Doç. Dr. Ceren Bayraç’ın TÜBİTAK 1002 Başarısı!
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Bayraç’ın yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK 1002 kapsamında kabul edildi.
KMÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceren Bayraç’ın proje yürütücüsü, Dr. Gülnur Camızcı Aran’ın da proje araştırmacısı olduğu ‘Enzim ve Aptamer İle Fonksiyonlandırılmış, İki Hedefe Yönelik DNA Hidrojel Biyosensörünün Geliştirilmesi’ konulu proje, TÜBİTAK tarafından desteklenecek.
Projenin hedefi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Ceren Bayraç şunları söyledi: “Kloramfenikol geniş spektrumlu bir antibiyotik olup günümüzde sentetik olarak üretilebilmesi, ucuz maliyeti ve geniş spektrum etki mekanizmasına sahip olması nedeniyle insan ve hayvan hastalıklarında sıklıkla kullanılmaktadır. İnsan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sebep olduğu bilindiğinden gıda üretimi için kullanılan hayvanlarda kullanımına izin verilmemekte olup 2017 yılında yayınlanan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına ait “Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Gıdalarda Bulunabilecek Farmakolojik Aktif Maddelerin Sınıflandırılması ve Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği”nde yasaklı madde olarak belirtilmiştir. Ülkemiz de dâhil birçok ülkede hayvansal gıda üreten hayvanlarda kullanımının yasal olmaması nedeniyle gıdalarda kloramfenikol tayini büyük önem kazanmıştır. Projenin temel amacı bu antibiyotiğin tespitinin sağlanmasına yönelik bir algılama platformunun geliştirilmesidir.
Tüm dünyada süt endüstrisinde antimikrobiyal bir madde olarak yaygın şekilde kullanılan hidrojen peroksitin ısıl işlemin gerçekleştirilemeyeceği durumlarda çiğ sütün raf ömrünü uzatmak ve dolayısıyla çiğ sütün korunmasına yardımcı olması adına yaygın şekilde kullanılmaktadır. Güvenli ve yeterli soğutma işleminin yapılamadığı durumlarda çiğ sütün korunması için düşük konsantrasyonlar da hidrojen peroksit eklenmesidir. Ülkemiz de süt sektöründe hidrojen peroksit analizleri yapılarak sütteki hidrojen peroksit konsantrasyonları belirlenmektedir. Projenin diğer bir temel amacı da bu koruyucu maddenin tayin edilmesine yönelik bir algılama platformunun geliştirilmesidir.
Proje ile kloramfenikol ve hidrojen peroksitin hızlı ve yüksek hassasiyetle tespit edilmesine yönelik yeni bir tespit yönteminin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Desteklenmesine karar verilen proje kapsamında; kloramfenikol ve hidrojen peroksitin, enzim ve aptamer ile fonksiyonlandırılmış DNA hidrojeli aracılığıyla hayvan sütünde tespit edilmesine yönelik algılama platformu geliştirilecektir.”