Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü

AŞÇILIK PROGRAMI

 

AŞÇILIK PROGRAMI

Aşçılık Programı 2015 yılında açılmış olup, 2015 - 2016 Güz yarıyılından itibaren Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde Normal ve İkinci Öğretim olmak üzere Eğitim Öğretim Faaliyetlerine başlamıştır. Programımız 60 kişi normal öğretim kontenjanına sahiptir.

Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak gören, kariyer olarak kabul eden kişilere yönelik hazırlanmış Aşçılık Programının amacı; gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda 2 yıllık önlisans programı süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek- içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretilmektedir. Klasik yemek pişirme teknikleri, Türk, Osmanlı, Selçuklu, Dünya Mutfakları ve Modern mutfak teknikleri uygulamalı olarak verilmektedir.  Bu gibi pratik derslerin yanında öğrenciler Beslenme İlkeleri, Gıda Kimyası, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Hijyen-Sanitasyon ve Mönü Planlama  gibi teorik derslerle mutfak sanatı ve kültürünü, gıda maddelerinin kimyasını ve beslenme üzerine önemlerini derinlemesine teorik   olarak inceleyeceklerdir.

Bölümümüzde 80 öğrencinin aynı anda uygulama yapabileceği 2 adet uygulama mutfağı ile ayrıca 30 kişilik Uygulama Oteli ve Restoranı bulunmaktadır. Turizm sektörü ile yakın ilişkiler doğrultusunda bir yandan öğrencilerimizin nitelikli işletmelerde staj yapmalarına katkı sağlanırken, turizm sektörünün içinden gelen eğitim kadrosuyla ders programlarının sektörün taleplerine göre güncellenmesi sağlanmaktadır. 

Aşçılık programında okumak isteyenlerin tat ve koku duyumları gelişmiş, düzenli çalışma alışkanlığına sahip, dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.

Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" unvanı verilir.

Mezun olanlar;

      *    Otel mutfağı,

      *    Restoran mutfağı,

      *    Fabrika mutfağı,

      *    Ordu mutfağı,

      *    İşyeri mutfağı,

      *    Yemek fabrikaları mutfağı,

      *    Okul mutfağı,

      *    Hastane mutfakları,

      *    Gemi mutfağı,

      *    Uçak mutfağı,

      *    Tren mutfağı,

      *    Otobüs mutfağı

gibi çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Kişinin bilgi, becerileri ve yeterliğine bağlı olarak bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler.

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Açık Öğretim Fakültesi bünyesindeki bölümlerin üçüncü sınıfına doğrudan ve sınavsız olarak geçebilmektedirler. Mezunlarımız ÖSYM tarafından yapılan DGS sınavı ile;

  *  Aile ve Tüketici Bilimleri,

  *  Beslenme ve Diyetetik,

  *  Gastronomi ve Mutfak Sanatları, 

  *  Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmektedirler.