Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Tarih Bölümü

Hakkımızda

 

Bölümümüzün amacı öğrencilerin evrensel insan hakları esaslarına, yabancı kültürlere ve bilim etiğine saygılı, alanında kullanması gereken bilgi birikimine sahip eğitimin verilmesidir. Tarih Bölümü öğrencilerine metodolojik yöntemler kullanarak akademik araştırma yapma becerisi ile olaylar arasında bağlantı kurma, eleştiri ve sentez yapma yeteneği kazandırmaktadır. Bu çerçevede kuramsal olarak öğretilen bilgilerin, öğrenciler tarafından pratik olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Bölümümüzün misyonu Tarih Bölümü öğrencilerine, milli ve manevi değerlere, evrensel insan hakları esaslarına, yabancı kültürlere, bilim etiğine saygılı ve mesleki alanında üst düzey bilgi birikimine sahip kaliteli eğitim verilmesidir.

 

Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 19.11.2008 tarihli toplantısında alınan kararla kurulan Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ve Genel Türk Tarihi ana bilim dallarından oluşmaktadır. Bölümümüzde 2009-2010 eğitim-öğretim yılında öğretime başlanmış ve 2013 yılında ilk mezunlar verilmiştir. 

 

Bölümümüzde lisans eğitimi dört yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Öğrenciler zorunlu derslerin yanı sıra uzmanlaşmak istedikleri alana yönelik seçmeli dersler de alabilmektedir. Tarih Bölümünde yürütülen eğitim programı tarihçi yetiştirme amacına yöneliktir.

 

Bölümümüz her yıl YÖK tarafından belirlenen sayıda lisans öğrencisi kabul etmektedir. Programda lisans eğitimi yapmak isteyen lise ya da dengi okul mezunlarından Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.

 

Tarih Bölümüne kayıt yaptıran öğrencilerimiz mezun olabilmek için zorunlu derslerin yanında seçmeli dersleri de almak şartıyla 240 AKTS’yi tamamlamak zorundadırlar.

 

Öğrencilerin başarısı, yazılı ve sözlü sınavlar ile dönem süresince verilen ödevler, seminerler kapsamında değerlendirilir. Bir dersten A, B, C, D ve E notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Aksi halde bu dersleri tekrar ederler.

 

Bölümümüzde Tarih Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora programları öğretime açıktır. Ayrıca Bölüm mezunları gerekli şartları yerine getirmek kaydıyla Tarih, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Genel Türk Tarihi ve Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi Anabilim dallarında lisansüstü eğitim yapabilmektedirler.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü akademik kadrosunda 19 öğretim elemanı bulunmaktadır.

 

Mesleğimizi Tanıyalım

Tarih, geçmişte yaşamış olan insan topluluklarının bütün olaylarını yer-zaman ve sebep-sonuç ilişkisi göstererek inceleyen bir disiplindir. Tarih, geçmişi incelerken mutlaka belge ve bulgulardan yararlanmak zorundadır. Tarih, geçmişteki olayları neden-sonuç ve belgeler ışığında incelerken mutlaka objektiftir.

Tarih, arkeoloji bölümü, sosyoloji bölümü başta olmak üzere felsefe, coğrafya, nümizmatik, iktisat, kronoloji vb. bölümlerden yararlanmaktadır. Tarih ile coğrafya kardeş iki disiplindir. Birbirlerinden oldukça fazla yararlanırlar. Ortaya koydukları bilgiler, iki disiplinin birbirleriyle nasıl ilişki içinde olduklarını göstermektedir.

 

Tarih Bölümü Nedir?

Tarih bölümü, yazılı belgelerde anlatıldığı gibi yani objektif olarak geçmişin araştırılması ve bugünün yarınlara doğru şekilde aktarılmasını inceleyen bir bölümdür. Tarih bölümü, bir dizi geçmiş olayı inceleyen ve analiz eden bir bölümdür. Tarih bölümü, zaman içerisinde yaşanan değişimleri inceleyen bir bölümdür. Toplumun tüm yönlerini içine alan bir bölümdür. Ekonomiden siyasete, sosyal olaylardan askeri gelişmelere, tıptan elektroniğe tüm gelişmeler tarih bölümü için bir inceleme alanıdır. Tarih bölümü 4 yıllık lisans bölümüdür.

