Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğü

Doç. Dr. Ziya Aydın’In TÜBİTAK 1002 Başarısı!

Doç. Dr. Ziya AYDIN'ın TÜBİTAK 1002 başarısı!

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1002 çağrı sonuçlarının açıklanmasının ardından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) öğretim üyeleri destek almaya devam ediyor. KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ziya Aydın’ın yürütücüsü olduğu proje TÜBİTAK 1002 kapsamında kabul edildi.

KMÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Bayrakcı’nın proje danışmanı, Doç. Dr. Bahar Yılmaz Altınok ve Öğr. Gör. Mukaddes Keskinateş’in proje araştırmacısı olduğu ‘Metal Konjuge Diformil Enol Temelli Sensörlerin Geliştirilmesi ve Gerçek Örneklerde Organofosfor Temelli Pestisitlerin Miktarının Belirlenmesi’ konulu proje, KMÜ’de yürütülecek.

“Pestisitler, canlı hayatına ve insan sağlığına kalıcı zararlar veriyor”

Doç. Dr. Ziya Aydın, “Dünyada insan nüfusunun hızla çoğalması gıdaya olan talebi artırmakta ve tarımsal arazilerden daha yüksek hasat elde edilmesi ihtiyacını doğurmaktadır. Bu sebeple tarım üreticileri mahsullerini, tohumlarını korumak ve daha yüksek verim almak amacıyla pestisit kullanmaktadırlar. Tarımsal verimliliği artırmak için kullanılan pestisitler, ekinlere ve gıdalara zarar veren haşerelere karşı yüksek insektisit aktiviteye sahip olmaları nedeniyle modern tarımın ayrılmaz bir parçasıdır ve tüm dünyada yaygın olarak uygulanmaktadır. Ancak pestisitlerin toprakta ve sudaki biyobirikimleri önemli çevre kirliliğine ve ekolojik sorunlara yol açmakta, canlı hayatına ve özellikle insan sağlığına kalıcı zararlar verebilmektedir.” dedi.

“Pestisitlerin tespiti için optik sensörler geliştirilecek”

Proje kapsamında pestisitlerin tespiti için optik sensörler geliştirileceğini belirten Doç. Dr. Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sebze ve meyvelerde kullanımına izin verdiği organofosfor (OP) pestisitlerin (Glifosat, Fosetil-Al, Glufosinat) yerinde, hızlı, kolay ve yüksek hassasiyetlerle tespiti için metal konjuge diformil fenol temelli optik sensörler geliştirilecek. Ayrıca hazırlanacak sensörler; Karaman bölgesinde yetiştirilen elma, mısır ve domates gibi bitkiler ile hasadın yapıldığı toprak ve sulama suları örnekleri üzerinde de test edilecek. Taşınabilir ve uygun maliyetli sensörlerin geliştirilmesi ve sahadaki sensör uygulamalarının kapsamlı bir şekilde anlaşılarak algılama mekanizmalarının ortaya koyulması ise çalışmanın bir diğer hedefi olacak.”