Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Yönetmelik-Yönerge

   AŞÇILIK PROGRAMI

 

Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Aşçılık yeryüzünde yapılan en kutsal mesleklerin başında gelir. Aşçılık bir gerekliliktir, ama yalnızca gereklilikten dolayı yapılmaz. Pek çok kişi, gerek evinde yemek pişirirken, gerek bu işi bir meslek olarak yaparken zevk alır. Aşçılık, iyi yiyeceği seçme, hazırlama, sunma ve bunlardan tat alma bakımından da aynı zamanda bir tür sanattır.

Aşçılık Programı 2015 yılında açılmış olup, 2015 - 2016 Güz yarıyılından itibaren Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde Normal ve İkinci Öğretim olmak üzere Eğitim Öğretim Faaliyetlerine başlayacak ve öğrenci alımı gerçekleştirilecektir. Bölümümüz 40 kişi normal öğretim, 40 kişi ikinci öğretim olmak üzere toplam 80 kişilik kontenjana sahiptir.

Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak gören, kariyer olarak kabul eden kişilere yönelik hazırlanmış Aşçılık Programının amacı; gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda 2 yıllık önlisans programı süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek- içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretilecektir. Klasik yemek pişirme teknikleri, Türk, Osmanlı, Selçuklu, Fransız, Akdeniz, Uzakdoğu mutfakları ve Modern mutfak teknikleri uygulamalı olarak verilecektir.  

Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" unvanı verilir. Aşçılık Programı’ndan mezun olan öğrenciler, otel mutfağı, restoran mutfağı, fabrika mutfağı, ordu mutfağı, işyeri mutfağı, yemek fabrikaları mutfağı, okul mutfağı, hastane mutfakları, gemi mutfağı, uçak mutfağı, tren mutfağı, otobüs mutfağı gibi çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Üniversitemizde 40 öğrencinin aynı anda uygulama yapabileceği uygulama mutfağı ile ayrıca 30 kişilik uygulama Oteli ve Restoranı bulunmaktadır. Turizm sektörü ile yakın ilişkiler doğrultusunda bir yandan öğrencilerimizin nitelikli işletmelerde staj yapmalarına katkı sağlanırken, turizm sektörünün içinden gelen eğitim kadrosuyla ders programlarının sektörün taleplerine göre güncellenmesi sağlanacaktır. 

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Açık Öğretim Fakültesi bünyesindeki bölümlerin üçüncü sınıfına doğrudan ve sınavsız olarak geçebilmektedirler. ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda alınan puan ve kontenjan durumlarına göre çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçme olanakları da vardır. Mezunlarımız ÖSYM tarafından yapılan DGS sınavı ile Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi, Mutfak Sanatları ve Yönetimi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmektedirler. Bireysel yetenek ve çaba ile öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri durumunda alanları ile ilgili olarak Yüksek Lisans ve Doktora programlarına kayıt imkânları da bulunmaktadır. 

 

 

Eğitim-Öğretim dönemi boyunca Farabi ve Mevlana Değişim Programları ile bölümümüz öğrencileri eğitimlerini yurt içi ve yurt dışında sürdürebilme imkânına sahiptirler. Öğrencilerimiz zorunlu staj uygulamalarını Erasmus Öğrenci Staj Hareketliliği Programı kapsamında yurt dışında gerçekleştirebilmektedirler. Üniversitemiz sahip olduğu kapalı spor salonu, basketbol sahaları, tenis kortu ve kapalı halı saha tesisleri ile öğrencilerimize hizmet vermektedir.

 

 Akademik Personel

 

Öğr. Gör. Merve ÖZBAY

Öğr. Gör. Yusuf YERLİ

Öğr. Gör. Ali ŞEN