Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Tasarım Bölümü

GRAFİK TASARIMI PROGRAMI

Genel Bilgi

Tasarım Bölümü Grafik Tasarımı Programı 2019-2020 akademik yılında eğitim öğretime başlamıştır. Grafik Tasarımı Programı Önlisans Programı 2 yıllık bir eğitimi kapsar. 4 yarıyıllık süreç boyunca öğrenciler, öğretim planında belirtilen 120 AKTS’lik (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) derslerini başarmak ve zorunlu olan 30 günlük staj programını tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekmektedir. İki yıllık önlisans programı sürecinde, Temel Sanat Eğitimi, Tipografik Tasarım, Perspektif, Grafik Sanatı Tarihi, Grafik Sanatı Tarihi, Deneysel Tasarım, Görsel İletişim, Yayın Grafiği, Ambalaj Tasarımı, Bilgisayar Destekli Tasarım, Baskı Teknikleri, Renk Analizi, Reklamcılık ve Tanıtım gibi uygulamalı ve teorik dersler verilmektedir. Öğretim dili Türkçedir.

Grafik tasarım, bir mesajı görsel iletişim yoluyla hedef kitleye estetik açıdan sunan görsel iletişim sanatıdır. İletişim sektörünün gelişimi ile birlikte grafik tasarımı programı öğrencilerimiz teorik ve uygulamaya dayalı dersler ile; özgün düşünme, yaratıcı tasarımlar ortaya koyma, problem çözme yetisi kazanma, pratik zekayı kullanma, güzel sanatlarla grafik tasarımı birleştirme, estetik düşünme, bilgisayarı ve interneti etkin şekilde kullanma becerisi kazanmaktadırlar. Öğrenciler kavramsal tasarımdan basılı malzemeye kadar tüm süreci uygulayarak öğrenmektedir. Grafik tasarımın uygulama alanları içerisinde yer alan, kurumsal kimlik, dergi, gazete, kitap, logo, el ilanı, ambalaj tasarımı, piktogram, afiş, poster, billboard, broşür, web tasarımı, infografik vb. ürünlerin teorik bilgilerini alarak, ve uygulayarak eğitim-öğretim görmektedirler. Öğrenciler, tasarımın görselleştirilmesi ve dijital ortama aktarılmasında Photoshop, InDesign, Illustrator gibi grafik çizim programlarını kullanarak, nitelikli bir öğrenme süreci yaşamaktadırlar. Eğitim faaliyetleri sektör gezileri ile desteklenmektedir.

Misyon

Sanatta yaratıcı düşünceyi uygulamak, değerlendirme yaparak sonuca varabilme yeteneğini geliştirmek, ulusal değerlere sahip çıkan ve evrensel değerlere ulaşılabilen bireyler yetiştirerek topluma sanat ve tasarım yoluyla katkı sağlamaktır.

Vizyon

Ulusal alanda tercih edilen, bulunduğu bölgede öncü, sanatsal, mesleki ve teknik bilgiye sahip bireyler yetiştiren, başarı ve üretim odaklı, sanatsal ve tasarım alanında yapılan etkinliklerle tercih edilen bir program olmak.

Amaç

Ülkemizde hızla gelişen matbaacılık, reklamcılık ve etkileşimli çoklu ortamlarla ilgili sektörler ile grafik tasarımın uygulandığı görsel ve işitsel medya sektöründe de, mesleki dile hakim ve teknik düzeyi yüksek elemanlara duyulan gereksinim gittikçe artmaktadır. Grafik Tasarımı Önlisans Programında televizyon ve kitle iletişim araçlarından internete kadar her türlü medya ortamında iletişim tasarımı yapabilecek, fotoğraf, illüstrasyon, animasyon, tipografi gibi yaratıcı alanlarda tasarım ürünü ortaya koyabilen tasarımcılar yetişmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca, duygu ve düşünceleri grafik imge kullanımı ile ifade eden, güzel sanatları bilim ve teknoloji ile destekleyerek özgün tasarımlar yapan bireyler yetiştirme, programın diğer bir amacıdır.

Hedef

Gelişen teknoloji ve her geçen gün artan rekabet ortamı grafik tasarım alanında da donanımlı ve yetişmiş eleman ihtiyacına talebi arttırmaktadır. Grafik tasarım programının temel hedefi, sektörün ihtiyaç duyduğu, teorik ve uygulama altyapısı olan, vizyon sahibi, yeniliği tasarım sürecine aktarabilen ve özgünlüğünü ortaya çıkarabilen eleman gereksiniminin karşılanmasıdır. Grafik tasarımı programının hedefi; grafik tasarımı alanında teorik bilgiye sahip, bilgisayar kullanımında yeterlilik kazanmış, el becerisini geliştirmiş ve yaratıcı düşünce gücünü kullanabilen, tasarımın uygulandığı tüm alanlarda görev alabilecek kalifiyeli Grafikerler yetiştirmektir.

Programın İmkânları

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu laboratuvarlarında ve çizim atölyesinde bulunan aletler, cihazlar kullanılarak uygulamalı derslerin yapılması mümkün olmaktadır. Ayrıca sektör üniversite iş birliği ile öğrenciler sektörde uygulama yapma imkanları bulabilmektedirler.

Program Profili

Grafik Tasarımı Programında öğrenim gören öğrenciler, teorik ve uygulama derslerini Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bilgisayar laboratuvarlarında, temel sanat atölyesinde ve dersliklerinde yapmaktadırlar. Programın toplam öğrenci kontenjanı (normal öğrenim) 50 öğrencidir.

İstihdam Olanakları

Grafik Tasarımı Önlisans Programı mezunları, gazete ve dergiler, televizyon kanalları, reklam ajansları, yayın evleri, grafik tasarım stüdyoları, medya sektörü, matbaalarda, web ortamında yayın yapan kuruluşlar, grafik departmanı olan kamu ve özel kuruluşlarda grafik tasarımın kullanıldığı bütün alanlarda çalışabilir. Program mezunları kendi iş yerlerini açabilirler. Grafik Tasarımı önlisans mezunları ayrıca Dikey Geçiş Sınavı’na girerek, Grafik, Grafik Tasarım, Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Görsel İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı gibi 4 yıllık lisans bölümlerine geçip lisans mezunu olabilirler.

Üst Öğretim Olanakları

Programdan mezun olan öğrencilerin bir üst öğrenime devam etme olanakları bulunmaktadır. DGS (Dikey Geçiş Sınavı) giren mezun öğrenciler, yeterli puanı almaları durumunda aşağıda belirtilen bölümlere kayıt yaptırarak bir üst öğrenimi tamamlayabilirler.

  • Fotoğraf
  • Fotoğraf ve Video
  • Grafik
  • Grafik Tasarım
  • Görsel İletişim
  • Görsel İletişim Tasarımı
  • Görsel Sanatlar
  • Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı
  • İletişim Tasarımı
  • İletişim ve Tasarım

 

Akademik Personel

Öğr. Gör. Eda CERİT

Öğr. Gör.  Özgül YİĞİT

Öğr. Gör. Seda ÇİÇEK