Anabilim Dalları
Tarih bölümü, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyet Tarihi, Genel Türk Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi ana bilim dallarından oluşmaktadır.
Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı
Bu anabilim dalında tarih öncesi dönemlerden başlayarak ağırlıklı olarak Sümer, Mısır, Akad, Asur, Babil, Hitit, Urartu, Frig, Lidya, Roma ve Pers imparatorlukları ile Anadolu, Yunan anakarası ve Mezopotamya bölgelerindeki siyasi yapılara dair çalışmalarla ilgilenmektedir. Ayrıca eskiçağ uygarlıklarına ait kaynakların yetkin kullanılması da hedeflenmektedir.
Bu anabilim dalında çalışmalarını yürüten öğretim elemanları;
-Prof. Dr. Mehmet Kurt (Anabilim Dalı Başkanı)
-Dr. Öğr. Ü. Esra Atcı
- Dr. Öğr. Ü. Şenol Yurdakul
Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı
Bu anabilim dalı Kavimler Göçü neticesinde Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılması ile başlayıp İstanbul’un fethine kadar geçen dönem içerisindeki ağırlıklı olarak Türk-İslam ve Avrupa tarihinin siyasi, sosyal ve kültürel durumunu ele almaktadır. Ayrıca belirtilen kronolojik zaman aralığında dünyanın değişik coğrafyalarındaki toplumların tarihi de incelemektedir. Bunun dışında Selçuklu Tarihi, Anadolu’nun Türkleşmesi, Oğuzlar, Türkmenler ve Anadolu Beylikleri konularını da bu anabilim dalının kapsamındadır.
Bu anabilim dalında çalışmalarını yürüten öğretim elemanları;
-Doç. Dr. Mehmet Ali Kapar (Anabilim Dalı Başkanı)
-Dr. Öğr. Ü. Mevlüt Günler
-Arş. Gör. Mustafa Enes Kaan Kılınç
Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı
Bu anabilim dalı Osmanlı Devleti’nin kuruluş ve yükseliş dönemlerini ele almaktadır. Bu bağlamda Osmanlı Devleti’nin kuruluş meseleleri, Osmanlı Devleti klasik kurumlarının doğuşu ve gelişmesi, İstanbul’un fethi ile yaşanan siyasi, ekonomik ve toplumsal gelişmeler, Rönesans ve Reform devri Avrupa tarihi, modern öncesi dönemde Akdeniz tarihi gibi konular bu anabilim dalının incelediği başlıca konulardır. Yeniçağ Tarihi Anabilim Dalı çalışmaları Fatih Sultan Mehmed’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesi ile başlatılmakta ve 1789 yılında gerçekleşen Fransız Devrimi ile son bulmaktadır.
Bu anabilim dalında çalışmalarını yürüten öğretim elemanları;
-Prof. Dr. Uğur Kurtaran (Anabilim Dalı Başkanı)
-Doç. Dr. Fadimana Fidan
Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı
Bu anabilim dalında genel olarak 1789 Fransız İhtilali’nden 1. Dünya Savaşı’nın sonuna, bazı yaklaşımlara göreyse saltanatın kaldırılmasına (1922) kadarki zaman aralığını kapsamaktadır. Belirtilen tarihsel süreç hâlâ geçerliliğini koruyan sosyal ve siyasi yapıların yanı sıra birçok kavram ve düşüncenin ortaya çıktığı bir dönemdir. Bu anabilim dalında genel olarak Amerikan Bağımsızlık Savaşı, Fransız Devrimi, Sanayi Devrimi, 1830-1848 İhtilalleri, Türkistan coğrafyası ve Uzak Doğu’daki gelişmeler, Osmanlı Devleti’nde yenileşme hareketleri, XIX. yüzyıl Osmanlı siyasi tarihi 2. Meşrutiyet ve 1. Dünya Savaşı ele alınmaktadır.
