Prof. Dr. Özlem Ateş Sönmezoğlu’nun TÜBİTAK 1002 Başarısı!
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Ateş Sönmezoğlu’nun yürütücüsü olduğu proje, TÜBİTAK 1002 kapsamında kabul edildi.
KMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Ateş Sönmezoğlu’nun proje yürütücüsü, Prof. Dr. Savaş Sönmezoğlu’nun da proje araştırmacısı olduğu ‘Fotokatalitik Çinko-Kalay-Oksit Nanoparçacıklarının Buğdayın Çimlenmesi ve Büyümesi üzerine Etkilerinin Araştırılması’ başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklendi.
Projenin hedefi ve önemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Özlem Ateş Sönmezoğlu şunları söyledi: “Temel besin kaynaklarının başında gelen buğday ve buğday ürünlerine olan talep nüfus artışına paralel olarak hızla artmaktadır. Son yıllarda buğdayda verim ve kalitenin artırılması için yeni alternatif yöntemler denenmektedir. Dünya genelindeki geniş ekim alanları ve zengin ürün çeşitliliği nedeni ile buğday başta olmak üzere bitkilerde nanoparçacıkların bitki gelişimi ve büyümesi üzerine olan etkileri konusunda yapılan araştırmalar gittikçe artmaktadır.
Nanoparçacık bitki etkileşimi arasındaki ilişkinin belirlenmesinde dinamik değişkenlerin etkin rolü olduğu için bitki büyümesinde nanoparçacıkların fotokatalitik etkileri ile bitkinin fizyolojik ve biyokimyasal süreçleri arasındaki etki mekanizmasını ortaya koyan bilimsel araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Projenin temel amacı çinko-kalay-oksit nanoparçacıklarının buğday bitkisinin çimlenmesi ve büyümesi üzerine etkilerinin incelmesidir.
Projede bitkiler için önemli bir besin kaynağı olan magnezyum elementinin yapı içerisine katkılanması ile nanoparçacıkların görünür ışık altındaki fotokatalitik aktivite özellikleri iyileştirilerek, ROS üretimi yoluyla bitki üzerindeki etkisinin artırılması hedeflenmiştir. Sentezlenecek magnezyum katkılı çinko-kalay-oksit nanoparçacıklarının görünür ışık altında buğday bitkisinin büyümesine olumlu etkilerinin arttırılması mümkün olacaktır. Ayrıca, önerilen projede bu nanoparçacıklar bitki fidesine yapraktan da uygulanarak bitkinin fizyolojik ve biyokimyasal gelişimi üzerine etki eden mekanizmalar araştırılacaktır. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve üniversitemizde yürütülecek olan bu proje nanomalzemelerin farklı bitkilerde kullanımı ve gelişimleri üzerine etkilerinin araştırılmasına öncülük edecektir.”