Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI VE BÖLÜMÜ

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ 

Dili

Türkçe

Bölüm Başkanı (ya da Eşdeğeri)

Dr. Öğr. Üyesi Ali ŞEN

Bölüm ECTS ve Erasmus Koordinatörü

Öğr. Gör. Mustafa AKTURFAN

Süresi (Yıl)

4

Azami Süresi (Yıl)

7

Kontenjanı

40

Staj Durumu

Var (Yaz stajı + İşbaşı eğitimi)

Mezuniyet Unvanı

Gastronom

ÖSYM Puan Türü

SÖZ

Tarihçe

Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, 28/3/1983 tarih ve 2809 Sayılı Kanunun ek 30’uncu Maddesine gore 11/09/2017 tarihli Bakanlar Kurulu Kararıyla kurulmuştur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü kuruluşunu tamamlayarak  2019-2020 öğretim yılı güz yarıyılında öğrenci almış ve fiilen öğretime başlamıştır.

Kazanılan Derece

Bu bölüm, yükseköğretimde Gastronomi ve Mutfak Sanatlarıalanında 240 AKTS’lik birinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında Lisans Derecesine sahip olunur.

Kabul Koşulları

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamış / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Üst Kademeye Geçiş

ALES, Yabancı Dil ve mezuniyet ortalamasına göre lisansüstü eğitime giriş sınavına başvurarak lisansüstü eğitime devam edebilir.

Mezuniyet Koşulları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü lisans programının üniversite senatosu tarafından belirlenen müfredatındaki tüm dersleri alıp başarılı olmak. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS krediyi sağlaması ve genel not ortalamasının en az 2,00 olması, 90 gün yaz stajı ve 1 Yıl (7. ve 8. Yarıyıl) İşbaşı Eğitimi yapılması gerekmektedir.

İstihdam Olanakları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümümüz, öğrencilerine kaliteli bir eğitim vererek kamu ve özel sektörde çalışabilecek, çevresi ile uyum sağlayan, karşılaştığı sorunları çağdaş yönetim yaklaşımları yardımıyla analiz edebilen, bu sorunlara rasyonel ve bilimsel çözümler getirebilen, aynı zamanda kendi işyerini kurabilecek bilgilerle donatılmış, bilimsel karar verebilen ve çağdaş fikirlere ve gelişmelere açık  yönetici / insan kaynağı yetiştirerek bu yolla ülke geleceğine katkı sağlamak amacını benimsemiştir. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde öğrenciler beslenme, gıda bilimi, gıda hijyeni, yeni ürün geliştirme, yiyecek ve içecek işletmeciliği ve pazarlaması, yemek kültürü ve tarihi, dünya mutfak kültürleri, yemek stilistliği ve fotoğrafçılığı, klasik ve modern mutfak teknikleri ve pastacılık gibi alanlarda geniş kapsamlı teorik ve pratik bilgiler almaktadırlar. Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunlarının hem kamu hem de özel sektörde iş imkanları oldukça fazladır. Bölüm mezunlarımız, kamu ve özel sektör kuruluşlarında akademisyen, otel, tatil köyü, restoran, bar, catering firmaları, konaklama tesisleri, hava yolu şirketleri, seyahat gemileri, hastaneler gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede; gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde; görsel ve yazılı basın kuruluşlarında; eğitim kurumlarında yönetici, tasarlayıcı ve uygulayıcı olarak çalışabilmektedirler. Bu imkanların yanı sıra işletmelerin çeşitli departmanlarında yönetici ve meslek elemanı olarak görev alabilmekte veya kendi işletmelerini de kurabilmektedirler.

Ölçme ve Değerlendirme

Sınavlar 100'lük not üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl ara sınavlarının %40' ı ile yarıyıl sonu sınavlarının %60'ı dikkate alınarak ilgili dersi alan öğrencilere bağıl sistem uygulanarak geçme notu hesaplanır.

 

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ

Bölüm Başkanı :Dr.Öğr. Üyesi Ali ŞEN

GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ANABİLİM DALI

Anabilim Dalı Başkanı : Dr.Öğr. Üyesi Ali ŞEN

Prof. Dr. İSMET KAYA

ikaya@kmu.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Ali ŞEN

alisen@kmu.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Kübra AKTAŞ

kubraaktas@kmu.edu.tr

Dr. Öğr. Üyesi Merve ÖZBAY

mozbay@kmu.edu.tr

Öğr. Gör. Mustafa AKTURFAN

mustafaakturfan@kmu.edu.tr

Öğr. Gör. Furkan DURSUN

fdursun@kmu.edu.tr