Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Otel, Lokanta Ve İkram Hizmetleri Bölümü

OTEL ,LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ BÖLÜMÜ

TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PROGRAMI

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, 2013-2014 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu; Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Program 30 kişi normal öğretim kontenjanına sahiptir. 

Turizm ve Otel İşletmeciliği Programının Hedefi 21. yy’da her geçen yıl biraz daha büyüyen turizm sektörü için; kalifiye, inisiyatif kullanabilen, müşteri memnuniyetini ön planda tutan, karşılaştığı problemlere farklı çözüm yolları sunabilen etik değerlere bağlı, iletişim yeteneği yüksek, bilgi teknolojilerini etkin olarak kullanabilen, nitelikli işgörenler ve orta kademe yönetici adayları yetiştirmek hedeflenmektedir. 

Ülkemizde turizm faaliyetlerine katılan kişi sayısı ve turizm alanında faaliyet gösteren işletme sayısında sürekli bir artış görülmektedir. Bu artışa bağlı olarak zaten büyük oranda insan gücüne dayalı bir sektör olan turizm sektörünün, nitelikli işgücü talebi daha da artmaktadır. Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nın amacı turizm sektöründe ihtiyaç duyulan ara insan gücü ihtiyacının karşılanması için öğrencilere servis, kat hizmetleri, mutfak, ön büro ve insan ilişkileri konularında gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılmasıdır.

Mezun olanlar;

      *    Konaklama İşletmeleri,

      *    Seyahat Acenteleri,

      *    Ağırlama Hizmeti Veren Kamu Kurum Ve Kuruluşları,

      *    Konaklama Tesisleri (Otel, Tatil Köyü),

      *    Yiyecek-İçecek İşletmeleri (Restoran, Cafe),

      *    Havayolu İşletmeleri,

      *    Çeşitli Ulaştırma Şirketleri,

      *    Turizm Rehberliği,

      *    Turizm Bakanlığı,

      *    Turizm Yazarlığı Ve Fotoğrafçılığı,

      *    Kongre-Konferans Merkezleri,

      *    Turizm Enformasyon Merkezlerinde çalışma olanağı bulabilirler.

Öğretim süresi dört yarıyıldır. Programda derslerin tamamını başarıyla tamamlayan öğrencilere Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında ön lisans diploması verilir. Ö lisans programını tamamlayan ve mezuniyet koşullarını sağlayan öğrenciler DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavına girme hakkı kazanır. Bu sınavdan aldıkalrı puanlara göre dört yıllık fakülte ve yüksekokullardan;

  *  İşletme ile ilgili bölümler,

  *  Konaklama İşletmeciliği,

  *  Konaklama ve Turizm İşletmeciliği,

  *  Otel Yöneticiliği, 

  *  Turizm İşletmeciliği,

  *  Turizm ve Otelcilik bölümlerine

geçiş yapabilirler.

 

      AŞÇILIK PROGRAMI

Aşçılık Programı 2015 yılında açılmış olup, 2015 - 2016 Güz yarıyılından itibaren Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde Normal ve İkinci Öğretim olmak üzere Eğitim Öğretim Faaliyetlerine başlamıştır. Programımız 60 kişi normal öğretim, 60 kişi ikinci öğretim olmak üzere toplam 120 kişilik kontenjana sahiptir.

Aşçılığı profesyonel bir meslek olarak gören, kariyer olarak kabul eden kişilere yönelik hazırlanmış Aşçılık Programının amacı; gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç yönetici şefler yetiştirmektir. Bu amaçlar doğrultusunda 2 yıllık önlisans programı süresince adaylara en temelden en ileri seviyeye kadar yiyecek- içecek işletmeciliğinin ve yemek sanatının tüm incelikleri öğretilmektedir. Klasik yemek pişirme teknikleri, Türk, Osmanlı, Selçuklu, Dünya Mutfakları ve Modern mutfak teknikleri uygulamalı olarak verilmektedir.  Bu gibi pratik derslerin yanında öğrenciler Beslenme İlkeleri, Gıda Kimyası, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Hijyen-Sanitasyon ve Mönü Planlama  gibi teorik derslerle mutfak sanatı ve kültürünü, gıda maddelerinin kimyasını ve beslenme üzerine önemlerini derinlemesine teorik   olarak inceleyeceklerdir.

