HEMŞİRELİKTE PROFESYONELLİK KONULU PANEL
Hemşirelik Haftası nedeniyle Fakültemiz ile Sağlık, Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğumuzca ortaklaşa tertip edilen ’Hemşirelikte Profesyonelleşme’ konulu konferans düzenlendi.
Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Sonay Türkmen’in moderatörlüğünde düzenlenen konferansa Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Emine Geçkil ve Doç. Dr. Filiz Hisar konuk oldu.
Prof. Dr. Emine Geçkil, ‘Profesyonel Hemşirelik Değerleri’ hakkında açıklamalarda bulunarak şunları ifade etti: “Değer, bir şeyin önemini belirlemeye yarayan soyut ölçüdür. Değerler ise bir amaç, obje, ilke ya da davranış hakkındaki inanç ve tutumlardır. Ayrıca toplum tarafından ödüllendirilen veya tercih edilen idealler, inançlar, gelenekler, nitelikler veya hedeflerdir. Bireysel, toplumsal, profesyonel, ahlaksal ve kurumsal olmak üzere pek çok değer çeşidi mevcuttur. Değerler eğitimle bilinçli yollardan ya da rol model figürüyle bilinç dışı yollardan kazanılır."
Değerlerin geleceğimiz olduğuna vurgu yaparak şunları ifade etti: “Değerler davranışlarımızı, tercihlerimizi, tercih sıralamamızı etkiler ve kimliğimizin bir parçasıdır. Değerler, net bir şekilde karar vermemiz ve kişisel bütünlüğümüzün gelişmesi açısından önemlidir. Değerleri açıklığa kavuşturmak için iç gözlem, derinlemesine düşünme, günlük tutma, meditasyon gibi farklı argümanları kullanabilirsiniz.”
“Hemşirelik insan odaklı bir meslektir ve değerler fazlasıyla önemlidir.” diyen Prof. Dr. Geçkil konuşmasını söyle sürdürdü: “Hemşire sadece kendisinin değil, hizmet sunduğu bireylerin de değerlerinin farkında olmalıdır. İnsan onuruna saygılı, güler yüzlü, estetiğe önem veren, adaletli, eşitlikçi, nezaketli, sorumluluk sahibi, hakkaniyeti gözeten değerler içerisinde çalışmalıdır. Hizmet sunarken her bireyin eşsizliği, değeri ve onurunu korumak amacıyla davranmalıdır. Hastalara hitap ederken 'sen' değil, 'siz' diye hitap etmeli, fikirlerini sormalı, dinlemelidir."
Doç. Dr. Filiz Hisar ise ‘Hemşirelikte Profesyonellik'ten bahsederek değerlerin nasıl davranışa dönüştürebileceğini konusunda bilgiler aktardı. Doç. Dr. Hisar, “İş ile meslek arasında eğitim süresi, bağlılık, sorumluluk ve değerler açısından farklar vardır. Hemşirelikte profesyonelliğin eğitimsel hazırlık, araştırma, mesleki organizasyonlara katılma, toplumsal hizmetler açısından önemli kriterleri vardır. Eğitim düzeyi profesyonelliğin en önemli ölçütüdür. Etik kodlar ve davranışlar da önemli bileşenlerdir fakat sonuç olarak Türkiye’de çalışan hemşirelerin profesyonelliğe ilişkin davranışlarının düşük olduğu ortaya konmuştur.” şeklinde konuştu.
Konferansta plaket takdiminin ardından 16. Ulusal Öğrenci Hemşire Kongresine katılan öğrencilere, Sağlık Kültür ve Etik Topluluğu üyelerine, Erasmus programı ile yurtdışına giden öğrencilere ve spor alanında Fakültemizi temsil eden öğrencilere teşekkür belgeleri verildi. Program, müzik dinletisiyle sona erdi.