Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ

TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ 

Dili

Türkçe

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)

Doç. Dr. Ezgi KIRICI TEKELİ

Bölüm ECTS ve Erasmus Koordinatörü

Doç. Dr. Ezgi KIRICI TEKELİ

Süresi (Yıl)

4

Azami Süresi (Yıl)

7

Kontenjanı

30

Staj Durumu

Zorunlu

Mezuniyet Unvanı

Turist Rehberi

ÖSYM Puan Türü

Dil

Tarihçe

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, 28/3/1983 tarih ve 2809 Sayılı Kanunun ek 30’uncu Maddesine göre 11/09/2017 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla kurulmuştur. Kuruluşunu tamamlayan Turizm Rehberliği Bölümüne 2021-2022 öğretim yılı güz yarı yılında öğrenci alınması ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Kazanılan Derece

Bu bölüm, yükseköğretimde Turizm Rehberliği alanında 240 AKTS kredilik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Turizm Rehberliğialanında Lisans Derecesine sahip olunur.

Kabul Koşulları

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamış / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Üst Kademeye Geçiş

ALES, Yabancı Dil ve mezuniyet ortalamasına göre lisansüstü eğitime giriş sınavına başvurarak lisansüstü eğitime devam edebilir.

Mezuniyet Koşulları

Turizm Rehberliği bölümü lisans programının üniversite senatosu tarafından belirlenen müfredatındaki tüm dersleri alıp başarılı olmak. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması ve 90 gün yaz stajı yapılması gerekmektedir.

İstihdam Olanakları

Turizm Rehberliği bölümümüz, öğrencilerine kaliteli bir eğitim vererek kamu ve özel sektörde çalışabilecek, çevresi ile uyum sağlayan, karşılaştığı sorunları çağdaş yönetim yaklaşımları yardımıyla analiz edebilen, bu sorunlara rasyonel ve bilimsel çözümler getirebilen, aynı zamanda kendi işyerini kurabilecek bilgilerle donatılmış, bilimsel karar verebilen ve çağdaş fikirlere ve gelişmelere açık  yönetici / insan kaynağı yetiştirerek bu yolla ülke geleceğine katkı sağlamak amacını benimsemiştir.  Turizm Rehberliği bölümünde öğrenciler Turizm ve Turist rehberliği alanlarında geniş kapsamlı teorik ve pratik bilgiler almaktadırlar. Ayrıca, bölümümüz öğrencilerine dünyanın farklı üniversiteleriyle yapılan ERASMUS, FARABİ ve MEVLANA değişim programları çerçevesinde değişik ülkelere giderek en az bir dönem eğitim görme imkânı da verilecektedir.Turizm Rehberliği bölümü mezunlarının hem kamu hem de özel sektörde istihdamimkânları oldukça fazladır. Bölüm mezunlarımız, kamu ve özel sektör kuruluşlarında akademisyen, bağımsız turist rehberi, seyahat acentesine bağlı turist rehberi, seyahat acentesi yöneticisi, seyahat acentesi enformasyon memuru olarak çalışabilmektedirler. Bu imkânların yanı sıra işletmelerin çeşitli departmanlarında yönetici ve meslek elemanı olarak görev alabilmekte veya kendi işletmelerini de kurabilmektedirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar 100'lük not üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl ara sınavlarının %40' ı ile yarıyıl sonu sınavlarının %60'ı dikkate alınarak ilgili dersi alan öğrencilere bağıl sistem uygulanarak geçme notu hesaplanır.

 

TURİZM REHBERLİĞİ BÖLÜMÜ

Bölüm Başkanı: Doç. Dr. Ezgi KIRICI TEKELİ

TURİZM REHBERLİĞİ ANABİLİM DALI

Anabilim Dalı Başkanı: Doç. Dr. Ezgi KIRICI TEKELİ

Doç. Dr. Ezgi KIRICI TEKELİ

ezgikiricitekeli@kmu.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Filiz DEMİR

filizdemir@kmu.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet TEKELİ

mehmettekeli@kmu.edu.tr