SOSYAL GÜVENLİK PROGRAMI
Sosyal güvenlik; gelirleri ne olursa olsun, kişilere belirli sosyal riskler (iş kazası, meslek hastalığı, hastalık, analık, malullük, yaşlılık, ölüm, işsizlik) karşısında gelir ve sağlık güvencesi sağlama görevini yerine getiren uygulamalar topluluğu olarak tanımlanmaktadır. Sosyal Güvenlik programının temel amaçları; kamu kurumlarında ve özel işletmelerde sosyal güvenlik işlemlerini bilgisayar destekli olarak yapabilen, sosyal ilişkileri ve iletişimi güçlü, matematik işlemleri ve mantık hesaplama konularında başarılı, belleği güçlü, ayrıntılar üzerinde durabilen, güncel mevzuatı yakından izleyen, hukuki sorumluklarının farkında olan, temel düzeyde idarecilik bilgi ve becerisine sahip mezunlar yetiştirmektir.
Mezun olanlar;
* Sosyal Güvenlik Kurumu,
* Sosyal Güvenlik Kurumu’nun İl ve İlçe Müdürlükleri,
* İŞKUR
* Diğer Kamu Kuruluşları,
* Özel şirketler,
* Muhasebe ve Mali Müşavirlik Büroları
* Bankalar
Sosyal Güvenlik ön lisans programını başarıyla tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olmaları halinde Sosyal Hizmetler Lisans programına dikey geçiş yapabilmekte ve Sosyal Hizmet Uzmanı olarak atanabilmektedir.
ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA PROGRAMI
Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü, Özel Güvenlik ve Koruma Programı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde, 2019 yılında kurulmuştur.
Özel Güvenlik ve Koruma Programının amacı; güvenlik sektöründeki hızlı değişimi yakalayabilen, güvenlik sektörünün teknolojik gelişimine ayak uydurabilecek, uygulama tekniklerini bilen, özellikle güvenlik teknolojisini yakından tanıyan, ilgili yasa ve yönetmelikler konusunda donanımlı, problem çözme becerisine sahip, sektörde etkin olabilecek ve analitik düşünme becerisine sahip, mental ve fiziki olarak güvenlik sektörüne personeller yetiştirmektir. Güvenlik sektöründe yükseköğrenim görmüş personel sayısının artması ile hizmet kalitesinin de doğru orantılı olarak artırılması amaçlanmaktadır.
Program içerisinde bulunan akademik personelin alan ilgili yeterlilikleri ve mesleki tecrübeleri programı tercih edecek öğrencilere ışık tutacaktır.
Programda mevcut olan derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere Özel Güvenlik ve Koruma alanında ön lisans diploması verilir. Mezuniyet hakkı kazanan öğrenciler “Özel Güvenlik Görevlisi” unvanını alırlar. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen dikey geçiş sınavından yeterli not almaları koşuluyla Acil Yardım ve Afet Yönetimi ile Sosyal Hizmetler lisans programlarına başvurabilirler. Programda, akademik düzeyde eğitimlerini almış, ilgili yasa ve yönetmelikler konusunda donanımlı, güvenlik sektörünün teknolojik gelişimine ayak uydurabilecek, staj uygulamaları ile sektörel deneyim kazanmış ve mesleki yabancı dil bilen meslek elemanlarının yetiştirilmesi sağlanacaktır.
Mezun olan öğrenciler;
Özel Güvenlik ve Koruma programından mezun olan öğrencilerimizin çalışma alanları oldukça geniştir. Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere, özel sağlık kuruluşları, konaklama yerleri, iş merkezleri, eğitim ve öğretim kurumları, öğrenci yurtları, orman alanları, sanayi ve ticaret merkezleri, spor alanları, alışveriş merkezleri ve bunlara benzer birçok yerde kişilerin can ve mal güvenliğini korunması için görev yapabilmektedirler. Aynı zamanda KPSS ile yapılan memur alımlarında, “güvenlik memuru kadrosu” tercihlerinde ön lisans mezunu şartı arandığından dolayı mezun olan öğrencilerimizin bu kadrolara yerleşebilme imkânları bulunmaktadır.