 

Tarih bölümü, tarihi bilgi ve donanıma sahip, objektif değerlendirmeler yapabilen, bilgi birikimini gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarabilecek kişiler yetiştiren bir bölümdür. Bu bölümü okuyan öğrenciler Türk tarihini öğrenmenin yanı sıra, dünya tarihinin farklı alanları hakkında da bilgi sahibi olurlar. Tarih bölümü aynı zamanda tarih bilgisi edinme, tarihi araştırmalarda kullanılan belgeleri okuyup, anlama ve yorumlama becerisi kazandırır. Farklı bölümlerin yardımıyla karşılaştırmalı yaklaşım ve analiz yapabilme yetisi kazandıran bir bölümdür.

 

Tarih bölümü, geçmiş ile gelecek arasında köprü kurabilen, tarih şuuruna sahip ve olaylara bilimsel metotlarla yaklaşabilen tarihçiler yetiştirmeyi amaç edinir. Tarih bölümü, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyet Tarihi, Genel Türk Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ana bilim dallarından oluşmaktadır.

 

Tarih Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Tarih bölümü bitiren kişilere “tarihçi” unvanı verilir. Tarihçiler de kamu ve özel sektörde çalışabilirler. Tarih bölümü iş imkânları arasında ilk sırayı öğretmenlik alır. Lisans eğitimini tamamlayan bir tarihçi formasyon eğitimi alarak öğretmenlik yapabilir. Yurtiçi ve yurt dışında gerekli sınavları geçtikten sonra eğitmenlik de yapabilirler. Tarih bölümü iş imkânları arasında akademik kariyer de yer alır. Lisans eğitimi biten bir tarihçi yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayarak görevine başlayabilir.

 

Tarih bölümü iş imkânları arasında araştırmacı olarak çalışmak da yer alır. Arşivler, kütüphaneler ve müzelerde çalışmak başlıca çalışma yerleridir. Müzelerde gelen ziyaretçilere danışmanlık hizmeti verme ve araştırmacı olarak çalışabilme tarih bölümü iş imkânları arasındadır. Tarih bölümü iş imkânları arasında tarihçi ve araştırmacı bir kimlikle gazetelerde, dergilerde yazar ve editör olarak çalışabilme imkânı da vardır.

 

İş imkânları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığının çeşitli kademelerinde memur, uzman ve uzman yardımcısı olarak çalışmak da yer alır. Genel olarak tarih bölümü iş imkânları; Türk Tarih Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Tarih Araştırma Merkezleri, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve müzeler yer alır. Öğretmen, akademisyen, okutman ve uzman olarak çalışmalarını yürütebilirler. Son olarak tarih bölümü iş imkânları arasında turizm şirketlerinde turistlere tarihi mekânları tanıtacak rehber olarak çalışmak yer alır. Bunun için başta İngilizce, Almanca, Rusça gibi yabancı dil bilgisi gerekmektedir.

 

Tarih Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Tarih bölümü mezunları, tarihçilik kavramları ve araştırma yöntemleri ile kazandıkları tarihsel bakış açısı sayesinde olayları değerlendirirler. Tarih bölümü mezunları, geçmişi olayları birçok farklı kaynaktan araştırarak değerlendirme işini yaparlar. Olayları kronolojik bir sıraya koyarak neden-sonuç ilişkisi kurarlar. Tarih bölümü mezunları, inceledikleri olayların doğruluğunu yorumlarlar ve gerçeklere bağlı kalarak objektif bir şekilde bulguları rapor ederler.

 

Tarih bölümü mezunları, müzeler ve tarihi yerlerdeki eserleri ve materyalleri arşivleme ve koruma işini yaparlar. Tarih bölümü mezunları, belirli bir alandaki tarihsel gelişmeleri takip ederek o gelişmeleri analiz ederler. Tarih bölümü mezunları, çalıştıkları olaylar hakkında elde ettikleri bulgular ve teoriler hakkında kitap, rapor ve bilimsel makale yazarlar. Tarihsel konular hakkında yardım isteyen kişilere rehberlik işleri yapmak da tarih bölümü mezunları işleri arasındadır.

Tarih Bölümü Tanıtım Kartı İçin TIKLAYINIZ.