Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ İnşaat Mühendisliği Bölümü

HAKKIMIZDA

İNŞAAT MÜHENDİSİ KİMDİR?

İnşaat Mühendisi her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, tünel, yol, liman, su arıtma yapıları, atık su arıtma tesisleri, su dağıtım ve kanalizasyon şebekesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetim konuları ile ilgili eğitim ve araştırmalar yapan teknik personeldir. Ayrıca; inşaat mühendisleri, analitik düşünme yeteneği ile karşılaştığı sorunlara hızlı, pratik, ekonomik, sağlam ve gerçekçi çözümler üretebilen güçlü birer yönetici adayıdır.

İNŞAAT MÜHENDİSİNİN TAŞIMASI GEREKEN GENEL ÖZELLİKLER

Ulusal ve uluslararası ölçekte görev alacak inşaat mühendislerinin başarılı bir profesyonel kariyer ve en üst düzeyde toplumsal fayda sağlayabilme noktasında aşağıdaki özelliklere sahip olması gerektiği  öngörülmektedir.

1. Matematik, temel bilimler ve mühendislik bilgilerini uygulama yeteneği,

2. Deney tasarımı, yapımı, veri analizi ve yorumlama yeteneği,

3. İstenen özelliklere sahip bir sistemi,  bileşenlerini veya çözüm yöntemlerini tasarlama yeteneği,

4. Disiplinler arası bir grup içinde çalışabilme yeteneği,

5. Problemleri tanımlama, modelleme ve çözme yeteneği,

6. Profesyonel ve etik sorumlulukların farkında olma,

7. Etkin biçimde iletişim kurabilme yeteneği,

8.Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal bağlamda etkisini kavrayabilecek geniş bakış açısı oluşturabilme,

9. Yaşam boyu öğrenmeye çalışma yeteneği,

10.Yürürlükte olan yönetmelikler ile ilgili diğer yasal mevzuat hakkında bilgi sahibi olma,

11.Mühendislik uygulamaları için gerekli modern mühendislik araçlarını,becerilerini ve tekniğini kullanma yeteneği.

İNŞAAT MÜHENDİSİNİN ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR, İŞ İMKANLARI NASILDIR?

Çalışma alanları bakımından inşaat mühendisliği, çok geniş bir iş yelpazesine sahiptir. İnşaat sektörünün kapsadığı alan, diret olarak insanların ve toplumların temel ihtiyaçları olan barınma, temiz su, enerji, ulaşım v.b. ihtiyaçlarla doğrudan ilgilidir. Bu sebeple inşaat mühendisliği dünya ekonomisinde önemli bir yere sahiptir ve mesleki önemini kaybetme ihtimalinin çok zayıf olduğu bir mühendislik dalıdır.

İnşaat mühendisleri birçok kamu kurumunda ve özel şirketlerde, gerek şantiye, gerekse proje ofislerinde çalışabilirler. İnşaat Mühendislerinin en çok istihdam edildiği kamu kurumları:

-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı

-Orman ve Su İşleri Bakanlığı

-Ulaştırma Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı

-Devlet Su İşleri (DSİ)

-Karayolları Genel Müdürlüğü

-İlbank A.Ş.

-Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ)

-Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)

-Tüm belediyeler

-İl Özel İdareleri

-Kamu İhale Kurumu(KİK)

-Kalkınma Ajansları

-Tüm üniversitelerde akademik kadrolar veya rektörlüklere bağlı daire başkanlıklarıdır.

İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMININ TEMEL AMAÇLARI NELERDİR?

-İnşaat Mühendisliği Bölümü,

-Düzenli bir çevrenin oluşturulması ve insanların yaşam kalitesinin artırılması için kendisine verilen temel mesleki bilgilere sahip,

-Herhangi bir üniversitede/araştırma kurumunda akademik başarıya sahip olabilecek,

-İnşaat sektörünün bütün alanlarında ve kademelerinde çalışabilecek ve girişimci ruhlu,

-Mesleğinin gerektirdiği etik kuralların bilincinde,

-Takım çalışmalarında uyumlu ve liderlik rolü üstlenebilen,

-Özgüveni yüksek ve bireysel olarak kendini sözlü/yazılı ifade edebilen,

-Sürekli gelişimin bilincinde olarak, teknolojik gelişmeleri izleyebilen ve kendini yenileyebilen,

-Bir mühendislik probleminin tanımlama, modelleme ve çözüm süreçlerini yönetebilen ve pratik/hızlı çözümler önerebilen,

-Mesleki/hukuki sorumluluklarını bilen ve mühendislik problemlerini toplum, çevre, sağlık ve iş güvenliği faktörleri ile birlikte değerlendirebilen inşaat mühendisleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bölüm Tanıtım Broşürü