Tarihçe ve Tanıtım
Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 19.11.2008 tarihli toplantısında alınan kararla kurulan Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Genel Türk Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi anabilim dallarından oluşmaktadır. Bölümümüzde 2009-2010 eğitim-öğretim yılında öğretime başlanmış ve 2013 yılında ilk mezunlar verilmiştir.
Bölümümüzde lisans eğitimi dört yıllık bir süreyi kapsamaktadır. Eğitim dili Türkçedir. Öğrenciler zorunlu derslerin yanı sıra uzmanlaşmak istedikleri alana yönelik seçmeli dersler de alabilmektedir. Tarih Bölümünde yürütülen eğitim programı tarihçi yetiştirme amacına yöneliktir.
Bölümümüz her yıl YÖK tarafından belirlenen sayıda lisans öğrencisi kabul etmektedir. Programda lisans eğitimi yapmak isteyen lise ya da dengi okul mezunlarından Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ndan yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir.
Tarih Bölümüne kayıt yaptıran öğrencilerimiz mezun olabilmek için zorunlu derslerin yanında seçmeli dersleri de almak şartıyla 240 AKTS’yi tamamlamak zorundadırlar.
Öğrencilerin başarısı, yazılı ve sözlü sınavlar ile dönem süresince verilen ödevler, seminerler kapsamında değerlendirilir. Bir dersten A, B, C, D ve E notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Aksi halde bu dersleri tekrar ederler.
Bölümümüzde Tarih Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora programları öğretime açıktır. Ayrıca Bölüm mezunları gerekli şartları yerine getirmek kaydıyla Tarih, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, Genel Türk Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi anabilim dallarında lisansüstü eğitim yapabilmektedirler.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü akademik kadrosunda 19 öğretim elemanı bulunmaktadır.
Bölümümüzün başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrencilerin kazanacakları çıktılar şunlardır:
1. Tarih alanında evrensel değerlere sahip, bilgili ve donanımlı birey olarak yetişir.
2. Tarih araştırmalarında Sosyoloji, İktisat, Arkeoloji, Filoloji, Felsefe ve Edebiyat gibi disiplinlerden kendi çalışma alanlarında yararlanabilir.
3. Tarihi olayları farklı açılardan ele alabilir ve yorumlayabilir.
4. Tarih araştırma ve yazma metotlarını kullanır, çalışmalarını bilimsel etik kuralları içerisinde yürütür.
5. Tarih çalışmalarında görsel ve işitsel araçları etkin şekilde kullanarak bilgiyi daha kalıcı hale getirir.
6. Kendi araştırma sahasında ihtiyaç duyduğu arşiv, kütüphane ve dokümantasyon bilgisine sahip olur.
7. İslam tarihi ve coğrafyasını tanır, problemlerini analiz eder.
8. Türk tarihinin kaynakları hakkında bilgi sahibi olur.
9. Türk tarihini ve kültürünü tanır, gelişim sürecini yorumlayabilir.
10. Tarihi mirasın ve tarihi dokunun korunması hususunda duyarlıdır.
11. Alanıyla ilgili ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip eder, bireysel ve toplumsal konularda karşılaşılan problemleri öğrenimi süresince elde ettiği bilgi birikimiyle çözebilir.
12. Eski Önasya uygarlıklarını tanır, tarihi mekânları gezip inceleyebilir ve bu yerleri yaşadığı çevreye tanıtabilecek bilgi birikimine sahip olur.
13. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ve gelişim sürecini bilir.
14. Osmanlı Tarihi ile ilgili kaynak metinleri ve belgeleri okur.
15. Araştırma sonunda elde ettiği bilgiyi sahip olduğu metodolojik yöntemlerle yazılı ve sözlü olarak aktarır.
16. Tarihteki önemli olayları, kişileri ve bunların tarihe katkılarını kavrar.
Tarih Bölümü Mezunlarının İş İmkânları Nelerdir?
Tarih bölümü bitiren öğrencilere “Tarihçi” unvanı verilir. Tarihçiler de kamu ve özel sektörde çalışabilirler. Tarih bölümü iş imkânları arasında ilk sırayı öğretmenlik alır. Lisans eğitimini tamamlayan bir tarihçi formasyon eğitimi alarak öğretmenlik yapabilir. Yurtiçi ve yurt dışında gerekli sınavları geçtikten sonra eğitmenlik de yapabilirler. Tarih bölümü iş imkânları arasında akademik kariyer de yer alır. Lisans eğitimi biten bir tarihçi yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayarak görevine başlayabilir.
Tarih bölümü iş imkânları arasında araştırmacı olarak çalışmak da yer alır. Arşivler, kütüphaneler ve müzelerde çalışmak başlıca çalışma yerleridir. Müzelerde gelen ziyaretçilere danışmanlık hizmeti verme ve araştırmacı olarak çalışabilme tarih bölümü iş imkânları arasındadır. Tarih bölümü iş imkânları arasında tarihçi ve araştırmacı bir kimlikle gazetelerde, dergilerde yazar ve editör olarak çalışabilme imkânı da vardır.
İş imkânları arasında Kültür ve Turizm Bakanlığının çeşitli kademelerinde memur, uzman ve uzman yardımcısı olarak çalışmak da yer alır. Genel olarak tarih bölümü iş imkânları; Türk Tarih Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Tarih Araştırma Merkezleri, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü ve müzeler yer alır. Öğretmen, akademisyen, okutman ve uzman olarak çalışmalarını yürütebilirler. Son olarak tarih bölümü iş imkânları arasında turizm şirketlerinde turistlere tarihi mekânları tanıtacak rehber olarak çalışmak yer alır. Bunun için başta İngilizce, Almanca, Rusça gibi yabancı dil bilgisi gerekmektedir.