Bölümümüzde 80 öğrencinin aynı anda uygulama yapabileceği 2 adet uygulama mutfağı ile ayrıca 30 kişilik Uygulama Oteli ve Restoranı bulunmaktadır. Turizm sektörü ile yakın ilişkiler doğrultusunda bir yandan öğrencilerimizin nitelikli işletmelerde staj yapmalarına katkı sağlanırken, turizm sektörünün içinden gelen eğitim kadrosuyla ders programlarının sektörün taleplerine göre güncellenmesi sağlanmaktadır. 

Aşçılık programında okumak isteyenlerin tat ve koku duyumları gelişmiş, düzenli çalışma alışkanlığına sahip, dikkatli ve titiz kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir özelliktir.

Aşçılık programını bitirenlere "Aşçılık Meslek Elemanı" unvanı verilir.

Mezun olanlar;

      *    Otel mutfağı,

      *    Restoran mutfağı,

      *    Fabrika mutfağı,

      *    Ordu mutfağı,

      *    İşyeri mutfağı,

      *    Yemek fabrikaları mutfağı,

      *    Okul mutfağı,

      *    Hastane mutfakları,

      *    Gemi mutfağı,

      *    Uçak mutfağı,

      *    Tren mutfağı,

      *    Otobüs mutfağı

gibi çok değişik kuruluş ve kurum mutfaklarında görev yapabilmektedirler. Kişinin bilgi, becerileri ve yeterliğine bağlı olarak bu meslekte işsizlik probleminin yaşanma ihtimali düşüktür. İyi yetişmiş yaratıcı aşçılar kolaylıkla yüksek ücretli iş bulabilmektedirler.

Eğitimine devam etmek isteyen mezunlar, Açık Öğretim Fakültesi bünyesindeki bölümlerin üçüncü sınıfına doğrudan ve sınavsız olarak geçebilmektedirler. Mezunlarımız ÖSYM tarafından yapılan DGS sınavı ile;

  *  Aile ve Tüketici Bilimleri,

  *  Beslenme ve Diyetetik,

  *  Gastronomi,

  *  Mutfak Sanatları ve Yönetimi gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmektedirler.

 

PASTACILIK VE EKMEKÇİLİK PROGRAMI

Pastacılık ve Ekmekçilik Programı 2019 yılında açılmış olup, 2020 - 2021 Güz yarıyılından itibaren Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Otel Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü bünyesinde Normal Öğretim olarak eğitim öğretim faaliyetine başlamıştır. Program 30 kişilik normal öğretim kontenjanına sahiptir.

Programın temel hedefi; ulusal ve uluslararası anlamda bağımsız işletmeler (pastahaneler, fırınlar, kafeler vb.), gıda ve turizm sektörünün ihtiyaç duyduğu pastacılık ve ekmekçilik alanında gerekli olan tüm teorik bilgiye hâkim ve mesleki deneyime sahip, en az bir yabancı dile hâkim, karar verebilme ve uygulayabilme yeteneğine sahip, gastronomi alanında kendi alanıyla ilgili en son gelişmeleri yakından izleyen, insan ilişkilerinde becerikli, vizyonu geniş, yaratıcı, kalifiye insan gücünü yetiştirmektir.

Bu programdan mezun olan bireyler konaklama işletmelerinin pastane veya ekmek bölümünde çalışabileceği gibi, bağımsız pastane, kafe, fırın gibi unlu mamullerin üretilip satıldığı işletmelerin de sorumluluğu alabilecek bir konuma gelmektedir. Ayrıca çeşitli işletmelerde, alakart yemek hizmeti sunan işletmelerin tatlı bölümlerinde, kamu kurumu mutfaklarının pastane bölümlerinde vb. yerlerde de pastacılara ihtiyaç duyulmaktadır.

Bölümümüzde 80 öğrencinin aynı anda uygulama yapabileceği iki adet uygulama mutfağının yanı sıra 30 kişilik bir otel ve otelde bulunan restoran uygulama sahası bulunmaktadır.

Yiyecek içecek ve turizm sektörü ile yakın ilişkiler içerisinde olan akademik personelimiz yönetiminde, nitelikli işletmelerde öğrencilerimizin staj yapmasına imkan sağlanmaktadır.