Yazarlara Bilgi
KMU Tıp Dergisi (KMU Medical Journal), Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin bilimsel, bağımsız, hakemli, açık erişimli yayın organıdır. Başta tıp doktorları olmak üzere araştırmacılar ve bilim adamlarından oluşan kitleye hitap etmesi amaçlanmıştır. Tıp alanındaki, tanı ve tedavideki güncel gelişmelerden oluşturulacak bilimsel çalışmaların sağlık literatürüne katkıda bulunması için yayınlanması temel amacıdır.
KMU Tıp Dergisi, tıp bilimine ve akademik çalışmalara katkısı olan, klinik ve deneysel çalışmaları, editöryal yazıları, klinik olgu bildirimlerini, teknik ve eğitici derlemeleri, orijinal görüntü raporlarını ve editöre mektupları yayınlar. Bununla birlikte, anket/mülakat çalışmaları yüksek kalitede bir bilimsel katkı sunuyorsa değerlendirmeye alınır
Dergi gönderim kurallarına uygunluğu kontrol edilip onaylanmış tüm çalışmalar, çift kör olarak atanmış iki hakem tarafından değerlendirilir. Bu iki hakemin görüş muhalefeti olması durumunda ek bir hakem atanabilir ya da yardımcı editörün görüşü alınır. Yarımcı editör, kendisine gelen hakem yorumlarını değerlendirerek kararını baş editöre iletir. Baş editör nihai kararı verdikten sonra sonuç yazara elektronik posta aracılığı ile bildirilir. Bu süreçten davet üzerine yazılmış editöryal yazılar muaf tutulmakla birlikte dergiye gönderilen tüm yazılarda nihai karar baş editöre aittir. Yayın değerlendirme ve basım sürecinde olabildiğince duyarlı olunmakla birlikte kesin bir zaman dilimi söz konusu
Yayınlanmak üzere kabul edilen yazıların tüm yayın hakkı kabul edilen yazıların her türlü yayın hakkı yazarlara ve KMU Tıp Dergisine aittir. Yazarların telif hakkı bildirim belgesini yayın gönderimi sırasında imzalayarak sisteme yüklemeleri gerekir. Dergi yıllık 4 sayı çıkarmaktadır. Bu sayılar mart, haziran, eylül ve aralık aylarında yayınlanmaktadır. Derginin yayın dili İngilizcedir. Dergiye gönderilen yazıların herhangi bir yerde yayınlanmamış ve değerlendirme için başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekir.
Gönderilen yazıların daha önce herhangi bir yerde/dergide yayınlanmamış olması ve yayın için başka bir dergiye gönderilmemiş olması gerekmektedir [Bilimsel kongrelerde sunulan sözlü bildiri ve posterler (özet ya da tam metin olabilir) bildirilmek kaydı ile hariçtir]. Dergiye değerlendirilmek için gönderilen ve yayınlanmak üzere kabul edilen tüm yazıların etik ve kanuni her türlü sorumluluğu yazarlara aittir. Yayına kabul edilen yazılarda iletilen düşünceler ve yapılan yorumlar tümüyle yazarlara ait olup editörlerin ve yayın kurulunun görüşlerini temsil etmez. Editörler ve yayın kurulu yayınlarda yapılan yorumlardan herhangi bir sorumluluk ve yükümlülük kabul etmemektedir. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmamış olan yazıların incelenmeye alınıp alınmaması Editör ve Editöryal Kurulun insiyatifindedir.
Tüm çalışmalarda etik kurul onayı ve bu onamın belgelendirilmesi gerekmektedir. Yazının son kısmına çalışmaya katılan yazarların katkı düzeyi mutlaka belirtilmelidir, bu bağlamda hediye yazarlık kabul edilemez. Çalışmada veri toplanması, deney aşaması, yazım ve dil düzenlemesi dahil olmak üzere herhangi bir aşamasında finansal çıkar çatışması olmadığı bildirilmelidir. Çalışmaya ticari sponsor olarak Çalışmada varsa ticari sponsorluk bildirilmelidir. Selçuk Tıp Dergisi’nde intihal programı (iThendicate) kullanılmaktadır. Akademik atıf sınırını aşan benzerlik taşıyan makaleler ve yayın kurallarına uygun olarak hazırlanmamış makaleler değerlendirmeye alınmayacaktır. Dergi intihal tarama raporunu yazardan talep edeceği gibi kendisi de tarama yapabilir.
KMU Medical Journal yayın politikası olarak Uluslararası Medikal Dergisi Editörleri Komitesi (International Committee of Medical Journal Editors-ICMJE), Dünya Tıbbi Editörler Derneği (World Association of Medical Editors-WAME), Bilim Editörleri Konseyi (Council of Science Editors-CSE), Avrupa Birliği Derneği Bilim Editörleri (European Association of Science Editors-EASE) ve Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics-COPE) ve Ulusal Bilgi Standartları Örgütü (National Information Standards Organization-NISO) yönergelerini takip eder. Dergimiz ‘Şeffaflık ve Akademik Yayıncılık En İyi Uygulamalar İlkelerine’ (Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing) (doaj.org/bestpractice) uygundur. Yayın Kurulu, dergimize gönderilen çalışmalar hakkındaki intihal, atıf manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karşısında COPE kurallarına uygun olarak hareket edecektir.
Dergiye yapılan şikayetler doğrudan baş editör veya editör/ yayın kuruluna yapılmalıdır. Editör kurulu tarafından incelenecek olan şikayette COPE rehberleri tarafından yapılan öneriler doğrultusunda işleme alınacaktır. İtiraz, şikayetler kapsamında editör kurulu tarafından incelenen dosyada nihai karar baş editör tarafından verilecek olup, yazıyla ilgilenen yardımcı editör yazıda yapılacak düzenlemelerle ilgilenip yeniden yayın sürecini yönetebilir.
KMU Medical Journal ile ilgili tüm yazışmalar için ……. İnternet sayfası kullanılmalıdır. KMU Medical Journal tüm yayınların açık erişimle ulaşılabildiği ücretsiz bir dergidir.