ÖZGÖREVİMİZ
Bilimsel anlayışa sahip, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, çözüm üreten, değişen koşullara uyum gösterebilen, geleceğe yönelik hedefleri olan, ekip çalışması, liderlik ve iletişim becerilerine sahip, iletişim ve eğitim teknolojilerini kullanabilen, farklı bilim dalları arasında ilişki kurabilen ve bilgilerini farklı alanlara uygulayabilen, kültüre ve sanata duyarlı, insana, insan sağlığına, bireyin bütünlüğüne, sağlığın önemli bir değer olduğuna, sağlık hizmetlerinin diğer ekip üyeleri ile işbirliği içinde toplumun her kesimine sunulması gerektiğine ve etik değerlerin hizmete rehberlik etmesi gerektiğine inanan, ülkenin sağlık bakımı gereksinimlerini çağdaş yaklaşımlar doğrultusunda değerlendirebilen araştırıcı, eğitimci, uygulayıcı, yönetici ve lider hemşireler yetiştirmektir.
UZGÖRÜŞÜMÜZ
Hemşireliğin tedavi hizmetleri ile sınırlı olan çalışma alanını insanın olduğu her yerde çalışabilecek şekilde genişletmeyi sağlayacak politikalar oluşturmak, mezunlarımızı mesleki örgütlenme bilincine ulaştırmak ve mezunlarımızın eğitim amaçlarına uygun kadrolarda çalışmalarını ve kendilerini mesleki anlamda sürekli olarak geliştirmelerini desteklemek.
STRATEJİK AMAÇLAR
· Bilimsel yayınlar açısından hemşirelik okulları arasında ilk sıralarda yer almak,
· Topluma hizmet amacı taşıyan, öğrenci ve öğretim elemanının bireysel ve mesleki gelişimini sağlayan projeler üretmek,
· Uluslar arası ve ulusal düzeyde sağlık kurumları ve hemşirelik okullarının çalışma ve uygulamalarını izlemek,
· Hemşirelikle ilgili uygulama alanlarını geliştirmek ve genişletmek,
· Hemşirelikle ilgili derneklere üye olmak ve çalışmalarına aktif katılımı sağlamak,
· Öğrencinin bedensel, ruhsal ve sosyal yönden destekleyici faaliyetlere katılımını sağlamaktır.
PROGRAMA KAYIT HAKKI ELDE ETMEK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
KMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümüne kayıt için herhangi bir ortaöğretimden mezun olma hakkı kazanmak ve LYS sınavına girerek ilgili puan türünden tercih yapabilecek kadar puan almakgerekmektedir.
Üniversite |
Fakülte |
Bölüm |
Puan türü |
KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ |
Sağlık Bilimleri Fakültesi |
Hemşirelik |
MF-3 |
PROGRAMINDAN MEZUN OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Öğrenciler 4 yıl (8 sömestre) sürecek teorik ve uygulamalı dersler almaktadırlar. Öğrenciler programdan mezun olabilmek için güz ve bahar dönemi olmak üzere iki dönem ders almakta, her dönem için en az 30; en çok 45 AKTS’ye karşılık gelecek şekilde ders alarak toplam 240 AKTS’yi tamamlamaları ve tüm derslerden başarılı olarak mezun olmuş olmaları gerekmektedir. Müfredatta yer alan mesleki derslerin uygulamaları için, üniversite ve devlet hastanelerinin klinikleri, çeşitli sağlık kuruluşları ve toplum sağlığı ile ilgili alanlar kullanılmaktadır. Uygulamalar, öğrencinin teoride öğrendiğini uygulamaya yansıtmasını sağlamakta ve mezun öğrencinin uygulamada etkili bir biçimde ve hemen rol almasını sağlamaktadır. Uygulamalar sene içerisinde Karaman’da ki sağlık kuruluşlarında yapılmaktadır.
HEMŞİRELİK LİSANS PROGRAMINDA BAŞARILI OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ NİTELİKLER
Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, uyanık, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara, özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara, yardım etmekten mutlu olan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir ki eğitim ve çalışma hayatında başarılı olabilsinler.
HEMŞİRELİK LİSANS PROGRAMI MEZUNLARININ KAZANDIKLARI ÜNVAN VE YAPTIKLARI İŞLER
Hemşirelik programını tamamlayanlara "Hemşire" unvanı verilir. Hemşireler, tedavi edici hizmetler ve koruyucu sağlık hizmetleri alanlarında görev yapmaktadırlar. Tedavi edici hizmet alanında hemşire, bireyi fizyolojik, psikolojik ve sosyal bir bütün olarak ele alır ve bakım verir. Bu bakımı verirken solunum, beslenme, boşaltım, hareket ve uygun pozisyon, uyku, dinlenme, uygun giyim, beden ısısı, temizlik gibi temel insan ihtiyaçlarını dikkate alır ve uygulama yapar, hasta için öngörülen tedavileri uygular, takip eder, hastayı gözler, yazılı rapor tutar. Hemşire ayrıca, polikliniklerde hastanın muayene ve teşhis işlemlerine yardımcı olur, hastaya açıklayıcı bilgi verir, ameliyathanede, fiziksel ortamı hazırlar, ameliyat ekibine yardımcı olur, ayılma odasında hastanın ameliyat sonrası ön bakımını yapar. Koruyucu sağlık hizmetleri alanında hemşire, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık eğitiminin verilmesi, bulaşıcı hastalıklardan korunma ve istatistiksel bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesinde görev alır.
HEMŞİRELİK LİSANS PROGRAMI MEZUNLARININ ÇALIŞMA ALANLARI
Hemşireler, özel veya resmi tüm sağlık kuruluşlarında servis hemşiresi, servis başhemşiresi, klinik hemşiresi ve hastane başhemşiresi olarak görev alırlar. Hemşirelik temel eğitimine ek olarak öğretmenlik sertifikası alan ve lisans düzeyinde eğitim gören hemşireler, sağlık meslek liselerinde ve akademik çalışmalarını tamamlamaları halinde akademisyen olarak üniversitelerde çalışabilir ve eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerine katkıda bulunurlar. Ülkemizde halen hemşirelerin çok az bir kısmı yüksekokul/fakülte mezunu olup bunların ülke genelinde dağılımları dengeli olmadığından hemşireye olan ihtiyaç, olduğundan daha fazla hissedilmektedir.
BÖLÜM YÖNETİMİ
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Ayşe Sonay TÜRKMEN
ANABİLİM DALLARI
Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı
İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Anabilim Dalı
Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı
Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı
Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı
Hemşirelikte Öğretim Anabilim Dalı
Hemşirelikte Yönetim Anabilim Dalı