektir.Birimimiz, Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilerin, öğrenim dönemleri boyunca yaşayabileceği geçici veya kalıcı engel durumlarının eğitime eşit katılımı engelleyici sebeplerini ortadan kaldırma üzerine yoğunlaşma bilinciyle çalışmalar sürdürmektedir.

Vizyonumuz

Birimimiz, üniversitemizde bulunan tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde yapılacak çalışmaların kalıcı ve sürdürülebilir olmasını önemser. Birimimiz kuruluş amacı doğrultusunda, engelli öğrencilerin karşılaşacağı güçlükleri makul uyarlamalarla ortadan kaldırılarak eğitime eşit ve tam katılımı çerçevesinde, bireysel farklılıkları gözeterek, ayrımcılık ve izolasyondan uzak, ilgilileri doğru yönlendirerek hızlı ve etkili çözümler geliştirilebilmesini kolaylaştırıcı çalışmaları planlar.

İlkelerimiz

KMÜ Engelli Öğrenci Birimi,çalışmalarını özel hayatın gizliliği ve kişisel beyan ilkelerini esas alarak oluşturduğu prensipler doğrultusunda yürütür. Kurumumuz içerisinde, eğitim ve yapısal erişilebilirlik noktasında belirlenen standartları önceleyen çalışmalar sürdürülmektedir. Bununla birlikte, öğrenim hayatları boyunca yaşamış oldukları güçlükleri birimimize aktaran tüm öğrencilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm için ilettikleri talepler değerlendirilerek hareket edilmektedir.

Amaç ve Hedeflerimiz

Üniversitemizde öğrenim gören öğrencilere engel durumlarına uygun düzenlemeleri sağlamak; öğretim elemanları, araştırma görevlileri, Öğrenci işleri Daire Başkanlığı, Rektörlük ve öğrenciler arasında sürdürülen iletişim ve işbirliğine bağlıdır. Aşağıda tanımladığımız engel durumları ve çözümlerine yönelik bazı iyileştirmeler, kısa, orta ve uzun vadede değerlendirmeye alınarak hayata geçirilmiş ve geçirilmesini amaçladığımız çalışma hedeflerimiz içerisinde yer almaktadır.

Tüm öğrenciler gibi engelli öğrencilerimizin de KMÜ'de başarılı ve aktif olabilme imkanı sunabilmek için yöntemler geliştirmek,

Kampusteki ve kampus dışındaki KMÜ'ye bağlı birimlerde fiziksel engelleri azaltmak,

Farklı gereksinimi olan kişilere kendileri için henüz uygun olmayan ortamlarda başarılı olabilmeleri için, 'beceri ve yaklaşım geliştirme' imkanı hazırlamak,

Akademik personeli ile işbirliği yaparak engelli öğrenci ile bilgi arasındaki engelleri kaldırmak.