Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Ermenek Uysal ve Hasan Kalan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

Program Öğretim Amaçları


KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

ERMENEK UYSAL VE HASAN KALAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU

MÜLKİYET KORUMA VE GÜVENLİK BÖLÜMÜ

ACİL DURUM VE AFET YÖNETİMİ PROGRAMI


Genel Bilgiler

 

Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı, Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü bünyesinde yer alan bir ön lisans programıdır.  Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı, bu alanda hizmet eden kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin yetişmiş insan gücü talebini karşılayabilmek amacıyla açılmıştır. Bu amaçla, acil durum ve afetlerle etkin bir şekilde baş edebilme kapasitesini artırılması, Acil Durum ve Afet Yönetimi alanında ihtiyaç duyulacak bilgi ve becerilere sahip elemanların yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

 

Programın Amaç ve Hedefleri

 

  • Profesyonel bilgi, değer ve becerileri bütünleştirip özümseyerek her ortamda, kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum örgütlerinde Acil Durum ve Afet Yönetimi uygulamalarını gerçekleştirebilecek düzenleyici, planlayıcı, eğitici ve araştırıcı nitelik kazandırma,
  • Ülke ihtiyaçlarına öncelik verilerek dünyadaki gelişmeleri izleme,
  • Acil durum ve afet konularında bilimsel çalışmalar yapma ve bu alandaki bilgi üretiminin sağlanmasında etkin role sahip olma,
  • Acil Durum ve Afet Yönetimi uygulama alanlarında uygulayıcı olarak çalışan ilgili elemanların mesleki gelişimine katkıda bulunma becerilerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 


       Bölüm Başkanı

Öğr. Gör. Selin CENGİZ                    Öğr. Gör. Ali YILDIRIM                   Öğr. Gör. Didem Cevale OKTAY

 

 


KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ

ERMENEK UYSAL VE HASAN KALAN SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEK OKULU

ECZANE HİZMETLERİ BÖLÜMÜ

ECZANE HİZMETLERİ PROGRAMI


Genel Bilgiler

Eczane Hizmetleri Programı, Eczane Hizmetleri Bölümü bünyesinde yer alan bir ön lisans programıdır. İlaç sektörünün, özellikle de eczanelerin ihtiyaç duyduğu ara elemanları, modern teknikler ve bilimsel yaklaşımlar ışığında yetiştirmek misyonunu taşımaktadır.  Program kapsamında, sağlık hizmetlerine yönelik temel altyapının oluşturulması amacını taşıyan dersler, ikinci yarıyıl itibari ile eczane hizmetlerine yönelik teorik dersler ve pratik uygulamalar yer almaktadır. Derslerde edinilen bilgilerin uygulamada deneyim edilmesi için 30 iş günü staj yapılması da mezuniyet koşulları arasında yer almaktadır.

Programın Amaç ve Hedefleri

Eczane Hizmetleri Programı’nın hedefi, bulunduğu çağın gereği olan mesleki bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip, eczane teknikerliğinin görev, sorumluluk ve etik değerlerini kavramış, özverili ve girişimci teknik eleman yetiştirmektir. Programın temel amacı, eczane hizmetleri için; araştırma ve öğrenme sorumluluğuna sahip, bilimsel bakış açısı ile yaklaşabilen, iletişimi güçlü, ekip çalışmasına yatkın, ilaç hazırlama, ilaç satışı ve düzenleyici süreçlerde rol oynayacak, sağlık hizmeti veren eczanelerin ve ilaç sektörünün ihtiyaç duyduğu ara elemanı tamamen bilimsel bir ortamda eğitmek, gerekli bilgi ve donanıma sahip, mesleki becerileri kazanmış olan elemanlar olarak yetiştirerek, doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye sunan, hazırlanması gerekli ilaçları eczacı gözetiminde hazırlayan, laboratuvarda, ilaç sektöründe, ilaç depolarında nitelikli ara sağlık insan kaynağı yetiştirmektir. Bu noktada öğrencilere kazandırılması amaçlanan detaylı nitelikler aşağıdaki gibidir;

  1. Sağlık hizmetleri ve eczane hizmetleri alanında güçlü bir teorik altyapı edinmek ve pratik uygulamalara aktarabilmek,
  2. Sağlık ve özellikle eczane hizmetleri alanında ihtiyaç duyulan güncel bilgilere ulaşabilmek, analiz ve sentez yapabilmek, yeni teknolojilere hâkim olmak,
  3. Hastalar, ilaç firmaları ve sağlık işletmeleri ile iletişim süreçlerinde aktif ve sorun çözücü olmak,
  4. İlaçlar ile ilgili tüm prosedür ve süreçlere hakim olmak; hazırlanması, kullanımı, depolama koşulları, satış, danışmanlık vb.
  5. Eczane genel düzenini sağlamak, ihtiyaç halinde satın alma süreçlerinde rol almak, faturalandırma ve kurumsal ilişkilerde yardımcı olmak.

 

Doç. Dr. Yasin UZUN                                        Öğr. Gör. Esra ARMAĞAN                              Öğr. Gör. İbrahim Berk GÜNAY

 

 

Fizyoterapi Program Öğretim Amaçları  

1.         Hareket bozukluğuna yol açan her türlü yaralanma, hastalık ve yaşlılıkta, ağrı ve fonksiyon bozukluklarında hastalığa özgü tedavi yaklaşımlarını planlayıp uygulamaya yönelik bilgi ve beceriyi kazandırmaktır.

2.         Hastalara uygulanan fizik tedavi uygulamalarını, fizik tedavi doktoru ve fizyoterapist denetiminde yapabilecek, yeterli donanıma sahip yardımcı sağlık personeli yetiştirmektir.

3.         Bireylerin sağlık ve yaşam kalitesinin arttırılmasında önemli görevleri olan fizyoterapi teknikerleri yetiştirmektir.

4.         Programdan mezun olan öğrenciler Sağlık Bakanlığı’na bağlı kamu ve özel yataklı / yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarında ve rehabilitasyon merkezlerinde, üniversitelere bağlı yataklı/yataksız sağlık kurum ve kuruluşlarında, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon klinikleri ve özel dal merkezlerinde, huzur evlerinde, kaplıca-kür merkezlerinde, sağlık turizmine yönelik otellerde görev yapabilmektedirler.

 

İlk ve Acil Yardım Program Öğretim Amacı

Programın amacı, acil durumlarda hastanın yaşamını kurtarmaya veya sakatlıkları önlemeye yönelik müdahaleleri en uygun şekilde gerçekleştirebilecek, sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yapacak nitelikli paramedikleri (Ambulans ve Acil Bakım Teknikerlerini) topluma kazandırmaktır.