Proje ve Teknoloji Transfer Ofisimiz (PTTO) ile Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) işbirliğiyle “Fikri, Sinai Mülkiyet ve İnovasyon” konulu bir panel düzenlendi.
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda iki oturum halinde gerçekleştirilen panele Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektör Vekili ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, Karaman Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“Sanayicilerimizin yanındayız”
Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, sanayisi fazlasıyla gelişmiş olan Karaman’da böyle panellerin düzenlenmesinin önemli olduğunun altını çizerek Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin sanayicilerle işbirliği konusuna önem verdiğini belirtti. Prof. Dr. Yıldırım, “Birlikte yapacağımız tüm ar-ge çalışmaları ve üretimin her aşamasında sanayicilerimizin yanında olacağız ve her türlü desteği elimizden geldiğince vereceğiz.” diye konuştu.
“Karaman, patenti olmayan 13 il arasında”
MEVKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Turgut Yokuş ise MEVKA olarak 2009’dan beri 75 milyon TL proje desteği ödediklerini belirterek bilimsel bilgi üretip bunu pazarlamanın zorlukları olmasına karşın inovasyon çalışmalarının daha farklı olduğunu kaydetti. Karaman’ın Türkiye’de iç patenti olmayan 13 il arasında yer aldığına da değinen Yokuş, 2050 yılında bütün binaların güneş enerjisiyle kendi enerjisini üretebilecek konuma gelmesi, tarım ve gıda üzerine silikon vadisi gibi projelerden söz etti.
“Taklit ürünler, Ar-ge’yi engelliyor”
Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay da son yıllarda ülke sanayisinin patent alanında büyük bir atılım yaptığını söyleyerek taklit ürünlerin orijinal, kaliteli malların satışını engellediğini ve özellikle yüksek yatırım gerektiren ürünlerin Ar-ge’sini baltaladığını ifade etti.
Programda açılış konuşmalarının ardından ilk oturuma geçildi. Dört panelistin sunum yaptığı oturumun başkanlığını yürüten Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Botsalı, “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları” konulu sunum gerçekleştirdi.
“Dünyanın zenginleri bilgi-yoğun işadamları”
Prof. Dr. Botsalı, bir ülkenin zenginliğinin sınai mülkiyet ve inovasyonla sağlandığına dikkat çekerek dünyanın zenginleri listelenirse öne çıkanların bilgi-yoğun işadamları olacağını kaydetti.