Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ İnşaat Mühendisliği Bölümü

Hidrolik Laboratuvarı

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Hidrolik Laboratuvarı

Bölümümüzdeki hidrolik laboratuvarı, lisans öğrencilerinin eğitimine yönelik olarak 28.12.2016 tarihinde kurulmuştur. Hidrolik laboratuvarımızda, 1 adet 5 metrelik açık kanal, 1 adet hacimsel su tankı, 1 adet boru sistemlerindeki enerji kayıplarını gösteren deney aleti ve 1 adet borulardaki sürtünme kayıplarını gösteren deney aleti bulunmaktadır. 

 

 

 

5 metrelik kanal, en genel haliyle açık kanal ve nehir akımlarının modellenmesinde kullanılan bir deney aletidir. Bu kanala ilave edilebilecek dolu savak, enerji kırıcı, kapak, eşik, geçit, menfez gibi su yapılarını temsil eden aksesuarlarla, lisans öğrencilerine açık kanal akımlarında meydana gelen hidrolik sıçrama, nehir ve sel rejimlerindeki akışkanın davranış biçimleri de dahil olmak üzere birçok konu görsel olarak anlatılabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

Su tankı, bünyesindeki elektrikli dalgıç pompa yardımıyla aşağıda tarifi verilen deney aletlerindeki suyun devir daimini sağlamasının yanı sıra, bünyesine eklenebilecek farklı tasarımlardaki set aksesuarlarıyla açık kanal akımının modellenmesini de mümkün kılmaktadır. Pompanın sisteme sağladığı debi, hacimsel su tankının üzerindeki litre göstergesi ve kronometre yardımıyla ölçülebilmektedir. 

 

 

 

 

 

 

Bu deney aletinde, su tankından pompayla beslenen boru sistemleri, farklı dirsek tipleri ile birbirine bağlanmıştır. Boru sistemlerinde ani daralma ve genişleme mevcut olup, basınç yükseklikleri farklı noktalarda plastik manometrelerle ölçülmektedir. Tüm bu daralma, genişleme ve dirsek yapılarıyla, lisans öğrencilerine, boru sistemlerindeki enerji kayıpları görsel olarak anlatılabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Bu deney aleti ile lisans öğrencilerine, son derece küçük çapa sahip olan pirinç bir borudan cazibeyle ya da su tankındaki pompa yardımıyla su geçirilmesi durumlarında meydana gelen sürtünme kayıpları gösterilebilmektedir. Yapılan deneylerle, pirinç borudaki laminer akım ve türbülanslı akım durumlarında meydana gelen sürtünme kayıpları teorik değerleriyle karşılaştırılabilmekte ve laminer akımdan türbülanslı akıma geçişteki kritik Reynolds sayısı hesaplanabilmektedir. 

 

 

 

 

Bu deney aleti ile lisans öğrencilerine boru içerisindeki ani daralma ve genişleme durumlarındaki enerji kayıpları gösterilebilmektedir. Bünyesindeki orifis, rotametre gibi yapılarla akışkanın değişen durumlardaki enerji yüksekliği hesap edilebilmektedir.