Fakültemizde 12-18 Mayıs Hemşirelik Haftası Kutlandı
12-18 Mayıs tarihleri arasında tüm Türkiye’de gerçekleştirilen hemşirelik haftası kutlamaları kapsamında, Fakültemiz tarafından bir kutlama gerçekleştirildi.
Pandemi nedeniyle interaktif olarak zoom üzerinden 18 Mayıs Salı günü saat 12.00’de gerçekleştirilen programa Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık AK, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şahin, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan program, açılış konuşmaları ile devam etti. Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şahin, konuşmasında hemşireliğin insanlığın sağlıkla ilgili gereksinimlerinden dolayı ortaya çıkan en kutsal ve en değerli mesleklerden olduğunu vurguladı. Hemşirelik mesleğinin öneminin ve değerinin bütün dünyada herkes tarafından kabul edildiğini, hemşirelik mesleğinin en iyi şekilde yapılması konusunda gayretleri büyük olan hemşireler için 12-18 Mayıs tarihleri arasının hemşireler haftası olarak kutlandığını belirtti. 2020 yılının Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Hemşirelik Konseyi tarafından “Uluslararası Hemşireler Yılı” olarak ilan edildiğini ve tema olarak da Hemşireler dünya sağlığı için öncü bir ses sloganını kullandıklarını belirtti. Prof. Dr. Ali Şahin’in, bu özel ve değerli mesleği icra eden hemşireler ile birlikte, bölüm öğrencilerinin hemşirelik haftasını kutlayan içten konuşması, katılımcılar tarafından coşku ile karşılandı.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık AK, başta Üniversitemiz bünyesindeki Hemşirelik öğrencileri ve öğretim elamanları olmak üzere bu mesleği icra eden bütün hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının haftasını kutlayarak söze başladı. Prof. Dr. Namık AK, bölüm öğrencilerinin, tüm öğrencileri gibi çok değerli ve özel bir yerleri olduğunu vurguladı. “ Hemşireliğin, insanların en zor ve en acılı zamanlarında yanlarında olan çalışanlar olarak bireyin ve toplumu iyileştirme çabası içerisinde insana en fazla dokunan meslek gurubu olduğunu ifade etti. İlk Türk Hemşire Safiye Hüseyin Elbi’nin “Her sardığım ve iyileştirdiğim yara benim için bir madalya olacak” sözlerini hatırlatan Ak, hemşireliğin kutsallığına dikkat çekti. Hemşirelik mesleğinin ne denli kutsal ve değerli olduğunu salgın sürecinde bir kez daha anladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Namık AK, bu süreçte hayatını kaybeden sağlık çalışmalarına baş sağlığı dilerken, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde eğitim gören Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin bir gün en güzel yerlerde hizmet edecek şekilde tam donanımlı bir şekilde mezun olacaklarına inancının tam olduğunu ifade etti. Son olarak hemşireliğin çok onurlu ve kutsal bir meslek olduğunu söyleyen Rektör AK, “Dil, din ayırımı gözetmeksizin fedakarlıklar içinde mesleğini icra eden tüm hemşirelerimizi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerimizi kutluyor, meslek hayatlarında başarılar, özel hayatlarında da mutluluklar diliyorum” dedi.
Program, Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Semra ELMAS’ın Pandemi Sürecinde Online Hemşirelik Eğitimi başlıklı konuşması ile devam etti. Elmas, Dünya Sağlık Örgütü tarafından dünya genelinde pandemi ilan edildiği için eğitim sistemi de uzaktan eğitim sistemi ile mevcut teknolojilerle devam edildiğini söyledi. Bunun yanı sıra bu süreçte en çok sorgulanan şeylerden birisinin Hemşirelik okuyan öğrencilerin uygulama gereksinimleri olduğunu ve bunun da yine uzaktan eğitim yöntemleri ile elverdiği ölçüde tamamlandığını ifade etti.
Ardından Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Fatma KORKMAZ Pandemi Sürecinde Hemşirelik Hizmetleri Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Örneği konulu bir konuşma yaparken aynı zamanda farklı birimlerde görev alan hemşirelerin ağzından, verdikleri röportajlarla çalışma hayatında yaşadıkları durumları yerinde ve görsel olarak aktararak programa renk kattı.
Programın bir diğer konuşmacısı İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Eğitim Hemşiresi Cansu ÜLGÜDÜR ise Pandemi Sürecinde Acil Servis ve Hemşirelik Hizmetleri
Temalı bir sunum gerçekleştirdi. Ülgüdür, Covid-19’un Aralık 2019’dan bu yana çok hızlı yayılan bir enfeksiyon olduğunu, ayrıca yüksek derecede solunum problemlerine yol açması ve ağır seyreden semptomları nedeniyle özel bakım gerektiren bir hastalığa dönüştüğünü ifade etti. Bu süreçte acil servis çalışanlarının çok zorlandığını fakat uzun süren bu oryantasyon sürecinin üstesinden geldiklerini belirtti.
Haftayla özdeşleşen konulardan birisi olan Olağanüstü Durumlar ve Afet Farkındalığı hakkında bir konuşma gerçekleştiren Karaman Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdür Vekili Şerife HAN, afetler ile ilgili bir kısa film izleterek başladığı konuşma programına Afete Hazırlık Çalışmaları ve Afet Farkındalığı hususunda yaptıkları çalışmalara değindi. Önemine binaen Afet ve Acil Durum Aile Planı çerçevesinde neler yapılabileceğini anlattı. Son olarak afet öncesi ve afet sırasında yapılması gerekenler hakkında detaylıca bilgilendirme yapan Şerife Han, bütün katılımcıların ve milletimizin afetlerden zarar görmemesi dilekleri ile konuşmasını sonlandırdı. Program sonrası Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlık Makamına bir nezaket ziyareti gerçekleştiren Şerife HAN’a, Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ali ŞAHİN tarafından katılımları vesilesi ile bir teşekkür belgesi takdim edildi.
Son olarak söz alan KMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik 3. Sınıf Öğrencisi, Öğrenci Hemşireler Derneği Karaman Temsilcisi Gülsemin GÜZEL, Pandemi Sürecinde Öğrenci Hemşire Olmak konulu bir sunum gerçekleştirdi. Öğrenci temsilcisi Güzel, bu süreçte yaşadıkları problemlerin hocaları ile uzaktan da olsa sürekli görüşerek çözüme kavuşturduklarını ve her şeye rağmen çok verimli bir eğitim süreci geçirdiklerini söyledi.
Program Hemşirelik mesleğini ve çalışma şartlarını tanıtan bir video gösterimi ile son buldu.