Bu anabilim dalında çalışmalarını yürüten öğretim elemanları;
-Prof. Dr. Mehmet Mercan (Anabilim Dalı Başkanı)
-Doç. Dr. Mustafa Durdu
-Dr. Öğr. Ü. Emre Koç
-Arş. Gör. Dr. Nazik Betül Güney
Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyet Tarihi Anabilim Dalı
Bu anabilim dalında Osmanlı Devleti’nin siyasi ve idari yapısı, devletin teşkilatlanması, hukuk sistemi, ekonomik yapı, toplumsal düzenlemeler, kültürel ve sanatsal etkileşimler gibi konular işlenmektedir. Aynı zamanda yazılı belgeler, arşiv kayıtları, arkeolojik bulgular ve diğer tarihi kanıtlar üzerinden araştırma yaparak, Osmanlı döneminin karmaşık ve çok yönlü yapısı incelenmektedir.
Bu anabilim dalında çalışmalarını yürüten öğretim elemanları;
-Dr. Öğr. Ü. İlker Kiremit (Anabilim Dalı Başkanı)
-Dr. Öğr. Ü. Kübra Dursun
Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı
Bu anabilim dalı doğu ve kuzey Türklüğünün tarihi ile Türkiye dışında yaşayan Türk topluluklarının tarihini içermektedir. Genel Türk Tarihi alanı İslam Öncesi Türk Tarihinden başlamak üzere XIII. yüzyıla kadar Hun, Göktürk, Uygur devletleri, Orta Asya’da devlet kurmuş diğer Türk boyları ile Karadeniz’in kuzeyinde hüküm sürmüş olan Avrupa Hunları, Bulgarlar, Peçenekler, Oğuzlar, Hazarlar ve Kıpçakların tarihini incelemektedir. XIII-XIX. yüzyıllar arasına denk gelen bir diğer alanda ise Türk tarihinin Harezmşahlar, Moğol İmparatorluğu, Çağatay Hanlığı, Altın Orda ve ardılı devletler, Timurlar ve Türkistan hanlıklarına eğilmektedir. Bu alanda XIX. yüzyıldan günümüze Türk Dünyası da incelenerek Batı ve Doğu Türkistan’da yaşayan Özbek, Kazak, Türkmen, Kırgız, Karakalpak ve Uygur Türklerinden başka İdil-Ural bölgesinde yaşayan Tatar ve Başkurtların, Kırım Tatarlarının, Sibirya’da yaşayan Türk topluluklarının ve Kafkasya Türklerinin tarihi de incelenmektedir.
Bu anabilim dalında çalışmalarını yürüten öğretim elemanları;
-Dr. Öğr. Ü. Melikşah Arslan (Anabilim Dalı Başkanı)
Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı
Bu anabilim dalında Tanzimat Fermanı’nın ilanından 2000’li yılların başına kadar ki zaman aralığında Anadolu coğrafyasına dair konuların derinlemesine incelenmesi, o dönemde verilmiş olan eserlerin ve olayların tanınıp bilinmesi ve zengin kültürel miraslardan elde edilen kazanımların araştırılmasını hedeflenmektedir. Bu kapsamda Milli Mücadele Dönemi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş süreci, bu süreçte yapılan siyasal, sosyal ve kültürel alanlardaki inkılaplar, Atatürk ve İnönü dönemlerinin siyasal, sosyal ve ekonomik ölçekte değerlendirilmesi, çok partili siyasi hayata geçiş ve Türk Dış Politikası gibi konular araştırılmakta ve bu konular hakkında dersler verilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı, çalışma alanındaki konular itibariyle, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Türk Dili ve Edebiyatı, Sosyoloji, Gazetecilik gibi alanlarla disiplinler arası çalışmalar yapmaktadır.
Bu anabilim dalında çalışmalarını yürüten öğretim elemanları;
-Prof. Dr. Alaattin Uca (Anabilim Dalı Başkanı)
-Doç. Dr. Erol Yüksel
-Doç. Dr. Mehmet Çelik