Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yapı Laboratuvarı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Yapı Laboratuvarı

Bölümümüzde yapı laboratuvarı 9 Aralık 2015’te kurulmuştur. Yapı laboratuvarımız esasen bir adet 100 ton kapasiteli yük kontrollu düşey yükleme çerçevesinden, ve yine 100 ton kapasiteli deplasman kontrollü bir adet yatay yükleme duvarından oluşmaktadır. 

 

 

 

Mevcut yükleme çerçevesinde 7 m açıklığa sahip gerek betonarme, çelik ve kompozit  kirişler gerek betonarme çelik yada kompozit döşemeler rahatlıkla test edilebilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yükleme çerçevesinin alt kirişinin üst flanşına ait 30mm çapındaki delikler, bize deformasyon ölçümleri için rijit noktalar sağlamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yükleme çerçevesinin tam orta noktasına 100 ton kapasiteli düşey hidrolik piston monte edilmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 metre genişliğe ve 1,5 metre kalınlığa sahip yatay yükleme yapan deplasman kontrollü yükleme duvarı gerektiğinde pistonun yükleme noktası değiştirilebilecek biçimde tasarlanmıştır. Bunun için gerekli olan çelik aparatlar sistemin üzerinde yanda görüldüğü gibi mevcuttur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tüm sistemin üzerinde gerektiğinde deney elemanlarını yada taşınması gereken ağır malzemeleri taşımak üzere 3 ton kapasiteli ön, arka, sağ, sol, yukarı ve aşağı olmak üzere toplam 6 yönde hareket edebilen iki kademe hız ayarlı kolonlu vinç sistemi laboratuvarımızda mevcuttur.