Proje ve Teknoloji Transfer Ofisimiz (KMÜ PTTO) tarafından “Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı Eğitimi” düzenlendi. KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve KOSGEB İl Müdürü Mevlüt Tavşan’ın verdiği eğitimi KMÜ PTTO Koordinatörü Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.
KOSGEB İl Müdürü Mevlüt Tavşan, 1990 yılında 3624 sayılı kanunla kurulan Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) özellikle 2000’li yıllardan sonra finansman destekleriyle adını duyurduğunu belirtti. Mevlüt Tavşan, KOSGEB’in finansman desteğinin yanı sıra danışmanlık ve laboratuvar hizmetleri de sunduğunu söyleyerek KOSGEB destek programları hakkında bilgi verdi.
KOSGEB’in yedi farklı destek programı bulunduğunu ve en popüler destek programlarının Girişimcilik ve Genel Destek programları olduğunu belirten Mevlüt Tavşan, Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programının ise özellikle Karaman’da fazla taleple karşılaşmadığını dile getirdi.
Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programının iki ayrı başlık altında değerlendirilebileceğini kaydeden Mevlüt Tavşan, bunlardan Ar-Ge ve İnovasyon başlıklı desteğin bir ürün ortaya çıkana kadar geçen süreçle ilgiliyken Endüstriyel Uygulama desteğinin ürünün ticarileşmesi aşamasında geçerli olduğunu belirtti.
Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programından projesi olan tüm işletmeler ve girişimcilerin, ürüne dönüşebilen doktora çalışması olanların ve patentle koruma altına alınmış ürün sahiplerinin yararlanabileceğini söyleyen Mevlüt Tavşan, bu kapsamdaki projelere KOSGEB’in destek oranının yüzde 75 olduğunu, ayrıca 100 bin liraya kadar hibe ve 200 bin liraya kadar kredi desteği sağladıklarını ifade etti.
Mevlüt Tavşan, Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında makine-teçhizat, yazılım, donanım, kira, personel giderleri gibi konularda ayrıntılı bilgiler verdikten sonra katılımcıların sorularını yanıtlayarak eğitim programını tamamladı.